lauantai, 27 huhtikuun

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan uudet lakkoilmoitukset todistavat, että työrauhalainsäädännön uudistukset ovat tarpeen.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan uusien lakkojen hinta on iso. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Erittäin rajut ja tässä työllisyystilanteessa äärimmäisen valitettavat toimet. Hintalappu tulee olemaan todella raskas, kommentoi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies SAK:n uusia työtaistelutoimia tuoreeltaan.

SAK kertoi keskiviikkoaamuna mittavista uusista työtaisteluista, jotka koskevat muun muassa satamia, tavaraliikennettä ja raskasta prosessiteollisuutta. Lakot alkaisivat ensi maanantaina ja kestäisivät kaksi viikkoa.

Elinkeinoelämä ei ole tuoreeltaan ehtinyt arvioida uusien lakkojen hintaa, mutta Häkämies kuvaa sen olevan merkittävä.

– Aiemmilla toimilla arvioitiin vahinkojen olevan bkt-menetyksinä lähes miljardin. Nyt hintalappu tulee kasvamaan rajusti. Nämä poliittiset lakot kertovat sen, että työrauhaa on uudistettava, koska vastaavan tyyppiset lakot eivät muualla olisi mahdollisia, Häkämies sanoo.

Poliittisilla lakoilla ay-liike vastustaa hallituksen työmarkkinauudistuksia, kuten lakko-oikeuden rajaamista, paikallisen sopimisen edistämistä lailla ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksia. Palkansaajat katsovat, että hallitus sanelee uudistuksia työmarkkinoille elinkeinoelämän toiveiden mukaan eikä aidosti kuuntele palkansaajien näkemyksiä.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan maanantaina alkavaksi suunnitellut lakot voidaan vielä perua, mikäli hallitus lupaa pehmennyksiä juuri työrauhalainsäädäntöä ja paikallista sopimista koskeviin kysymyksiin.

Pitäisikö nämä kysymykset avata, Jyri Häkämies?

– Pallo vastata tähän kysymykseen on maan hallituksella, mutta vertailussa kilpailijamaihin nämä uudistukset eivät ole dramaattisia. Taloustilanne edellyttää uudistuksia, eikä neuvottelutietä näissä ole eteenpäin päästy.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on kutsunut osapuolet perjantaina Kesärantaan. Tarkoitus on käynnistää keskustelut niin sanotusta vientivetoisesta palkkamallista, joka on hallituksen kolmas suuri työmarkkinauudistus. Häkämiehen mukaan odotukset perjantaille eivät ole korkealla, sillä tästäkin kysymyksestä osapuolet ovat hyvin eri linjoilla.

Jaa.
Exit mobile version