keskiviikko, 1 toukokuun

Suomessa rakennetaan nyt pieniä miniomakotitaloja. Arkkitehtuurin asiantuntijan mukaan minitalot ravistelevat asumisen vaihtoehtoja.

Suomessa rakennetaan nyt pienenpieniä omakotitaloja. Pienimmät rakennetut talot ovat vain 20 neliötä. Myös muualla maailmassa minitaloja on rakennettu viime vuosina rakentamisen kallistuessa.

Minitaloja löytyy Suomessa jo ainakin Tuusulasta ja Oulun seudulta. Tehtaalla valmiiksi tehtyjä miniomakotitaloja on Tuusulassa jopa kahdessa eri osoitteessa.

Toisella Tuusulan minitaloalueella asuu 21-vuotias Anna Vesa ja 22-vuotias Vili Lehtinen yorkshirenterrieri Rufuksen kanssa.

Lehtinen ja Vesa asuivat ennen Kauniaisissa luhtitalossa ja sitä ennen Porissa kerrostalossa. Kumpikaan ei tuntunut omalta. Nyt he asuvat 50 neliön miniomakotitalossaan, jossa on oma piha, sauna ja kaksi makuuhuonetta. Olohuoneessa on isot ikkunat ja katto vähän normaalia korkeammalla.

– Olemme molemmat asuneet koko lapsuuden omakotitaloissa. Kerrostalo ei ollut yhtään oma juttu, mutta emme olleet valmiita ostamaan vielä omaa omakotitaloa, joten tämä oli meille tosi hyvä vaihtoehto, Vesa sanoo.

Minitalossa oma talo ja piha, mutta taloyhtiön vaivattomuus

Tuusulan minitalojen rakennuttajan Forentian mukaan kaikki minitalot on saatu heti vuokrattua tai myytyä. Menekkiä sen mukaan on.

Forentian tontinhankinnasta vastaava Jouni Tuomivaara kertoo, että rakentamisen kallis hinta voi tulevaisuudessa vain lisätä minitalojen menekkiä.

– Rakennuskustannukset ja tonttien hinnat ovat aika korkeat varsinkin pääkaupunkiseudulla. Kyllä varmasti ihmiset miettivät, haetaanko edullisia vanhoja neliöitä laajemmin tai uusia neliöitä kompaktisti.

Tuomivaara uskoo, että sadan neliön omakotitalot eivät ole tulevaisuudessa välttämättä enää normi. Silti suomalaisista iso osa haluaa asua omakotitalossa.

– Miniomakotitalossa ideana on, että se on omakotitalon ja perinteisen osakeyhtiön eräänlainen välimuoto. Saadaan oma piha ja talo, mutta taloyhtiön helppoudella.

Arkkitehtuurin tutkija innoissaan vaihtoehdoista

Myös Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen vanhempi tutkija Johanna Lilius uskoo, että tulevaisuudessa Suomessa tarvitaan juuri tämäntyylistä erilaista asumista. Vaihtoehtoja omakotitaloille.

Lilius huomauttaa, että kerrostaloasuminen on kehittynyt paljon viimeisen 20 vuoden aikana. On luontevaa, että samoin käy omakotitaloasumiselle.

Liliuksen mukaan miniomakotitalot kuulostavat hyvältä ratkaisulta heille, jotka haluavat oman pihan ja ulko-oven eivätkä halua naapurin tai omien äänien kuuluvan.

– Asumisen hiilijalanjälki on myös suuri kysymys tulevaisuudessa. Tässä mielessä on tietysti hyvä, jos asumme pienemmin.

Liliuksen mukaan tilan kokeminen on hyvin subjektiivista. Pieni tila ei tunnu kaikista pieneltä.

– Kun pieni tila on oikeasti oma valinta, silloin ahtaasti asuminen on hyvä. Mutta pitää varoa, että tästä ei tule narratiivia, että kaikki haluavat asua pienemmin.

Asukkaat arvostavat pihaa ja rauhaa

Miniomakotitalo on Vesalle ja Lehtiselle ainakin täysin oma valinta. Kerrostaloon heitä ei enää saisi.

Vesa opiskelee Helsingissä ammattikorkeakoulussa, ja Lehtisellä on oma yritys, jonka kautta hän toimi uimaopettajana muun muassa Espoossa ja Vantaalla.

He ovat jopa valmiita matkustamaan 40 minuuttia, jotta pääsevät töihin ja opiskelemaan, kunhan saavat asua omakotitalossa. Asuminen menee kaiken edelle.

– Matka ei haittaa. Mieluummin ajan 40 minuuttia töihin kuin että olisi lyhyt työmatka ja joutuisin asumaan kerrostalossa.

Samaa mieltä on Lehtinen.

– Tämmöinen pienempi paikkakunta, omakotitalo, oma rauha ja piha on ollut meille heti alusta asti tosi tärkeää.

Jaa.
Exit mobile version