torstai, 9 toukokuun

Lääkärit pitävät huolestuttavana, että lääkemyrkytyksen takia hoidetaan yhä nuorempia tyttöjä. Vielä kymmenen vuotta sitten lasten lääkemyrkytykset olivat vahingossa tapahtuneita.

Nuorten tyttöjen lääkemyrkytykset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti kymmenessä vuodessa.

Kyseessä on valtakunnallinen trendi, joka näkyy yliopistosairaaloissa ympäri Suomea.

Esimerkiksi Turun yliopistollisessa sairaalassa (TYKS) hoidettiin viime vuonna 63 lääkemyrkytyksen takia päivystykseen tullutta tyttöä. Vuonna 2015 vastaava luku oli vain 7.

Poikien keskuudessa lääkemyrkytykset eivät ole yleistyneet yhtä paljon.

TYKSin Lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarisen mukaan on huolestuttavaa, että lääkemyrkytyksen takia tuodaan päivystykseen hyvin nuoria, jopa alle 12-vuotiaita tyttöjä.

Toisin kuin pienillä lapsilla, nuoruusikäisten lääkemyrkytykset ovat itse aiheutettuja ja tahallisia.

– Tämä on erittäin huolestuttava ilmiö. Nuoret ottavat yliannostuksen tavallisia lääkkeitä itseään vahingoittaakseen, Lukkarinen kuvailee.

Somen käyttö yhteydessä pahoinvointiin

Lukkarinen huomauttaa, että lääkemyrkytykset lähtivät jyrkkään nousuun vuonna 2018 eli samoihin aikoihin, kun nuorten käyttämä sosiaalisen median videosovellus Tiktok rantautui Suomeen. Asiasta ei ole riittävästi tutkimustietoa, mutta hän uskoo, että pahoinvoinnin taustalla näkyy räjähdysmäisesti lisääntynyt sosiaalisen median käyttö.

– En voi välttyä sanomasta, etteikö sillä olisi haitallisia vaikutuksia, että 10–11-vuotias nuori tuijottaa kännykkää keskimäärin 4–5 tuntia päivässä, Lukkarinen toteaa.

Esimerkiksi Tiktokin algoritmit toimivat siten, että sovellus syöttää käyttäjälle sellaisia aiheita, joita hän pysähtyy katsomaan. Itsetuhoinen ja masentunut nuori saa sovelluksesta itsetuhoisuuteen liittyvää sisältöä.

– On itsestään selvää, että jos sinulle syötetään koko ajan negatiivisia, synkkiä ja ahdistavia sisältöjä, pitkässä juoksussa sillä on haitallisia vaikutuksia. Tämän vahvistavat myös lasten ja nuorten psykiatrit.

Itsemurhavinkkejä jaetaan somessa

Somekanavissa jaetaan myös itsemurhavinkkejä ja hengenvaarallisia haasteita.

Nuorten keskuudessa on Lukkarisen mukaan yleisesti tiedossa, että paketillinen parasetamolia riittää yliannostukseen. Kuume- ja kipulääkkeenä tunnettua parasetamolia löytyy lähes jokaisesta kodista.

– Parasetamoli on muuten hyvin turvallinen lääke, mutta valitettavasti sen yliannostusraja tulee aika nopeasti vastaan. Parasetamoli on maksalle hyvin vahingollinen varsinkin, jos ei hakeuduta yliannostuksen jälkeen heti hoitoon. Vuorokaudenkin viive voi olla hyvin tuhoisa, Lukkarinen varoittaa.

Pahimmassa tapauksessa nuori voi Lukkarisen mukaan päätyä yliannostuksen jälkeen elinsiirtojonoon.

– Monissa maissa parasetamolia saa ruokakaupoista, mutta Suomessa ei ainakaan toistaiseksi. Tästä syystä en lastenlääkärinä kannata parasetamolin myynnin vapauttamista, Lukkarinen perustelee.

Jaa.
Exit mobile version