torstai, 9 toukokuun

Liikennevaloilla halutaan säädellä lohen kalastusta Tenolla entistä tehokkaammin. Saamelaiskäräjien mukaan liikennevalomalli johtaa vuosien kalastuskieltoon.

Lohenpyynti on ollut kiellettyä Tenon vesistössä kesästä 2021 lähtien. Uuden, eduskuntakäsittelyssä olevan kalastussäännön mukaan lohen kalastusta tultaisiin säätelemään portaittain liikennevaloilla.

Tenojoen lohikannat ovat kuitenkin heikentyneet edelleen.

Liikennevalot ilmoittavat mahdollisista kalastamiseen oikeuttavista viikosta. Hyvä lohitilanne tarkoittaisi vihreää, punaisella pyynti olisi kokonaan kielletty.

Liikennevalojen vihreä valo ei kuitenkaan anna lupaa lohen kalastamiseen samantien. Vaikka Tenojokeen nousisikin paljon lohia joinain viikkoina, kalastamiseen ei anneta lupaa kesken pyyntikauden. Vihreillä valoilla voi siis saada luvan lohen kalastamiseen seuraavana kesänä.

Liikennevalot seuraavat Tenojoen lohitilannetta viikkotasolla. Niiden toimintaa säätelee kuitenkin edelliskesän lohimääristä saadut havainnot.

– Tulevan kauden kalastusmahdollisuudet määräytyvät sen perusteella, mikä on ollut lohikantojen tila päättyneellä kalastuskaudella ja sitä tilaa katsotaan sitten vielä viikoittain, milloin nähdään eri kantojen osuudet, kertoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste.

Tenojokeen ja sen sivujokiin nousee eri lohikantoja eri aikoina. Niinä viikkoina, kun yli 20 prosenttia joessa tavattavista lohista kuuluu punaisen kantaluokan lohikantoihin, on lohenkalastus kielletty. Näillä toimenpiteillä halutaan lisätä kudulle pääsevien emolohien määrää vesistössä.

Lohen nousumääriä seurataan kaikuluotaus-, video- ja sukelluslaskennoilla eri puolilla Tenojokea.

Paikalliset pääsevät ensimmäisenä lohenkalastukseen

Jos Tenon liikennevaloissa jossain vaiheessa palaa vihreä valo, lohen pyyntiin pääsevät ensin Tenojokivarren asukkaat.

– Ensimmäisenä sinne pääsevät pyytämään paikalliset kalastusoikeuden haltijat molemmista maista (Suomi ja Norja), sanoo Hakaste.

Niinä viikkoina, kun alle 20 prosenttia joessa tavattavista lohista kuuluu punaisen kantaluokan lohikantoihin, lohenkalastus sallitaan vavalla, vieheellä, verkolla tai padolla kahtena päivänä viikossa. Tuolloin kalastamaan pääsevät paikalliset Tenojokilaakson asukkaat.

Mikäli Tenon lohitilanne paranee siten, että tiettyinä viikkoina vain alle kymmenen prosenttia lohikannoista on punaisen valon piirissä, joella pääsevät lohen pyyntiin myös sellaiset kalastusoikeuden haltijat, jotka eivät asu vakituisesti Tenon vesistön jokilaaksoissa.

Suomen ja Norjan viranomaiset voivat avata lohenkalastuksen laajemmin myös ulkopaikkakuntalaisille, jos Tenon lohikantojen tila mahdollistaa sen.

Saamelaiskäräjät ja Tenon kalastusalue vastustavat asetusta

Uuden kalastussäännön tarkoituksena on elvyttää Tenon lohen tilaa ja samalla tukea saamelaista kalastuskulttuuria.

Sääntöön on lisätty poikkeuslupa, jota voi hakea opetukseen ja kulttuuriin perustuvaan kalastukseen perinnetiedon siirtämiseksi. Uuden asetuksen myötä myös muiden kalojen pyyntimahdollisuuksia on laajennettu.

Saamelaiskäräjät ja Tenon kalatalousalue ovat vastustaneet uutta kalastussääntöä. Saamelaiskäräjien mukaan liikennevalomalli johtaa vuosien kalastuskieltoon tiukkojen kriteerien vuoksi ja se uhkaa saamelaiskulttuuria.

Tenon kalatalousalueen lausunnon mukaan säännössä mainittu saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksien edistäminen on lähinnä kosmeettista. Kalatalousalueen mielestä saamelaiset kalastusoikeuden haltijat pitää nostaa erilliseksi kalastajaryhmäksi, joilla olisi vähäinen mahdollisuus kalastaa lohta.

Säännös on valiokuntien pöydällä

Suomen ja Norjan yhteinen kalastussääntö allekirjoitettiin viime joulukuussa. Se on nyt eduskunnan käsittelyssä. Viimeisen viikon aikana kalastussääntö on ollut niin perustuslakivaliokunnan kuin maa- ja metsätalousvaliokunnankin pöydällä.

Kun nykyistä kalastussääntöä laadittiin vuonna 2017, oltiin jo huolissaan Tenon lohikannoista. Uusi sääntö on tehty Tapio Hakasteen mukaan sellaiseen tilanteeseen, jossa Tenon lohikannat eivät kestä minkäänlaista pyyntiä. Hänen mielestään on hyvä, että uudessa säännöksessä on asetettu rajat ja tehty ennakolta määräykset miten pitää toimia.

– Uusi kalastussääntö on rakennettu nykyistä hankalaa tilannetta varten niin, että kalastusta voitaisiin hallitusti ja rajoitetusti avata heti kun siihen on mahdollisuus, selventää Hakaste.

Tavoitteena on, että Tenon uusi kalastussäännös astuu voimaan toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Jaa.
Exit mobile version