torstai, 9 toukokuun

Mistä meidän perheemme voi saada syyhytartunnan? Ylen chatissa voit esittää oman kysymyksesi syyhystä suoraan asiantuntijoille.

Voiko syyhy tarttua punttisalilta, päiväkodin patjoista tai kirpputorivaatteista?

Miksi syyhy on yleistynyt? Miksi lääkevoide ei tehoa?

Minua kutittaa joka paikasta jo tätä lukiessani: miten voin varmistaa, kuvittelenko vain vai onko minulla syyhy?

Voimakasta kutinaa aiheuttavien syyhytartuntojen määrä on kasvanut Suomessa nopeasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa ei ole epidemiaa, mutta paikallisia epidemioita voi esiintyä.

Yleisön kysymyksiin syyhystä ovat tänä iltana kello 20 alkaen vastaamassa THL:n tartuntatautilääkäri Santtu Heinonen, hygieniahoitaja Maire Matsinen Keski-Suomen hyvinvointialueelta sekä ylilääkäri Vesa Mustalammi ja yliproviisori Sami Paaskoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

He osaavat vastata esimerkiksi siihen, voiko Tallinnasta tai Tukholmasta hakea syyhylääkettä, jota ei ole myynnissä Suomessa. He tietävät myös, miksi lääkevoide ei ehkä auttanut: esimerkiksi pitkien kynsien alle saattaa jäädä piiloon elinvoimaisia syyhypunkkeja, vaikka voidetta levittäisi kaikkialle muualle.

Mukana chat-keskustelussa on myös Ylen toimittaja Varpu Helpinen.

Keskusteluun voit osallistua täällä Yle Tunnuksen avulla. Ohjeet Yle Tunnuksen tekemiseen löytyvät täältä.

Tässä chatissa emme anna henkilökohtaisia lääketieteellisiä diagnooseja emmekä kirjoita reseptejä.

Esimoderoimme kysymykset, sillä haluamme keskustella hyvässä hengessä ja muiden näkemyksiä kunnioittaen. Emme julkaise esimerkiksi yksityisiä potilasasiakirjojen tietoja.

Ylen keskusteluohjeen voi lukea täältä.

Myös esimerkiksi lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastosta löydät luotettavaa tietoa syyhystä.

Jaa.
Exit mobile version