torstai, 9 toukokuun

Ylen ohjelmien hankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio sanoo, että Yellow Filmin tuottamissa produktioissa ei ole ilmennyt epäkohtia.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan jutun, jossa käytiin läpi Suomen ja Pohjoismaiden suurimman elokuva- ja tv-tuotantoyhtiön Yellow Film & TV:n johtamisen ja työilmapiirin ongelmia. Jutussa kerrotaan työntekijöiden uupumisesta, savustamisesta ja muista epäasiallisista toimintatavoista vuosina 2017-2023.

Myös osa Yleisradion suosituimmista ohjelmista on Yellow Filmin tuottamia. Viimeaikaisista katsojien suosikeista voi mainita vaikkapa Elämäni biisi -ohjelman.

Lisäksi Yle on ostanut Yellow Filmiltä tuotannon esimerkiksi Venla-palkittuihin sarjoihin Siskonpeti, Aikuiset ja M/S Romantic.

Ylen ohjelmien hankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio sanoo, ettei yhdessäkään Yellow Filmin Yleisradiolle tuottamassa produktiossa ole tullut esiin vastaavaa käytöstä tai epäkohtia.

– Jutussa mainittuja ongelmia ei ole ilmennyt meidän suuntaan mitenkään, Kivikallio sanoo.

Kivikallio myöntää, että Yellow Filmin ympärillä on liikkunut huhuja, mutta koska Ylellä toteutetuissa tuotannoissa ei ollut mitään huomautettavaa, niihin ei ole tartuttu.

Edes työntekijöiden väitetty joukkopako yhtiöstä ei herättänyt hämmennystä Ylellä. Kivikallion mukaan alan työntekijät ovat liikkuvaista sakkia ja vaihtavat herkästi työntantajalta toiselle.

Yle ei tavoittanut Yellow Filmin perustajaa ja toimitusjohtaja Olli Haikkaa kommentoimaan yhtiönsä työkulttuuria. HS:n jutussa Yellow Filmin operatiivinen johtaja Tomi Paajanen myönsi, että yhtiö ei ole pystynyt luomaan turvallista työilmapiiriä ihan kaikille.

Asiaa selvitetään Yellow Filmin kanssa lähipäivinä

Ylen Tarmo Kivikallion mukaan Helsingin Sanomien jutussa mainitut asiat otetaan esille keskusteluissa Yellow Filmin johdon kanssa välittömästi. Kivikallio uskoo, että yrityksen sisällä tosiaan on epäkohtia. Niihin pitää puuttua, jotta yhteistyö voi jatkua.

– Valitettavasti tämä ei ole ainoa tapaus. Tällaisia ongelmia tulee esiin tasaiseen tahtii tällä alalla. Uskon kuitenkin, että suunta on nyt parempaan päin, Kivikallio sanoo.

Miksi sitten tuotantoyhtiöiden toiminta on niin toksista kuin Hesarin jutusta voi päätellä?

Jutussa kerrotaan esimerkiksi, kuinka liiallinen työkuorma ja aikapaine uuvutti useita työntekijöitä. Jopa Aluehallintavirasto puuttui Yellow Filmin työaikakirjanpitoon vuosina 2017 ja 2018.

Muun muassa Keisari Aarnio -sarjaa yhtiön vakituisena työntekijänä käsikirjoittanut Tatiana Elf kuvaa lehden jutussa työpaikkaansa:

– Koko urani aikana en ole kokenut niin outoa ja pelottavaa ilmapiiriä. Toivon, että siihen havahduttaisiin.

HS kertoo myös työpaikkakiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Yhtiölle töitä tehnyt freelancer-käsikirjoittaja-ohjaaja on tehnyt virallisen työsuojeluilmoituksen kahdesta Yellow Filmissä johtavassa asemassa olevansa henkilöstä.

Kivikallio ei hyväksy ylilyöntejä, mutta näkee niille muutamankin syyn.

– Tämä on luova ala ja intohimot ovat suuret. Sellainen valitettavasti ruokkii välillä huonoa käytöstä.

– Toisekseen koko ala on bisneksenä erittäin riskialtista.

Suuret rahalliset riskit ja tuotantoihin liittyvä suuri kunnianhimo saattavat ajaa ihmisiä epäasialliseen käytökseen. Henkilöstön piiskaamisessa aina vain parempaan tulokseen on ehkä otettu käyttöön vääriä konsteja, pohtii Kivikallio.

Yle takaa anonyymin ilmoituskanavan

Kivikallion mukaan Yleisradio ei hyväksy jutussa kuvattuja toimintatapoja ja pyrkii omalta osaltaan sitomaan yhteistyökumppaninsa toimintaperiaatteisiin, jotka ovat kestäviä joka suunnalta katsottuna. Ylellä on aina produktioissa mukana oma vastaava tuottaja.

– Toisaalta on sanottava, että eiväthän meidän silmät ole koko aikaa paikalla. Emme näe kaikkia, mitä tapahtuu, Kivikallio myöntää.

Yle vakuuttaa, että kaikissa tuotannoissa on myös anonyymi ilmoituskanava, jonne voi ilmoittaa huolistaan.

Kivikallion mielestä elokuva- ja tv-tuotanto -ala on mennyt kaikesta huolimatta eteenpäin. Alan menneisyys on vielä paljon rumempi kuin nykyisyys. Nyt tavoitteena on, että epäkohtiin tartutaan heti ja käytänteet muuttuvat.

Jaa.
Exit mobile version