sunnuntai, 28 huhtikuun

· keskusteluohjelma · kulttuuri · oivaltava · syvällinen

Suomalaisessa mediassa käsite roadman on noussut pintaan usein nuorisorikollisuuden ja jengiväkivaltauutisoinnin yhteydessä.

Kyseessä Lontoosta alunalkaen ponnistanut nuorisokulttuuri, johon kuuluvat mm. grime-räp- ja drill-musikkityylit sekä kalliit, mutta mukavat merkkivaatteet. Stereotyyppisesti roadmaneiksi mielletään nuoret aikuiset maahanmuuttajataustaiset miehet, jotka liikkuvat porukoissa, myyvät kaduilla huumeita ja kantavat mukanaan teräaseita.

Netflixin tuottama tv-sarja Top Boyta ja sen tarjoamaa köyhien lontoolaisyhteisöjen sekä jengiväkivallan todellisuudesta dramatisoitua tarinaa pidetään yleisesti hyvänä esimerkkinä roadman-ilmiöstä.

Millä perusteella roadman on rikoksiin yllyttävää, ja onko nuorten väkivaltarikosten ja ilmiön välillä oikeasti yhteys? Onko roadmanit oire jostain suuremmasta yhteiskunnallisesta ongelmasta vai ohimenevä muoti-ilmiö?

Kuinka paljon tässä mielikuvassa on takana rasistisia ennakkoluuloja tai turhaa huolipuhetta nuorista, jotka ovat taas löytäneet uuden viillityksen, mitä vanhemmat voivat paheksua? Kuinka paljon kyse on samankaltaisista reaktioista, mitä punk- tai black metal -kulttuurin tulon yhteydessä oli aikoinaan?

Kulttuuriykkönen keskustelee aiheesta räppäri Muhtedi “Tedi” Al-mehsenin, Jalkautuvan Etsivä nuorisotyön tekijän ja dj-tuottaja Glenn Gripin sekä Helsingin yliopiston tutkija Markus Kaakisen kanssa. Juhani Kenttämaa toimittaa.

käynnistyskerrat
2 130

Jaa.
Exit mobile version