torstai, 9 toukokuun

Gazan siviilejä uhkaa vakava nälänhätä. Avustusten pudottaminen lentokoneista ei ratkaise ongelmaa.

Avustusten ilmapudotukset johtivat traagiseen lopputulokseen eilen Gazassa.

Äärijärjestö Hamasin kontrolloimien terveysviranomaisten mukaan 12 ihmistä hukkui, kun he yrittivät saada haltuunsa mereen pudotettuja avustuspaketteja Beit Lahiassa Gazan pohjoisosassa.

Lisäksi kuusi ihmistä tallautui kuoliaaksi, kun epätoivoinen väkijoukko ryntäsi avustusten perään.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamalla videolla näkyy, kun väkijoukko rynnii kohti laskuvarjojen varassa Välimereen putoavia suuria avustuspaketteja.

Meressä käy aallokko, kun nuoret pojat ja miehet kahlaavat ja uivat mereen pudonneiden pakettien perään.

Gazalainen: Tämä on väärä tapa toimia

Reutersin videolla merestä raahataan hukkunutta. Toista miestä elvytetään rantahietikolla. Tämän jutun pääkuvana paikalla on osa Reutersin videosta.

– Avustusten kannalta yksi suurimmista virheistä on se, että niitä pudotetaan mereen. Sen seurauksena ihmisiä hukkuu. Avustuksia voitaisiin kuljettaa maateitse. Ilmapudotuksetkin voitaisiin tehdä laajoille aukeille paikoille. Viranomaisten pitäisi kontrolloida lentokoneista pudotettavia avustuspaketteja ja jakaa ne ihmisille, sanoo tilannetta rannalla seurannut nimettömänä pysytellyt mies Reutersille.

Myös toinen Reutersin haastattelema mies, Abu Mohammed vaati maarajojen avaamista avustuskuljetuksille.

– Tämä on nöyryyttävää. Olen pahoillani, mutta tämä on väärä tapa toimia.

Mohammed sanoi, että Pohjois-Gazaan on tullut vain vähän avustuksia.

– Perheet ovat saaneet suunnilleen kolme kiloa jauhoja viikossa. Sekin on parempi kuin juoksennella lentokoneiden perässä eikä saada mitään.

Yhdysvallat ilmoitti jatkavansa avustusten ilmapudotuksia

Reutersin haltuunsa saamaan paperin perusteella avustustuspaketit pudotettiin Yhdysvaltojen kuljetuskoneesta.

Onnettomuuden jälkeen Hamas vaati avustusten ilmapudotusten välitöntä keskeyttämistä. Äärijärjestön mukaan ilmapudotukset ovat hyödyttömiä ja vaarallisia.

Yhdysvallat kuitenkin ilmoitti jatkavansa avustusten ilmapudotuksia. Se sanoi myös pyrkivänsä saamaan avustusrekkoja Gazaan.

Avustusten pudotukset lentokoneista ovat aiheuttaneet Gazassa useita onnettomuuksia. Aikaisemmin tässä kuussa viisi ihmistä kuoli ja kymmenen loukkaantui, kun laskuvarjot eivät auenneet.

Yhdysvaltojen lisäksi avustuksia ovat pudottaneet lentokoneista Pohjois-Gazaan muun muassa Jordania, Arabiemiraatit, Ranska ja Saksa.

Ilmapudotukset eivät korvaa avustusrekkoja

Muun muassa YK:n lastenjärjestö Unicef on sanonut, etteivät avustusten lentokone- tai merikuljetukset korvaa Gazaan kipeästi tarvittavia maakuljetuksia Egyptin ja Israelin kautta. YK on jo pitkään varoittanut Gazaa uhkaavasta nälänhädästä.

Gazassa on vakava pula ruoasta ja avustustarvikkeista. YK:n alaisen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n mukaan Gazaan pääsee tällä hetkellä vain noin 150 avustusrekkaa päivässä, kun ennen sotaa niitä kulki Gazaan noin 500 päivässä.

Avustusten merikuljetukset Gazaan ovat vasta alkutekijöissään. Ensimmäinen Kyproksesta lähtenyt avustuslaiva saapui Gazaan maaliskuun puolivälissä. Yhdysvallat aikoo rakentaa Gazaan kelluvan laiturin avustuskuljetusten vastaanottamista varten.

Israel uhkaa hyökkäävänsä Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin, jonne on pakkautunut noin puolitoista miljoonaa Gazan sisäistä pakolaista. YK:n turvallisuusneuvosto vaati Gazaan välitöntä tulitaukoa maanantaina hyväksymässään päätöslauselmassa.

Sota jatkuu Gazassa kuudetta kuukautta.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun Gazaa hallinnut äärijärjestö Hamas hyökkäsi lokakuun 7. päivänä Israeliin. Hamas ja sitä tukevat pienemmät terroristiryhmät tappoivat Israelissa noin 1 200 ihmistä.

Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Israel on tappanut Gazan sodassa yli 32 000 ihmistä.

Jaa.
Exit mobile version