keskiviikko, 8 toukokuun

Jalkapallon Veikkausliigan kausi alkaa lauantaina ja suurin mestarisuosikki on tuttu: neljän edellisen kauden mestari ja 12 viimeisestä 15 mestaruudesta voittanut HJK.

HJK:n ympärillä on pitkin talvea puhuttu valmentajatilanteesta. Kesken viime kauden päävalmentajaksi tullut ja HJK:n mestaruuteen johdattanut Toni Korkeakunnas sai lähteä ja tilalle hankittiin Ruotsista espanjalaisvalmentaja Ferran Sibila. Sitten kuitenkin paljastui, että Sibilalta puuttuu Uefa Pro -lisenssi, joka vaaditaan liigajoukkueen päävalmentajalta.

Päävalmentajana kauteen lähtee apuvalmentajaksi ajateltu Ossi Virta, joka tunnetaan intohimoisena ja analyyttisena jalkapallomiehenä. Mutta mikä HJK:n valmennustilanne todellisuudessa on?

– Olen virkaatekevä päävalmentaja. Kun Sibila pääsee Uefa Pro -kurssille, roolit vaihtuvat. Joka tapauksessa teemme tiiviisti yhteistyötä valmennustiiminä, on se titteli mikä tahansa, Virta selvitti.

Virran mukaan yhteistyö Sibilan kanssa on toiminut erittäin hyvin. Jalkapallosta on juteltu paljon jo syksystä lähtien ja kaksikon ajatukset ovat monessa asiassa samansuuntaisia.

– Nyt kun olen päävalmentaja, johdan valmennustiimin päivittäistä arkea. Harjoituksissa toimimme tiiviissä yhteistyössä. Välillä vedän jonkun harjoitusosion, välilä Ferran ja välillä Oscar Garcia Rodriguez, joka on kolmas valmentaja tiimissä. Sama koskee palavereja ja ottelun johtamista, Virta kuvaili.

– Minulle rooli arjessa on kaikkein tärkeintä. Haluan olla vastuussa kentällä ja valmennustoiminnan suunnitelussa. Rooli olisi ollut joka tapauksessa iso. On hienoa tehdä töitä Suomen parhaiden pelaajien kanssa päivittäisessä arjessa.

Sibila totesi, että tilanteesta Uefa Pro -lisenssin ympärillä on ollut myös hyötyä.

– Se auttoi ymmärtämään, että ei ole kyse yksilöistä, vaan tiimityöstä. Jos työskentelemme valmennuksessa tiiminä, sama näkyy toivottavasti myös pelaajissa.

Sibila kertoi, että ensimmäiset viisi kuukautta Suomessa ovat olleet paitsi kylmät myös kiireiset.

– Olemme luoneet pelisysteemiä ja hankkineet uusia pelaajia.

Myös Sibila vahvisti, että kaksikko on puhunut jalkapallosta paljon.

– Me emme puhu ruuanlaitosta tai muusta, me puhumme jalkapallosta, Sibila hymyili.

– Vietämme paljon aikaa yhdessä ja synkronoimme sitä, miten haluamme pelata.

Joukkueessa paljon muutoksia

HJK:n joukkue on muuttunut jälleen paljon. Muutoksia on tullut varsinkin puolustuspäähän, kun pelaajille on riittänyt kysyntää Euroopassa ja sen ulkopuolellakin. Puolustuksesta ovat lähteneet Tuomas Ollila, Matti Peltola, Miro Tenho ja Jukka Raitala. Tilanne on tullut kuitenkin yhtä kovan tason korvaajia, kuten Noah Pallas, Diogo Tomas, Carlos Moros sekä Tottenhamin organisaatiosta Brooklyn Lyons-Foster.

HJK tarvitsee laajaa pelaajarinkiä varsinkin kesällä, kun europelit alkavat.

– Olen tällä hetkellä todella tyytyväinen joukkueeseen. Meillä on erittäin vahva, laadukas ja monipuolinen pelaajamateriaali, Virta sanoi.

Eksoottisia vastustajia

HJK:n harjoituskauteen on kuulunut eksoottisia vastustajia. Harjoitusleirillä vastassa oli turkmenistanilainen ja tadzikistanilainen joukkue. HJK on pelannut myös Ykkösen joukkueita vastaan, mutta kotimaisia liigajoukkueita ei ole kovin paljon kohdattu. Virta on kuitenkin tyytyväinen harjoituspeleihin ja muistuttaa, että HJK kävi voittamassa Allsvenkan-joukkue Hammarbyn.

Sibilakin on tyytyväinen valmistautumiseen. Heti avauskierroksella nähdään kova ottelu, kun HJK matkaa KuPSin vieraaksi.

– Olemme valmiita. On hauska nähdä ensimmäisessä pelissä, missä KuPS menee ja missä me. Ei voi koskaan tietää voimasuhteista, ennen kuin 3–4 peliä on pelattu, Sibila totesi.

HJK:n ympärille talvella noussut kohu ei ole mitenkään ainutlaatuinen, vaan Suomen ykkösseuran ympärillä on usein turbulenssia ja kaikki sen tekemiset kiinnostavat.

– Henkilökohtaisesti nautin paineista. Se tuo jokapäiväiseen tekemiseen merkitystä. On hienoa, että HJK kiinnostaa, Virta sanoi.

Jaa.
Exit mobile version