torstai, 9 toukokuun

Puheenaihe

Connor McDavidin vire kevään korvalla on yksi viime viikkojen puheenaiheista. Pistepörssin voiton ja arvokkaimman pelaajan palkinnon on uskottu pitkään olevan Tampan Nikita Kutšerovin sekä Coloradon Nathan MacKinnonin välinen kisa, mutta mitä vielä.

Edmontonin kanadalainen megatähti on noussut uskomattomalla tavalla mukaan kisaan molemmissa kategorioissa. Se, että McDavid kamppailee näistä palkinnoista ei lähtökohtaisesti yllätä, mutta takamatka ehti olla kauden aikana jo melkoinen.

McDavid toisin sanoen otti kovaa tulosta alati takovaa kärkeä kiinni helmi-huhtikuulla 17 pisteellä! Vuoden 2024 puolella McDavidin ottelukohtainen pistekeskiarvo on tasan kaksi.

– Tuo jätkä on ihan eläin, Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen aloittaa.

– Puhutaan ihan järjettömästä kilpailuvietistä hänen kohdallaan ja se alkaa ihan pienistä asioista pelissä. Toisaalta tuossa on hieno yksilöurheilun vivahde, sillä näyttäisi siltä, ettei hän ole valmis luopumaan pistepörssin voittokamppailusta. Kaikesta tekemisestä aistii, että tätä taistelua hän ei aio luovuttaa. Toisaalta näyttää, että hän oikein nauttii siitä, miten hän tekee Zach Hymanista 50-60 maalin pelaajaa. Fysiikkahan tällä kaverilla on rakennettu ihan uskomattomalle tasolle, että kun muut hyytyy, hän nostaa vielä tempoa. Järjetön peto pelaajaksi.

Kuka yllätti?

Arizonasta ei ole ollut aikoihin positiivista raportoitavaa. Suomalaisittain löytyy kuitenkin jotain. Puolustaja Juuso Välimäki pelasi nimittäin aavikolla komean maaliskuun. Puolustajan tehotilastoonsa kirjaama +11 oli koko sarjan 9:nneksi korkein noteeraus kuukauden aikana. Välimäki voitti pelinsä viidellä viittä vastaan 17-5 ja hallitsi ykkössektorin maalipaikkojakin yli 56-prosenttisesti.

Välimäki on ollut alkutalven katsomokomennusten jälkeen joukkueensa kärkipuolustaja. Noste tulee nokialaiselle sopivaan saumaan, sillä miljoonan taalan arvoinen sopimus päättyy parin viikon kuluttua runkosarjaan.

– Katsoin tarkkaan Arizonaa siinä vaiheessa, kun he aiemmin tarpoivat pitkässä tappioputkessa. Halusin nähdä, ketkä luovuttavat ja voin kertoa, että Välimäestä huokui asenne, että muut voivat katketa, mutta hän ei. Sitä voi pitää viisaana valintana. Hän tappeli hartiavoimin ja hoiti määrättyjä tärkeitä juttuja todella luotettavasti. On tärkeä muistaa, että tällaista samanlaista tarkkailua vaikeilla hetkillä tekee myös seurajohto, Lehkonen muistuttaa.

Lehkonen näkee Välimäellä hyvän tulevaisuuden NHL:ssä. Hän ei profiloidu ykköskorin kiekolliseksi pelaajaksi, mutta hyväksi yleispuolustajaksi kylläkin.

– Jotakin samaa hänessä on kuin Esa Lindellissä. Ehkä Juuso on hieman kevytjalkaisempi. Yhtä kaikki, pelaaja joka hoitaa oman pään velvoitteet tunnollisesti, liikkuu hyvin ja antaa syötöt lapoihin. Uskon, että katsomokomennus selkeytti pelaajaminää ja toi nöyryyttä lihaksistoon. Hieno pelaaja, jonka on hyvä mennä tästä eteenpäin.

Kuka petti?

Floridaa on pidetty läpi kauden yhtenä suurimmista mestarisuosikeista, mutta suksi on alkanut lipsua pahemman kerran juuri pudotuspelien alla. Kymmenestä edellisestä ottelusta kissalauma on voittanut ainoastaan kaksi eikä syvädata tai silmätodiste maalaa kuvasta kauniimpaa.

Puolustaminen on ollut ajoittain heikkoa ja hyökkääminen sitäkin kautta tukkoista. Esimerkiksi maalipaikat ykkössektorista viidellä viittä vastaan joukkue on hävinnyt heikon jakson aikana 60-prosenttisesti.

Lehkonen tunnistaa ongelmat, mutta ei suostu panikoimaan.

– Heillä pelitapa oli selkeästi hallussa ennen tätä vaikeaa jaksoa. Siellä heitettiin paljon kiekkoa päätyyn ja haluttiin hioa karvauspelaaminen timanttiseen kuntoon. Hyökkäysalueen riistopelaaminen ja ylivoimapeli toimivat.

– Nyt on ehkä hieman väsyä puserossa, kun tiedossa on, että pudotuspeleihin mennään ja kotietu on hallussa. Ei päävalmentaja Paul Maurice näytä ottavan tästä stressiä. Ennemminkin näyttävät todenneen, että menkööt Boston karkuun, otetaan sitten ensimmäiselle kierrokselle Toronto.

Florida on joutunut pelaamaan myös vajaalla kokoonpanolla. Viimeisenä pelaavasta osastosta putosi kärkipuolustaja Aaron Ekblad. Montrealia vastaan alkuviikosta sivussa olivat loukkaantumisen vuoksi Carter Verhaeghe sekä sairastelun takia Matthew Tkachuk.

– Tuollaiset näkyy pelissä jo selvästi. En minä isosta kuvasta huolissani kuitenkaan ole. Tuolla porukalla on nälkää ja olen jopa hieman yllättynyt, miten tasapainoisen kauden he viime kesän finaalireissun jälkeen ovat pelanneet. Vaatimustaso tuossa seurassa on aika kovalla tasolla.

Lundellin maali viikon maali

Viikon maaliksi Lehkonen nostaa Anton Lundellin osuman Montrealissa. Lundell (10+21) ei ole juhlinut kauden mittaan tehoilla, mutta nyt syntyi komea osuma.

– Siinä on kaveri, joka ei ole tehnyt paljoa pisteitä, mutta joka pelaa aina ylärekisterissä. Sieltä voi katsoa tehotilastosta lukeman +17. Lundell on tervepäinen kaveri, joka ei haihattele, ala kiukutella tai varastaa peliltä, jos pisteitä ei tule. Häntä en saa kyllä huijaamisesta koskaan kiinni, mikä on epätyypillistä nuorille, jotka pisteitä haluavat. Tämä jätkä painaa leuka rinnassa hommia molempiin suuntiin. Hieno mies.

Mitä seuraavaksi?

Kuka astuu valittajien jonoon seuraavaksi?

Los Angeles Kingsin pelitapa on aiheuttanut viime viikkojen aikana keskustelua NHL:ssä. Vahvasti 1-3-1 keskialueen ohjauspeliin nojaava kalifornialaisryhmä on napsinut viime viikkoina kovia päänahkoja ja saanut samalla vastustajien kielenkannat narisemaan. Viimeksi Vancouverin pelaajat kitisivät siitä, miten Kings lyö vain kiekkoa ränneihin, eikä edes yritä pelata ja jäpittää vain 1-3-1-trapissa.

Onko Kings 1-3-1-trappinsa kanssa kevään musta hevonen?

– Se on nyt alkanut ketuttamaan kaikkia tämä Kingsin poltetun maan jääkiekko. He pelaavat puolustuspeliä todella tarkkaan ja koko ajan iholla. Kevättä ajatellen kysymys kuuluu, onko vastustajilla malttia pelata näiden kanssa maalin pelejä.

– Auta armias, jos näitä vastaan alat hyökätä yli tai yrität koko ajan keskialueelta läpi pelaamalla. Sitten tulee noutaja. Kingsillä on vielä se libero siellä, joka hakee pääty- ja kulmakiekot ja heittää ne norsulla ulos alueelta. Los Angeles on ehdottomasti vaarallinen joukkue keväällä.

Jaa.
Exit mobile version