sunnuntai, 5 toukokuun

Savitaipaleen Partakosken kylällä sijaitseva 120-vuotias ravintolarakennus tuhoutui tänään tulipalossa. Ravintolan tuhoutuminen surettaa sen vakiokävijöitä.

Savitaipaleen Partakosken kylän asukkaat heräsivät tänään perjantaina kauheaan uutiseen.

Kylän tärkeä kohtaamispaikka, Partarannan ravintola paloi täysin käyttökelvottomaksi. Noin 120 vuotta vanha hirsirakennus tuhoutui palossa täysin.

Alueella virtaa samanniminen Saimaaseen laskeva koski, joka on suosittu retkikohde. Vieressä sijaitsee historiallinen, 1700-luvun lopussa venäläisten rakentama Kärnäkosken linnoitus.

Tänään tuhoutunut ravintola on aivan Partakosken kupeessa.

Kylä otti vastaan vieraita ravintolalla

Savitaipaleen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Eila Kajanus-Jurvanen kertoo, että ravintolan sijainti oli hyvin kaunis. Jos partakoskelaiset saivat kotiinsa vieraita, vietiin heidät aina Partarannan ravintolaan.

– Ravintola oli kohtaamispaikka, jossa partakosken kylän asukkaat ottivat vastaan ulkopaikkakuntalaisia.

Ennen kuin ravintolatoiminta alkoi, oli rakennus vielä osuuskaupan rakennus. Tämän jälkeen rakennuksen toiminnasta vastasivat kyläläiset. 1990-luvun loppupuolella kauppaa, kahvilaa ja ravintolaa pidettiin pelkästään kyläläisten voimin.

Kajanus-Jurvasen mukaan Partakosken kyläläiset ovat aina olleet hyvin aktiivisia.

Tämän jälkeen ravintolan ottivat haltuunsa yksityiset yrittäjät. Nykyiset omistajat Suat ja Mervi Erdem ehtivät johtaa ravintolaa alle kolme vuotta.

Tuntuu erittäin ikävältä

Jukka Ukkonen asuu Porvoossa, mutta on kesämökkiläisenä käynyt Partarannan ravintolassa jo vuosikymmenten ajan. Tulipalo surettaa häntä kovasti.

– Se oli läheinen paikka minulle. Tunsin monta paikan omistajaa.

Ukkonen omistaa mökin ravintolan läheisyydessä. Hänelle paikka on ollut sellainen, jonne mentiin moikkaamaan muita mökkiläisiä.

Ravintolassa hän kävi joskus jopa joka viikonloppu. Perjantaina ravintolalle saavuttiin tapaamaan tuttuja, ja lauantaina oli lavatansseja, joissa kävi mielellään. Usein tutut saapuivat paikalle sattumalta samoihin aikoihin. Mitään aikaa näkemiseen ei sovittu.

Jukka Ukkosesta ravintolan tuhoutuminen tuntuu erittäin ikävältä. Hän toivoo, että paikalle rakennetaan jotain uutta tilalle.

Savitaipaleen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Eila Kajanus-Jurvanen uskoo, että Partarannan aktiiviset kyläläiset keksivät uutta Partarannan ravintolan tilalle. Alueella on rakennuksia, jotka ovat tyhjillään.

Jaa.
Exit mobile version