perjantai, 3 toukokuun

Brittihovi kiisti perättömät väitteet Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille.

Venäjän mediassa lähti maanantaina leviämään valeuutinen, jonka mukaan Britannian kuningas Charles, 75, olisi kuollut.

Brittilehti Guardianin mukaan venäläisessä sosiaalisessa mediassa levitetyn väitteen julkaisi omalla Telegram-kanavallaan myös Venäjän valtamediaan kuuluva arvostettu talouslehti Vedomosti sekä yli kahden miljoonan käyttäjän seuraama Kreml-mielinen Telegram-kanava Readovka.

Mitään konkreettisia todisteita väitteelleen valeuutisen levittäjillä ei näyttänyt olevan. Britannian hovi tai maan yleisradioyhtiö BBC eivät olleet raportoineet mitään kuninkaan voinnista. Ainoa lähde tiedolle näyttää Guardianin mukaan olevan tekaistulta vaikuttava asiakirja, joka on mallinnettu Britannian kuningatar Elisabetin kuolemasta julkaistun tiedotteen pohjalta.

Twitterissä asiasta kertoi Guardianin mukaan myös venäläislehti Gazeta, joka kuitenkin pian lisäsi viestin yhteyteen, että tieto ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Lopulta brittihovi kiisti huhut Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille.

– Voimme ilolla kertoa, että kuningas jatkaa työvelvoitteidensa täyttämistä ja yksityisasioidensa hoitamista, Tassille kerrottiin.

Brittilehti Daily Mailin mukaan myös Britannian suurlähetystö Moskovassa oli kiistänyt väitteen.

Myös Catherinen terveys puhuttaa

Venäjän valeuutinen osui ajankohtaan jolloin kuningasperheen jäsenten terveyteen kiinnitetään poikkeuksellisen paljon huomiota.

Kuningas Charlesin terveydentila on ollut tapetilla sen jälkeen, kun hovi kertoi helmikuun alussa kuninkaan saamasta syöpädiagnoosista. Julkisuuteen ei ole kerrottu tarkempia tietoja siitä, millaista syöpää Charles sairastaa.

Charles luopui diagnoosinsa vuoksi tilapäisesti edustustehtävistään.

Kuningasperheen jäsenistä huomiota on herättänyt myös leikkauksesta toipuvan Walesin prinsessa Catherinen terveydentila erityisesti sen jälkeen, kun perhe jäi maaliskuussa kiinni muokatun kuvan julkaisusta sosiaalisessa mediassa.

Independent-lehti kertoi maanantaina, että ulkoilmoilla nähdyn prinsessan arvellaan kertovan pian julkisuuteen voinnistaan. Catherinen on arvioitu palaavan edustustehtäviinsä huhtikuussa.

Jaa.
Exit mobile version