torstai, 9 toukokuun

Poliisi varoittaa jakamasta arkaluonteisia kuvia tai videoita sosiaalisessa mediassa tai keskusteluryhmissä.

Itä-Suomessa on tullut viime viikkojen aikana ilmi kiristystapauksia, joissa on käytetty intiimejä kuvia. Itä-Suomen poliisi kertoo, että kiristykseen on käytetty sosiaalisen median alustoille tai treffipalveluihin jaettuja kuvia ja videoita.

Lähes kaikissa tapauksissa kiristyksen kohteeksi joutunut on tutustunut toiseen henkilöön sosiaalisessa mediassa tai treffipalvelussa. Tutustumisen edetessä vastapuolelle on lähetetty intiimejä kuvia tai videoita, minkä jälkeen vastapuoli on uhannut julkaista niitä, ellei hänelle makseta rahaa tai esimerkiksi ostokortteja pelialustoille.

Yhdessä tapauksessa vastapuoli oli tallentanut intiimiä kuvamateriaalia sisältäneen videopuhelun ja uhannut julkaista sen. Poliisin tietoon on tullut myös tapaus, jossa uhrista on tehty paljastava video liittämällä hänen kasvonsa johonkin aiemmin kuvattuun videoon.

Poliisin mukaan jotkut kiristyksen uhreiksi joutuneet ovat maksaneet kiristäjille. Summat vaihtelevat muutamasta kymmenestä yli tuhanteen euroon.

Poliisi muistuttaa, että arkaluonteisten kuvien tai videoiden jakaminen sosiaalisen median tai keskustelukanavissa etenkin tuntemattomille henkilöille sisältää aina riskin joutua kiristyksen uhriksi.

Poliisi neuvoo tekemään kiristyksestä rikosilmoituksen. Kiristäjälle ei ole poliisin mukaan järkevää maksaa, koska maksaminen ei takaa sitä, että materiaali jätettäisiin julkaisematta tai rahan kiristäminen loppuisi.

Tapausten tutkintaa vaikeuttaa se, että kiristäjä toimii usein ulkomailta eikä juuri koskaan käytä omaa nimeään tai kuvaansa.

Jaa.
Exit mobile version