keskiviikko, 8 toukokuun

Hallitus valmistelee kiireellä uudistusta, jolla karsittaisiin ympärivuorokautista päivystystä sekä synnytys- ja keskussairaaloiden määrää.

Hallitus haluaa edistää uudistusta kokonaisuutena, mutta Ylen tietojen mukaan pöydällä on myös vaihtoehto, jossa keskussairaaloiden karsimista koskeva esitys viivästyy tai lykkääntyy mahdollisesti jopa seuraavalle hallituskaudelle.

Uudistuksen edistäminen vaiheittain alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, sillä poliittisia päätöksiä ei ole saatu aikaan ja aikataulusta ollaan myöhässä.

Uudistuksen vaiheistaminen näyttää väistämättömältä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti tammikuussa, että ympärivuorokautista päivystystä ja synnytyssairaaloita koskeva uudistus astuisi voimaan vuoden 2026 alusta.

Keskussairaaloita ryhdyttäisiin vähentämään aikaisintaan vuonna 2028, viimeistään vuoden 2030 alusta.

Hallitus on kuitenkin tahtonut antaa uudistuksesta vain yhden yhteisen esityksen, johon molemmat vaiheet sisältyisivät. Päivystystä karsiva esitys astuisi voimaan vuonna 2026, mutta keskussairaaloiden uudistukselle ei ole vielä sovittu voimaantulovuotta.

Kiirehtimistä selittävät muun muassa vuoden 2025 aluevaalit.

Keskussairaaloiden karsiminen noussee keskeiseksi vaaliteemaksi ja kysymys politisoituu entisestään, ellei esitystä saada eteenpäin ennen vaaleja.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Anna Cantell-Forsbom arvioi, että ainakin esitys ympärivuorokautisesta päivystyksestä pitäisi saada eduskuntaan budjettilakina vielä tämän vuoden puolella, mieluiten keväällä, jotta hallitusohjelman kirjauksista voidaan pitää kiinni.

Hän toimii ministeriössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osaston johdossa.

Taustalla ovat budjettitekniset syyt. Hallitusohjelman mukaan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksiä ylläpidetään vuoden 2025 loppuun saakka poikkeusluvin.

– Olemme myös ajatelleet, että olisi kohtuullista hyvinvointialueille ja sairaaloille, että heillä olisi jokin siirtymäaika ja mahdollisuus sopeutua muutoksiin.

Alkuperäinen aikataulu oli antaa esitys lausuntokierrokselle toukokuussa, mutta aika alkaa käydä sen osalta vähiin.

Keskussairaaloiden karsiminen sen sijaan on vaikeampi harjoitus myös poliittisesti. Kyse on vahvasti paitsi alue-, myös kielipolitiikasta.

Cantell-Forsbom arvioi, että jos poliittisia linjauksia ei saada pian tehtyä, vaarana on, ettei sitä koskeva esitys ehdi eduskuntaan enää tällä vaalikaudella.

– Jos ei tänä keväänä saada poliittisia linjauksia tehtyä, niin virkavalmistelua on vaikea tehdä etenkin vaikutusarviointien osalta. Mitä enemmän aikaa menee, sitä vaikeampaa tätä on nopealla aikataululla saada eteenpäin, Cantell-Forsbom sanoo.

Ensi viikko on ratkaiseva

Ensi viikkoa kuvataan keskeiseksi aikataulujen osalta.

Uudistuksen kannalta keskeiset ministerit ovat koolla heti pääsiäisen jälkeen tiistaina.

Torstaina kokoontuu varsinainen ”kestävä hyvinvointiyhteiskunta” -ministerityöryhmä, ja tuolloin odotetaan myös päätöksiä aikataulusta.

– Se on varmaan isoin kysymys nyt ensi viikolla, että viedäänkö koko pakettia eteenpäin ja jos viedään, niin mikä se on, Cantell-Forsbom sanoo.

Jos hallitus päättää siirtää toisen osan uudistusta, eli keskussairaaloiden karsimisen ensi hallituskaudelle, ehdittäisiin asiaa pohtimaan perustaa myös laajempi parlamentaarinen työryhmä. Tätä on esittänyt myös sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Cantell-Forsbomin mukaan tämä olisikin seuraava vaihtoehto, jos hallitus ei löydä asiassa sopua.

Ministeri Juuso: Kokonaisuus on haastava

Ministerityöryhmästä kerrotaan Ylelle, ettei poliittisiin päätöksiin ole vielä ollut valmiutta, sillä tietopohja on puutteellinen.

Cantell-Forsbom myöntää, että näin osittain on. Sote-kentällä pelataan hänen mukaansa kuitenkin aina ennusteiden ja todennäköisyyksien kanssa.

– Me joudumme tekemään päätöksiä valitettavasti vähän puutteellisten tietojen mukaan.

Jos poliittisia päätöksiä ei tehdä, ollaan hänen mukaansa sattuman varassa.

Hyvinvointialueilla ei riitä henkilöstöä, mikä johtaa ennen pitkää hänen mukaansa siihen, että jossain päin maata joudutaan sulkemaan sairaalan osastoja tai kokonaisia sairaaloista. Toinen vaihtoehto on ylläpitää päivystyksiä kalliilla vuokratyövoimalla.

Sosiaali- ja terveysministeri Juuso kertoi tänään keskiviikkona tiedotteessa, että hallituksen esitys annetaan eduskuntaan aikataulussa.

Juuso myöntää itsekin, että kokonaisuus on monin tavoin haastava.

Jaa.
Exit mobile version