sunnuntai, 5 toukokuun

SAK:lta odotettiin jo tietoa poliittisten lakkojen jatkosta, mutta epävarmuus jatkuu ainakin keskiviikkoon asti.

Usealla UPM:n työntekijällä on meneillään jo kuudes palkaton päivä sen jälkeen, kun metsäyhtiö keskeytti tuotannon kuljetusalan lakon takia.

UPM Kymin paperitehtaan pääluottamusmies Jari Huomo kertoi eilen maanantaina, että ensimmäiset paperitehtaan työntekijät joutuivat lopettamaan työnsä viime torstaina, jolloin myös heidän palkanmaksunsa keskeytyi.

Yksi Kuusankoskella sijaitsevan paperitehtaan työntekijöistä on kouvolalainen Pasi Mannonen, jolla on työuraa alalla jo 27 vuotta. Nyt juuri arki sujuu ainakin muutamia päiviä vielä ilman töitä ja ilman palkkaa.

– Eihän tämä hyvältä tunnu, mutta ei tämä maata kaadakaan. Hankala kokonaisuus kaiken kaikkiaan, sanoo raaka-aineosaston hoitajana työskentelevä Mannonen.

Mannonen sanoo keränneensä säästöjä parin viime vuoden aikana. Varautuminen oman henkilökohtaisen talouden kolhuihin alkoi Paperiliiton noin neljä kuukautta kestäneen lakon jälkeen vuonna 2022.

– Silloin oppi sen, että työnantajan kanssa ei ole aina helppoa, joten parempi varautua.

Pettymys työnantajaan

UPM Kymin paperitehtaalla telahiojana työskentelevä Tommi Bragge sanoo, että erikoinen tilanne on luonnollisesti herättänyt keskustelua tehtaan työntekijöiden keskuudessa.

Bragge toimii myös Paperiliiton kuusankoskelaisen osasto 19:n puheenjohtajana.

– Monet sanovat olevansa pettyneitä työnantajan toimintaan, tiivistää Bragge työntekijöiden tunnelmat.

Muille työntekijöille hän lähettää terveisinä sen, että nyt kannattaa pysyä ajantasalla seuraamalla mediaa ja liiton omia viestintäkanavia.

– Suurta stressiä en nyt tässä kohtaa ottaisi. Paperiliitto päättää tällä viikolla mahdollisista korvauksista jäsenilleen, muistuttaa Bragge.

Pasi Mannonen kertoo videolla, että paperiliittolaisilta löytyy tukea poliittiselle lakolle myös jatkossa, jos lakot pitenevät tai laajenevat ja palkattomuus jatkuu:

Mannonen myös korostaa, että hän on valmis kiristämään vyötä, jos palkattomalla oleminen jatkuu vielä.

– Jos työnantajan tarkoitus on lyödä kiilaa ay-liikkeen ja työntekijöiden väliin, niin se ei kyllä onnistu, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version