sunnuntai, 5 toukokuun

Muusikko Maija Vilkkumaan joukkueessa kilpailee tällä kaudella yksi todellinen harvinaisuus: koltansaameksi laulava Anna Lumikivi. Koltansaame on kielenä uhanalainen.

Ivalolainen kulttuurityöntekijä Anna Lumikivi teki vähän aikaa sitten televisiohistoriaa. Hän oli ensimmäinen ihminen maailmassa, joka lauloi koltaksi Nelosen suositussa Voice of Finland -laulukilpailussa. Sen hän teki ihan tarkoituksella herättääkseen huomiota uhanalaisen kielen puolesta. Koltansaamea puhuu vain noin kolmesataa ihmistä koko maailmassa.

– Menin Voiceen koltansaamen takia. Halusin päästä laulamaan koltansaameksi parhaaseen katseluaikaan telkkarin kaupalliselle kanavalle, koska sitä ei ole tapahtunut koskaan.

Anna Lumikivelle ei olisi ollut pettymys, vaikka kukaan tuomareista ei olisi kääntynytkään tuolissaan ja hän ei olisi päässyt jatkoon. Hän kokee olevansa voittaja jo nyt.

– Halusin olla esimerkkinä koltansaamelaisille lapsille ja nuorille siitä, että kannattaa ja voi tehdä musiikkia ja esiintyä koltansaameksi. Ehkä odotettavissa on, että joku vielä tästä kipinän saa. Silloinhan me olemme kaikki voittajia. Se on kaikkein tärkeintä.

Tuomarit olivat ihastuksissaan

Miten sitten suuren kansainvälisen formaatin tuotannossa otettiin vastaan pienen kolttakansan edustaja, joka vielä laulaa tunnistamatonta, mutta kaunista kieltä?

– He olivat itse asiassa hyvin innoissaan, koska suurin osa hakijoista laulaa suomeksi tai englanniksi. Sitä varmasti myös erottuu joukosta, jos laulaa jollain muulla kielellä.

Tuomarit olivat ihastuksissaan Lumikiven kauniista laulusta. Nyt kävi niin, että kolme neljästä tuomarista kääntyi merkiksi siitä, että laulaja on jatkossa.

Lumikivi pääsi valitsemaan kuuluisista ja kokeneista suomalaismuusikoista itsellensä valmentajan. Jonkin aikaa pohdittuaan hän päätyi Maija Vilkkumaahan, josta artisti oli liikutukseen asti innoissaan. Vilkkumaa kehui Anna Lumikiven rohkeutta ja kaunista ääntä.

”Sai vain nauttia”

Lumikivi arveli, että häntä saattoi jännittää vähemmän kuin suurta osaa muista kilpailijoista, koska hänellä ei ollut sellaista tunnetta, että olisi ollut pakko saada tuomarien tuolit kääntymään. Hän ei ollut oikeastaan siellä itsensä takia, vaan oli hänellä suurempi päämäärä.

– Se myös helpotti jännitystä, kun ei tuntunut siltä, että täytyy näyttää kaikki mitä osaan, vaan sai vain nauttia.

Vaikka tuolien kääntyminen ei ollut kynnyskysymys, niin jatkoon pääsy oli iloinen asia.

– Olen kuitenkin kiitollinen, että tuomarit kääntyivät. Mietin, miltä se olisi näyttänyt kolttasaamelaisille lapsille ja nuorille, kun menen sinne telkkariin laulamaan koltansaameksi, ja kukaan ei käänny?

Ohjelman Facebook-sivulle on jaettu kaikkien Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -vaiheen esitykset videona ja Anna Lumikiven laululla on tältä tuotantokaudelta eniten tykkäyksiä tähän mennessä.

Esityksiä on myös kommentoitu.

– Arvasin, että sieltä tulee jotain semmoista typerää kommenttia, mutta niitä oli vain kaksi. Kaikki muut ovat olleet positiivisia.

Kaikki koltankielen hyväksi

Monipuolinen kulttuurityöntekijä Anna Lumikivi on tehnyt viime vuosina koltansaameksi musiikkia ja edistänyt kolttasaamelaista lastenkulttuuria työstämällä esimerkiksi muskarikokonaisuutta lastenlauluineen ja videoineen. Lisäksi hän on tehnyt monenlaisia käännöstöitä.

Vielä jokin aika sitten Anna Lumikivi ei olisi edes uskonut tekevänsä niitä asioita, joita tekee nyt.

Nyt Lumikivi opettelee ja elvyttää koltansaamen katoavia murteita. Uhanalaisen kielen pelastaja saa halutessaan taipua moneen, vaikkapa sitten laulamaan koltaksi Voice of Finlandissa.

Lue myös:
Anna Lumikivelle koltansaameksi laulaminen on enemmän kuin itseilmaisua

Jaa.
Exit mobile version