maanantai, 6 toukokuun

Bakteeri ei ole toistaiseksi sairastuttanut palvelukeskuksen ikääntyneitä asukkaita tai henkilökuntaa. Vesijohtovettä voi juoda, sillä legionella tarttuu vain hengitysteitse.

Keski-Suomen hyvinvointialue tiedotti perjantai-iltana, että Konginkankaan ikääntyneiden palveluyksikön talousvedestä on löytynyt ” toimenpideraja-arvon ylittäviä pitoisuuksia” legionellabakteeria. Hyvinvointialueella on Konginkankaalla 32-paikkainen ikääntyneiden ympärivuorokautinen palveluasumisyksikkö.

Konginkankaan palvelukeskuksen toiminta voi hyvinvointialueen mukaan jatkua turvallisesti, sillä asukkailla ei ole todettu legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetta.

Legionellabakteeri ei tartu ihmisestä toiseen vaan hengitysteitse esimerkiksi vesihöyrystä. Sen voi siis saada käydessään suihkussa.

Hyvinvointialueen mukaan palvelukeskuksessa käytetään nyt ensisijaisesti suihkutilaa, josta ei ole näytteissä todettu legionellaa. Asukkaat ja hoitajat käyttävät lisäksi suihkukäynnillä hengityssuojaimia.

Talousveden lämpötilaan kiinnitettiin huomiota jo kesällä

Bakteeri löytyi vesinäytteistä, joita Jyväskylän seudun ympäristöterveys otti palvelukeskuksessa helmikuun lopussa.

Ympäristöterveys oli havainnut kiinteistön talousvedessä poikkeavia lämpötiloja jo viime kesänä, kun se teki tiloissa lakisääteisen tarkastuksen. Kiinteistön omistaja eli Äänekosken kaupunki oli tuolloin käynnistänyt vesijärjestelmän riskinarvioinnin, jonka perusteella talousvedestä päätettiin ottaa näytteet.

Ikääntyneiden asumispalvelujen palvelupäällikkö Tiina-Emilia Seppänen ei osannut perjantai-iltana kertoa, miksi näytteiden ottoon päädyttiin vasta tänä talvena. Yle ei tavoittanut Äänekosken kaupunkirakennepäällikköä Erika Räihää.

Hyvinvointialue kertoo, että Äänekosken kaupunki aloittaa ensi viikolla toimet legionellabakteerin häätämiseksi palvelukeskuksen vesijärjestelmästä. Tarkoituksena on muun muassa nostaa vesijohtoverkoston lämpimän veden lämpötilaa ja juoksuttaa vettä.

Tarvittaessa kiinteistön vesijärjestelmä desinfioidaan.

Jaa.
Exit mobile version