maanantai, 13 toukokuun

Liikemies Artur Karaman on vuokrannut hotellin yrittäjä Kare Tikalle. Hotellin alueella sijaitseva Keisarinnan huvila on Ylen tietojen mukaan nyt myyty Karamanille.

Hotelli Punkaharjun vuokrannut yrittäjä Kare Tikka aloittaa hotellin pyörittämisen kesällä. Omistaja Artur Karaman ei ole liiketoiminnassa mukana. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Hotelli Punkaharju on avaamassa ovensa jälleen ensi kesänä Savonlinnassa.

Yrittäjä Kare Tikka teki huhtikuun alussa alussa vuokrasopimuksen hotellin uuden omistajan kanssa ja alkaa pyörittää sen toimintaa. Tavoitteena on avata hotelli ennen juhannusta.

Rakennuksen julkisivuremontti alkoi tällä viikolla. Parhaillaan hotellille luodaan varausjärjestelmää ja nettisivuja sekä rekrytoidaan työntekijöitä.

– Kova kiire tässä on, Tikka nauraa.

Yhdysvaltalainen ja taustaltaan vironvenäläinen liikemies Artur Karaman osti Hotelli Punkaharjun konkurssipesältä tammikuussa. Maanantaina Ylen MOT-toimitus kertoi Karamanin aiemmista liiketoimista Suomessa, ja niistä paljastui useita epäselvyyksiä.

Ylen saamien tietojen mukaan Karaman on ostanut nyt myös hotellin alueella sijaitsevan Keisarinnan huvilan. Sitä myi omana kiinteistönään hotellista erillinen, selvitystilaan hakeutunut yritys.

Yrityksen edustaja, asianajaja Tommi Kemppi vahvistaa Ylelle, että Keisarinnan huvilasta tehtiin kaupat viime viikolla. Hänen mukaansa ostaja tiedottaa asiasta harkintansa mukaan.

Kare Tikka kertoo, että neuvottelut huvilan vuokraamisesta ovat käynnissä Karamanin kanssa. Karaman ei vastannut Ylen yhteydenottoon.

Hotelli Punkaharju sijaitsee Etelä-Savossa noin 30 kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta. Se on toiminut aiemmin muun muassa valtionhotellina. Kuva: Saara-Miira Kokkonen / Yle

Hotellia pyörittää suomalainen yrittäjä

MOT:n selvityksen mukaan Karamanin aiemmin omistamassa kotkalaisessa Hotelli Leikarissa maksettiin ilman työlupaa toimineille ulkomaisille siivoojille alhaisia palkkoja sekä tehtiin hankintoja pöytälaatikkoyhtiöiltä. Lisäksi Kaakkois-Suomen poliisilla on käynnissä esitutkinta, joka koskee epäiltyjä talousrikoksia hotellin toiminnassa.

Karaman kommentoi MOT:lle, että Leikarin toiminnassa tehtiin virheitä, mutta niistä on otettu opiksi. Tällä hetkellä Karaman omistaa Kotkassa Beach Hotel Santalahden ja on toimitusjohtaja Hotelli Jokipuistossa.

Kare Tikka korostaa, ettei Karaman ole mukana Hotelli Punkaharjun liiketoiminnassa, vaan tämä vuokraa hotellikiinteistön suomalaisyrittäjälle. Leikariin liittyvät tapaukset eivät huolestuta Tikkaa, sillä ne eivät ole yhteydessä hänen yritystoimintaansa.

Tikka on ollut Hotelli Punkaharjun asioissa suoraan yhteydessä Karamanin kanssa. Tikka sanoo, että yhteistyö on sujunut hyvin eikä hänellä ole epäilyksiä Karamanista. Tikka on keskustellut Karamanin kanssa myös tämän aiemmista liiketoimista.

– Kun hotellikauppoja on tehty, pankin velvollisuus on ollut selvittää hyvinkin tarkasti ostajien taustat esimerkiksi rahanpesuun liittyen. Ei minulla sen jälkeen ollut enää mitään epäilyjä, Tikka sanoo.

Katso MOT: Itärajan hotellien uudet omistajat Yle Areenassa.

Suomen kansallismaisemassa Punkaharjulla oleva hotelli sai uuden amerikkalaisen omistajan. MOT alkoi tutkia asiaa ja löysi joukon vironvenäläisiä liikemiehiä, jotka ostavat hotelleja Itä-Suomesta.

Myynti kahden huutokaupan jälkeen

Kare Tikka on Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa asuva yrittäjä, jonka päätoiminen yritys on jalkineita valmistava Feelmax. Yrityksellä on kenkätehdas Pohjois-Karjalassa Lieksassa.

Hotelli Punkaharjun yrittäjäksi hän päätyi ”muutamien ystävien kautta”. Tikka yritti alun perin ostaa hotellin yhdessä muiden sijoittajien kanssa, kun se oli huutokaupattavana.

– Meillä oli porukka, joka teki tarjouksen hotellista ja huvilasta, mutta Karaman tarjosi molemmista enemmän, Tikka kertoo.

Hotelli Punkaharju on ollut tyhjillään jo vuoden ajan. Kuva on otettu maaliskuun alussa. Kuva: Saara-Miira Kokkonen / Yle

Hotelli Punkaharjun aiempi omistaja oli entinen malli, yrittäjä Saimi Hoyer. Hän osti hotellin vuonna 2015, mutta toiminta päättyi konkurssiin keväällä 2023.

Hotellikiinteistöstä päästiin tekemään kaupat vasta kahden huutokaupan jälkeen. Kesällä järjestetyn huutokaupan voittanut pariskunta veti tarjouksensa pois syyskuussa.

Hotelli Punkaharjun historia ulottuu 1800-luvulle, ja se on Museoviraston suojelema rakennus.

Jaa.
Exit mobile version