torstai, 9 toukokuun

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb vierailivat keskiviikkona Pohjois-Karjalassa. Sekä media että kansalaiset halusivat kuulla presidentin mielipiteitä Suomen turvallisuustilanteesta.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb tekivät ensimmäisen matkansa kotimaassa Pohjois-Karjalaan Tohmajärvelle ja Joensuuhun.

Tässä jutussa näytämme vierailun viisi keskeisintä hetkeä.

1. Tutustuminen rajavalvontaan

Ensimmäisenä presidenttipari tutustui Niiralan rajanylityspaikkaan Tohmajärvellä.

Paikalla raja-asemalla oli Pohjois-Karjalan rajavartioston väkeä, Euroopan rajavartiovirasto Frontexin edustaja ja muun muassa Tohmajärven kunnanjohtaja Mikko Löppönen.

2. Tapaaminen Joensuun kaupungin johdon kanssa

Tohmajärveltä presidenttipari siirtyi Joensuuhun tapaamaan kaupungin johtoa.

Joensuun kaupungin johdon tarjoamalla lounaalla presidenttiparille tarjottiin siikaa, sitrusta ja parsaa. Höysteenä oli peruna-ravunpyrstöpaistosta ja herukanlehti-zabaglionekastiketta. Jälkiruokana listalla oli mesiangervojäätelöä, luomuhunajakennoa ja mantelikeksiä. Kylkeen tarjoiltiin luonnollisesti kahvia ja teetä.

3. Tutustuminen Karsikon kouluun

Seuraavaksi Stubb ja Innes-Stubb vierailivat Karsikon alakoululla Joensuussa. Koulu sijaitsee muutaman kilometrin päässä Joensuun keskustasta.

Noin puolitoista vuotta sitten valmistuneesta Karsikon koulusta haluttiin rakentaa keskittyvä ja kiireetön koulu.

Karsikon koulun oppilailla oli mahdollisuus kysyä kysymyksiä presidentiltä. He eivät tienneet presidentin tulosta ennakkoon.

Koululainen Oiva Stenius kertoi luullensa presidentin vierailua ensin vitsiksi. Alla olevalla videolla viidesluokkalaiset kertovat, millaisia kysymyksiä he haluaisivat esittää presidentille.

4. Tiedotustilaisuus koululla

Päivä Karsikon koululla jatkui medialle järjestetyllä tiedotustilaisuudella. Noin puoli kahden aikaan iltapäivällä alkanut tilaisuus piti sisällään kysymyksiä muun muassa Itä-Suomen tilanteesta, rajasta ja lakkojumista.

5. Kansalaistapaaminen torilla

Pohjoiskarjalaisille tärkeä päivä huipentui avoimeen kansalaistapaamiseen Joensuun torilla.

Yksi toritapaamisen yleisökysymyksistä kosketti Suomen turvallisuutta. Stubb luetteli vastauksessaan kolme kovan turvallisuuden päätekijää. Ne ovat hänen mukaansa yleinen asevelvollisuus, Naton ja Euroopan unionin jäsenyys sekä puolustusyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa.

Tämän lisäksi presidentti puhui henkisen turvallisuuden merkityksestä, joka on jokaisella ”korvien välissä.”

Jaa.
Exit mobile version