sunnuntai, 28 huhtikuun

Tikalanin tehdas Saarijärvellä valmistaa kahvinporoista puutarhamultaa. Kahvilla korvataan turpeen käyttöä mullassa.

Saarijärven Kalmarissa Tikalanin tehtailla on kasoittain multaa ja turvetta. Yhdessä kasassa näkyvät vielä suodatinpussitkin.

– Tämä kasa on tullut tänne viime syksynä, ja se kompostoituu talven yli, kertoo Tikalanin tehtaanjohtaja Timo Huttunen.

Kasassa on kompostoitumassa olevaa kahvinporoa, mihin on lisätty noin kymmenen prosenttia metsätalouden sivutuotteena tulevia sidosaineita.

– Pystymme korvaamaan tämänhetkisissä tuotteissa kahvinporoilla noin 30 prosenttia turpeesta, kertoo Huttunen.

Kahvinporojen komposointi käyttövalmiiksi mullaksi kestää muutamasta kuukaudesta noin vuoteen.

Kierrätysmateriaalit nouseva trendi myös puutarhatuotteissa

Puutarhatuotteita valmistava Tikalan tuottaa vuosittain yhteistyökumppanilleen Bernerille miljoonia säkkejä puutarhanhoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Kahvimullan osuus on tällä hetkellä vain kymmeniä tuhansia säkkejä, joten osuus koko tuotannosta toistaiseksi vielä pieni. Tikalanilla ja Bernerilläkin on kuitenkin korkeat odotukset

– Se on tulevaisuuden tuote. Odotamme, että kiertotaloustuotteet näyttelevät jatkossa isoa roolia puutarhatuotteissa, arvioi Tikalanin toimitusjohtaja Jouni Tikka.

Kahvin lisäksi muitakin suuntia kierrätystuotteiden lisäämiseksi on suunnitteilla, mutta niistä Tikka on vielä vaitonainen.

Kategoriapäällikkö Jussi Petäjä Berneriltä kertoo, että kotipuutarhurit uudistuvat ja ovat entistä kiinnostuneempia vihreistä arvoista.

– Meillä yksi tuotannon haara on selkeästi kierrätysraaka-aineiden lisääminen, Petäjä sanoo.

Saman näkemyksen kotipuutarhureiden arvoista allekirjoittaa myös puutarha-alan erikoiskauppiaita edustavan Suomen Kotipuutarhureiden puheenjohtaja Oili Sinilehto.

– Se näkyy myös siinä, että hyödynnetään luonnon omia ravinnearvoja. Haravointijätteen ja lehtien annetaan maatua ja tuottaa hyvää kasvualustaa, kertoo Sinilehto.

Logistiikan ratkaiseminen on jarruttanut tuotekehitystä

Turpeen osuus kasvualustoissa on vähenemässä myös muiden valmistajien tuotteissa. Turvetta korvataan muun muassa sammalella, puukuidulla ja kivennäismailla.

Bernerillä kahvinporojen käyttö kasvualustana on ollut tuotekehityksessä jo vuosien ajan. Nyt kahvinporojen kerääminen on onnistuttu järjestämään kustannustehokkaasti, mikä on mahdollistanut sen kierrätyskäytön.

Kahvia kerätään ympäri maata 800 paikasta, muun muassa hotelleista, ravintoloista, kahviloista ja laivanvarustajilta.

– Me olemme aikaisemmin keränneet yrityksistä paistorasvoja, ja nyt saimme yhdistettyä kahvinporot logistiikkaan, kertoo kahvinporot keräävän VG-Portin toimitusjohtaja Jani Urponen.

Uusi keksintö kahvinporojen käyttö kotipuutarhassa ei ole. Kahvi kompostoimalla mullasta saadaan yleiskäyttöisempää

– Jos kahvinporot laittaa sellaisenaan kotipuutarhaan, ne happavoittavat maata. Kompostoimalla ne saadaan neutralisoitua, kertoo Jussi Petäjä.

Jaa.
Exit mobile version