keskiviikko, 8 toukokuun

Polttoaineiden saatavuus on kiusannut vasta pientä osaa kuljetusyrityksistä. Ensi viikolla tilanne voi muuttua paikallisesti.

Tavaraliikenne toimii poliittisista lakoista huolimatta melko normaalisti. Kuljetusalalla ei ole ollut vielä merkittäviä ongelmia polttoaineiden saatavuuden suhteen.

Neste kertoi eilen, että polttoaine on loppunut joillain asemilla.

Sekä Keskosta että S-ryhmästä kerrotaan, että pääsiäisenä kaupoissa riittää tavaraa lähes normaalisti.

Kuljetusalan etujärjestö SKAL ry:n toimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo, että toistaiseksi poliittisten lakkojen vaikutus polttoaineenjakeluun on ollut tavaraliikenteen kannalta vähäinen. Järjestö julkaisi tiistaina jäsenkyselyn, jonka mukaan alle 15 prosenttia kuljetusyrityksistä on kokenut ongelmia polttoaineen saatavuudessa.

Kujala kertoo, että polttoaineiden jakelureittejä on muutettu niin, että sitä tuodaan pohjoisen kautta myös Etelä-Suomeen.

– Lakon pitkittyessä paikallisia ja alueellisia häiriöitä polttoaineen saatavuuteen varmasti tulee, Kujala sanoo.

Myös kuljetusreittejä mietitään aiempaa tarkemmin. Suomeen tulevaa tavaraa kuljetetaan Kujalan mukaan aiempaa enemmän matkustaja-aluksilla Ruotsista ja Virosta. Ahtaajien lakon vuoksi laivoissa kulkee kokonaisia yhdistelmäajoneuvoja.

Normaalitilanteessa tavarat kulkevat laivoissa pelkissä perävaunuissa, jotka ahtaajat purkavat satamalaitureille vetoautojen noudettavaksi. Kujalan mukaan se nostaa kuljetuskustannuksia.

Pääsiäisherkkujen saatavuus on turvattu

S-ryhmästä ja Keskosta arvioidaan, että pääsiäisen toimitukset kauppoihin tulevat normaalisti.

Pääsiäinen on päivittäistavarakaupalle joulun ja juhannuksen ohella tärkeimpiä juhlapyhiä. Sesongin ruokien saatavuus on pyritty turvaamaan ennakkotilauksin ja -toimituksin.

– Jos jokin yksittäinen tuote sattuisi puuttumaan, korvaavia tuotteita kaupan hyllystä kyllä löytyy, vakuuttelee S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Näin Sampo Päällysaho kertoi, miten S-ryhmä on varautunut pääsiäiseen lakon aikana:

Tukkuliikkeissä polttoaineen saatavuutta seurataan tarkkaan.

Lahtelainen tuore-elintarviketukkuri Palvelutukku Kolmio toimittaa tavaraa kaupoille ja suurkeittiöille. Yhtiön liikenteen hoitaa kaksi alihankkijana toimivaa kuljetusyritystä.

Toimitusjohtaja Ilpo Paasolainen kertoo, että ne hankkivat polttoaineensa tavallisilta huoltoasemilta. Paasolainen sanoo, että heidän käyttämänsä yhtiöt ovat varautuneet hyvin, eivätkä tavarantoimitukset ole vaarassa.

Juomahyllyt täytetään normaalisti

Pääsiäisviikonloppu on myös panimo- ja virvoitusjuomien sesonkia. Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte sanoo, että toistaiseksi yhtiön tuotetoimitukset toimivat normaalisti.

– Kuljetusyrityksiltä ei ole tullut tietoa, että polttoaine olisi loppumassa. Pääsiäisen tavarantoimitukset saadaan hoidettua normaalisti. Joitain yksittäisiä tuotepuutteita saattaa ilmetä, Korte sanoo.

Hartwallin toimituksia hoitaa kymmenien kuljetusyritysten joukko, joka osaltaan parantaa toimitusvarmuutta.

Yle seuraa lakkojen vaikutuksia tässä artikkelissa.

Juttua muokattu 27.3.2024 klo 15:45: Täsmennetty SKAL:n antamia tietoja.

Jaa.
Exit mobile version