perjantai, 3 toukokuun

Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajamestari Tero Välimaa on musiikkimiehiä. Nyt hän teki sen, mistä on haaveillut jo 20 vuotta.

Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajamestari Tero Välimaan parikymmentä vuotta mielessä ollut unelma on toteutunut. Hän on puhaltanut kitaran lasista.

– Kun ekan kerran pääsin puhaltamaan Aallon ”kolmekasikymppistä” pohjaa, siitä lähtien olen miettinyt, että jonain päivänä teen lasisen kaikukopan kitaraan ja siinä se nyt on.

Prototyypistä soivaan instrumenttiin

Tero Välimaan unelman toteuttaminen vaati yhteistyötä muotin tehneen puuseppä Ohto Pallaksen kanssa. Muutamien kokeilujen jälkeen ”homma pysyi kasassa”, sanoo Välimaa.

Aivan helppoa se ei ollut, sillä lasinen kansi piti saada tasaiseksi, jotta kitaran kaula saatiin liitettyä siihen ja prototyypissä kitaran talla irtosi.

– Nyt siinä on jazz-kitaran tyylinen talla, jossa veto tulee perästä ja se toimii.

Tero Välimaa kertoo, että lasisen kaikukopan tekemiseen menee aikaa vain alle kymmenen minuuttia, mutta kaikki jälkityö ja säätäminen vie aikaa kuten muussakin soitinrakentamisessa.

– Sarjatuotantokin on mahdollista, mutta se vaatii yhteistyötä monen muun ammattilaisen kanssa. Vielä ei ole tullut kyselyitä, mutta voihan niitä tulla.

Trubaduurikeikkoja ainutlaatuisella soittimella

Välimaa myöntää, että puinen kitara soi heleämmin, mutta lasisessa kitarassa sointia voi parantaa tekemällä sen lasista ohuemman. Ensimmäisessä kitarassa lasin paksuus vaihtelee seitsemästä millistä senttiin.

Rumpusettejä Välimaa ei kitarallaan aio paiskia, mutta konserttikeikoille hän on valmis. Itseään hän kuvailee harrastajakitaristiksi, mutta takana on myös trubaduurikeikkoja.

Iittalan lasitehtaalla työntekijät saavat vapaa-ajallaan harjoitella ja tehdä omia kokeilujaan. Tätä mahdollisuutta hyödynnetään mieluusti ja sen tuloksia näkee paraikaa Iittalan lasimuseossa Connecting glass – lasin yhdistämät -näyttelyssä.

Myös Tero Välimaan lasinen kitara on esillä näyttelyssä. Sillä hän avasi lauantaina kesäkuun alkupuolella avoinna olevan Iittalan lasimuseon näyttelyn kahdella lasiaiheisella kappaleella.

Jaa.
Exit mobile version