torstai, 2 toukokuun

Kotimaan matkailu on nyt nosteessa. Myös ulkomailta houkutellaan turisteja Suomeen eri keinoin.

Yksi Suomen suurimmista hotelliketjuista investoi nyt ympäri maata. Sokos Hotels tekee muutoksia esimerkiksi Kotkassa, Vaasassa ja Levillä Kittilässä.

S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Juha Helminen kertoo, että hotelli-investointeja tehdään sen vuoksi, että kotimaan matkailu on suuressa nosteessa. Suomi on kuitenkin jakautunut turistien kysynnässä.

– Lappi vetää erittäin hyvin. Pääkaupunkiseudulla on vielä vähän hiljaisempaa.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa Kotkassa on vastikään alkanut iso laajennus, jossa Sokos Hotel Seurahuone saa 55 uutta huonetta. Investointi on noin 10 miljoonaa euroa.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan Kotkan kokoisissa kaupungeissa ei investointeja pääsääntöisesti tehdä.

– Tämä investointi hyödyttää esimerkiksi kauppoja, ravintoloita ja taksiyrittäjiäkin.

Remonttihommia

Kymen seudun osuuskauppa toivoo, että Kotkan Seurahuoneen laajennus vastaa matkailijoiden kasvaneeseen kysyntään.

Laajennuksen lisäksi hotellissa remontoidaan Kaivokadun puoleisen siiven kaikki 70 huonetta ja vastaanotto.

Remonttihommat on aloitettu perustusten teolla autotallissa. Myös vastaanoton takana olevaa hissiä on alettu rakentamaan.

– Kesän jälkeen uusi talo rupeaa nousemaan. Haaveena olisi saada tämä valmiiksi jo vuoden 2025 kesäkuun lopulla valmiiksi, kertoo Kymen seudun osuuskaupan matkailu- ja ravintola-alasta vastaava johtaja Mikko Virtanen.

Virtasen mukaan Kotkalla menee tällä hetkellä matkailullisesti erinomaisesti.

– Matkailijat ovat löytäneet Kotkan alueelle.

Virtanen uskoo, että esimerkiksi uusi tapahtumakeskus houkuttelee uusia matkailijoita paikalle. Tapahtumakeskus Satama-areena avautui viime syksynä.

Turismiin vaikuttaakin vahvasti Kotkan alueella olevat tapahtumat.

– Heti kun meillä on esimerkiksi isompia bändejä täällä, niin hotelli on täyttynyt ihan ääriä myöten. Se tuo sellaista hauskaa pöhinää koko keskustaan.

Kunnat nousuun turismilla?

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että esimerkiksi Lapissa turismi on parantanut alueen työllisyystilannetta.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, mikä voima matkailulla on.

Lapin mukaan turismi voisi olla asia, joka vilkastuttaisi sellaisia kaupunkeja, jotka muuten ovat hiljentyneet.

– Suomessa ei ehkä ole vielä ymmärretty sitä, minkälainen vaikutus matkailulla voisi olla parhaimmillaan alueille, joista esimerkiksi nuoret muuttavat pois.

Kaakkois-Suomi kokonaisuudessaan alueena on kärsinyt koronasta ja Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

Lapin mukaan haasteena onkin se, että turisteja on houkuteltava kauempaa kuin ennen. Ennen turistit tulivat Venäjältä. Turistien vaatimustaso ei välttämättä ollut niin korkea kuin mitä se nyt on.

– Turisteja on tultava yhä enemmän Keski- ja Etelä-Euroopasta. Kun ihmiset tulevat kauempaa niin tietysti laatutason on oltava korkealla, Lappi täsmentää.

Jaa.
Exit mobile version