torstai, 9 toukokuun

Mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä käytetään jo sekä elintarvikkeissa että lääkkeissä. Tuotteen vaikutusta on testattu esimerkiksi kanoilla, joilla se näyttäisi nostavan painoa.

Biomateriaaleihin erikoistuneen Nordic Bioproducts Group -yhtiön toinen perustaja Olli Dahl kertoo lihoneensa kuusi kiloa kolmessa kuukaudessa yhtiönsä tuotteella.

Dahl kertoi syöneensä mikrokiteistä selluloosaa eli MCC:tä noin ruokalusikallisen päivässä.

Lupaavia tuloksia kanoilla

Mikrokiteinen selluloosa on jauhomaista ainetta. Aine esimerkiksi helpottaa lääkeaineiden imeytymistä tai estää paakkuuntumista jauhoissa.

Dahl kertoo syöneensä ainetta esimerkiksi mehuun tai puuroon sekoitettuna kesällä 2020. Painon nousun lisäksi muutos näkyi Dahlin mukaan vatsan paremmassa toiminnassa.

Katso videolta, miltä Nordic Bioproducts Groupin tehtaan avajaisissa tänään näytti.

Nordic Bioproducts Group on testannut MCC:n vaikutusta sekoittamalla sitä kanan rehuun kahdessa eri kokeessa. Tulos oli, että eläimet söivät vähemmän, mutta niiden paino kasvoi silti.

– Emme löytäneet juurisyytä tuloksiin, joten päättelimme, että MCC hidastaa yksimahaisten eläinten suolen toimintaa ja eläin saa käytettyä ravinnon tehokkaammin, Olli Dahl sanoo.

MCC:n kallis hinta on Dahlin mukaan vaikuttanut siihen, että aineen vaikutuksia on tutkittu vähän.

Apulaisprofessori: Eläinkokeiden tulokset eivät suoraan yleistettävissä

Selluloosa on ravintokuitu, joka helpottaa ruoan etenemistä suolistossa, kertoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen apulaisprofessori Anne-Maria Pajari. Selluloosa ei kuitenkaan tiettävästi vaikuta energiansaantiin, vaikka jotkin ravintokuidut niin toimivatkin.

Mikrokiteisen selluloosan lihottava vaikutus edellyttäisi Pajarin mielestä se, että aine edistäisi ravintoaineiden hyväksikäyttöä.

– Yleisesti kuitenkin ajatellaan, että selluulosa voi jopa heikentää ravintoaineiden imeytymistä, Pajari sanoo.

Olemassa olevien tutkimustulosten perusteella MCC näyttäisi toimivan parhaiten nuorilla kanoilla, Pajari sanoo. Tästä ei Pajarin mukaan kuitenkaan voi vetää suoria johtopäätöksiä vaikutuksista ihmiseen.

Asian tutkimiseksi koe pitäisi Pajarin mukaan toistaa riittävän laajalla testiryhmällä, jossa osalle syötettäisiin MCC:tä ja osalle ei. Kokeen tulisi kestää vähintään 2–3 kuukautta.

Pajari toteaa kuitenkin, että elimistön toiminnasta ei tiedetä kaikkea. Häntä kiinnostaisi tietää, mistä Dahlin kuvaama ilmiö johtuu.

– Olisi myös kiinnostavaa tietää, missä muodossa rehu annetaan kanoille. Sillä, miten selluloosa tulee elimistöön, on merkitystä, Pajari sanoo.

Yhtiö aikoo laajentaa Thaimaan markkinoille

Nordic Bioproducts Groupin tehtaan avajaisia vietettiin Lappeenrannassa eilen keskiviikkona. Uusi tehdas voi jalostaa mikrokiteistä selluloosaa suuria määriä kokeisiin, Olli Dahl sanoo.

– Myymme lopputuotetta lääke -ja elintarvikeyrityksille, koska siellä markkinat ovat jo valmiina. Päätimme jo 2019, että siirrymme katsomaan kaikki keksinnöt läpi ja mitkä niistä lähtevät isommin liikkeelle.

Yhtiö tähtää kansainvälisille markkinoille. Elintarvikkeiden lisäksi mikrokiteistä selluloosaa voidaan käyttää kosmetiikassa ja biomuoveissa.

Nordic Bioproducts Group teki huhtikuussa aiesopimuksen thaimaalaisen biomuoveja valmistavan yrityksen kanssa. Tarkoitus on edistää esimerkiksi kahvikapselien ja kertakäyttöaterimien kompostoitavuutta.

Jaa.
Exit mobile version