tiistai, 7 toukokuun

Tove-koira heilauttaa takajalkaansa vilistäessään hiekkatietä.

Kummallinen hyppely on vaivannut coton de tuléar -rotuista Tovea aina. Janika Mäntylä kutsuu 2,5-vuotiaan koiransa erikoista askellusta ”pompottamiseksi”.

Toven kasvattaja toi koiran Suomeen laittomasti eikä sen taustoja tiedetä tarkkaan. Mäntylän saamista vähäisistä papereista ei esimerkiksi selviä, onko Toven jalkavaivan syy perinnöllinen.

Tulli epäilee kasvattajaa muun muassa salakuljetuksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Yle ei kerro kasvattajan nimeä, sillä Tullin esitutkinta on vielä kesken.

Yle tavoitteli myös kasvattajaa joka ei halunnut kommentoida asiaa, vaan ohjasi kääntymään asianajajansa puoleen. Asianajaja kertoo kasvattajan kiistävän kaikki häneen kohdistuvat rikosepäilyt.

Mäntylä haluaa kertoa Toven tarinan, jotta tieto kasvattajan toiminnasta tavoittaisi koiraa harkitsevat ihmiset.

– On kamalaa, että joku voi tehdä eläimillä elantonsa niin, että ne kärsivät, sanoo Janika Mäntylä ja silittää pientä valkoista Tovea.

Mäntylä hankki Toven sijoituskoirana pirkanmaalaiselta kasvattajalta syyskuussa 2021. Sopimukseen kuului, että Tovella teetetään kaksi pentuetta, omistajuus vaihtuisi vasta tämän jälkeen.

Mäntylä ei koskaan saanut kasvattajalta Tovesta virallista sijoitussopimusta. Se oudoksutti, sillä Kennelliiton kasvattajasitoumuksen mukaan myyjän tulee tehdä molemmille osapuolille kirjallinen sopimus.

– Oli vain vahvistus viestillä, että käytämme Kennelliiton sopimuspohjaa sijoituksessa.

Reilu viikko kotiutumisensa jälkeen Tove alkoi oksentaa ja ripuloida voimakkaasti. Hätääntynyt Mäntylä riensi lääkäriin lokakuisena aamuyönä.

Videolla Janika Mäntylä kertoo Toven sairastumisesta:

Tovella todettiin parvovirus – tarttuva tauti, joka on vaarallinen erityisesti pennuille.

Tove taisteli hengestään teho-osastolla liki viikon. Yle on nähnyt Toven potilaskertomuksen.

– Tauti tuli yllätyksenä. Rokotusten piti olla kunnossa, olihan Tove hankittu Kennelliiton viralliselta kasvattajalta, Mäntylä sanoo.

Kylmää kyytiä Kennelliitolta

Eläinlääkärissä on myös etsitty syytä Toven erikoiseen askellukseen – tuloksetta.

Kasvattajan kanssa viestein tehty sijoitussopimus velvoitti teettämään Tovella pentuja, mutta mystisen vaivan siirtäminen eteenpäin ei tuntunut Mäntylästä vastuulliselta.

Hän yritti purkaa viestein sovittua sopimusta jalkavaivaan vedoten.

– Kasvattaja sanoi, että raskaus saattaisi parantaa vaivan, sillä hänen mukaansa raskauden jälkeen koirilta jäävät usein pois kaikenlaiset sijaistoiminnot.

Mäntylä otti elokuussa 2023 yhteyttä Kennelliiton kasvattajatoimikuntaan saadakseen apua sijoitussopimuksen purkamisessa.

– Kennelliiton vastaus oli tyly. Se oli sitä luokkaa, että olet itse sopimuksesi tehnyt ja olisit miettinyt etukäteen.

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan esittelijä-sihteeri Seidi Linnavuori-Nyman kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hän sanoo, että liitto on yhdistys eikä sillä ole toimivaltaa puuttua henkilöiden välisiin sopimuskiistoihin. Liitto ohjeistaa hankkimaan tarvittaessa oikeudellista apua.

– Sijoitussopimuksen purkaminen on toimi joka kuuluu tuomioistuimelle, elleivät osapuolet keskenään saa asiaa sovittua.

Mäntylä kertoi Kennelliiton edustajalle, ettei ollut koskaan saanut Tovesta virallista sopimusta.

– Kommentti oli, että tämä rikkoo itse asiassa heidän ohjeistustaan, mutta siitä ei kannata valittaa virallisesti Kennelliittoon, koska haluanko kasvattajan riesakseni niin pienestä asiasta.

Mäntylä koki Kennelliiton siis suosittelevan, ettei hän tekisi valitusta ”näin pienestä asiasta”, vaikka kyseessä olikin rikkomus.

– Kennelliitto ottaa vastaan kaikki ilmoitukset, olivat ne sitten pieniä tai isoja asioita, kun ilmoitukset on tehty ohjeistuksen mukaisesti ja käsitellään siinä toimikunnassa, jonka piiriin ne kuuluvat, Linnavuori-Nyman kertoo liiton yleisestä toimintatavasta.

Ilmoitus olisi pitänyt tehdä omalla nimellä ja Mäntylää pelotti, millaisiin toimiin kasvattaja ryhtyisi. Hakisiko tämä Toven väkisin pois tai keksisi muunlaisia harmeja?

Ilmoitus jäi tekemättä.

Yhteydenotto eläinlääkäriltä

Vuosien varrella Mäntylän korviin oli levinnyt huhuja, joiden mukaan kasvattaja toimisi epäeettisesti sekä toisi koiria laittomasti maahan.

Ajatus tuntui järjenvastaiselta.

Janika Mäntylän Tove -koira.

– Olin aluksi kasvattajan puolella ja pyrin löytämään loogisen selityksen oudoille nettikeskusteluille. Kesällä 2023 tieto tuli ihmiseltä, johon itse luotin.

Tulli ei ole esitutkinnan aikana antanut kasvattajan nimeä julkisuuteen, mutta Yle on vahvistanut kasvattajan olevan sama, jolta Mäntylä hankki Toven.

Mäntylä oli 5. helmikuuta yhteydessä pirkanmaalaiseen valvontaeläinlääkäriin. Tarina synkkeni entisestään: valvontaeläinlääkärin mukaan Tove oli tuotu maahan laittomasti. Asian paljastivat Toven rokotteet.

Ruokaviraston ehtojen mukaan yli 16-viikkoisen pennun saa tuoda maahan vasta, kun rabiesrokotteen antamisesta on kulunut vähintään 21 päivää. Tove rokotettiin 16. syyskuuta, ja rokote astui voimaan vasta 8. lokakuuta. Tove kuitenkin muutti Mäntylän luokse jo 29. syyskuuta.

– Selvisi, että kasvattaja toi Toven liian aikaisin maahan. Se on Suomen lain vastaista.

Mäntylän mukaan kasvattaja vetosi siihen, ettei ollut huomannut, muistanut tai tiennyt rokotusten puuttumista.

– Kyllähän tämmöiset asiat pitää tietää, jos teet tätä työksesi. Hän yritti vierittää vastuuta myös sen kennelin niskoille, mistä Tove on kotoisin.

Mäntylä kertoi kasvattajalle myös eläinlääkärin vahvistaneen tiedon Toven laittomasta maahantuonnista.

– Hän kommentoi, että itse olet nyt koirasi ilmiantanut sinne valvontaeläinlääkärille. Jos se tapetaan, niin se on ihan sinun oma vika.

Omasta aloitteestaan kasvattaja purki Toven sijoitussopimuksen viime joulukuussa ja Mäntylä lunasti koiran itselleen.

7. helmikuuta Mäntylä teki Kennelliiton kasvattajatoimikunnalle kasvattajasta ilmoituksen koiran laittomasta maahantuonnista ja sijoitussopimuksen puuttumisesta.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen ei kommentoi, käsittelikö hallitus Mäntylän tekemää ilmoitusta viimeisimmässä, 4. huhtikuuta pitämässään kokouksessa.

– En voi kommentoida yksittäistä henkilöä koskevia käsittelyjä. Tällä hetkellä viime torstain hallituksen kokouspöytäkirja on vielä tarkastettavana. Asianomaiset saavat pöytäkirjanotteet tarkastuksen jälkeen.

Mäntylä moittii liittoa siitä, ettei se ole toiminut jo aiemmin, vaikka on Mäntylän mukaan ollut tietoinen ongelmista. Yle on tarkastanut asian myös muista lähteistä.

– Toivon, että valituksen seurauksena tämä henkilö ei saa enää harjoittaa kasvatustoimintaa Kennelliitossa.

Jaa.
Exit mobile version