perjantai, 10 toukokuun

Taustalla on nopeasti heikentynyt taloustilanne. Kaupunki harkitsee esimerkiksi palveluiden karsimista ja verojen nostamista säästöjen aikaansaamiseksi.

Nokian kaupungin tavoitteena on löytää uusia pysyviä tuloja ja säästöjä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Nokian kaupunki käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

Nokian taloustilanne on heikentynyt hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä valtionosuusrahoitusten pienentämisten sekä heikon tuloverokehityksen vuoksi.

Tilanne on johtanut Nokialla taloussuunnitelman ja talouden tasapaino -ohjelman laatimisen käynnistämiseen. Yt-menettelyn taustalla on myös kaupungin hallintosäännön uudistaminen.

Alijäämä olikin moninkertainen

Nokian kaupungin hyväksytty taloussuunnitelma vuosille 2024–2026 on yhteensä kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen.

Valtionosuuksia on leikattu noin kuusi miljoonaa euroa ja verotuloennusteen kertymä on noin kuusi miljoonaa euroa pienempi. Tämän seurauksena alijäämä osoittautui 12 miljoonaa euroa arvioitua suuremmaksi.

Talouden tasapainottamisen tarve on siten noin 14 miljoonaa euroa.

Kaupunki etsii pysyviä tuloja ja säästöjä

Tavoitteena on saada aikaan uusia pysyviä tuloja ja säästöjä. Harkinnassa ovat esimerkiksi toimintatuottojen ja verotulojen lisääminen sekä erilaisten toimintakulujen, kuten avustusten, palveluostojen ja investointien vähentäminen.

Säästöjä etsitään myös henkilöstökustannuksista. Tarkoituksena on vähentää määräaikaisten työsuhteiden ja sijaisten käyttöä. Lisäksi vapautuvien tehtävien täyttöä tarkastellaan kriittisesti. Myös vapaaehtoisia palkattomia vapaita ja lomarahavapaita voidaan hyödyntää.

Irtisanomisia tai lomautuksia ei tässä vaiheessa harkita.

Nokian kaupungin talousjohtaja Mikko Koskela kertoo, että säästöjen vaikutukset palveluihin ja kuntalaisiin pyritään minimoimaan.

Esimerkiksi veroprosentin nosto on viimesijainen keino, jota ennen säästöjä yritetään löytää toiminnan tehostamisesta.

– Veroprosentin korotus ei ole lähtökohtainen keino, mutta yhtenä välineenä talouden tasapaino -ohjelmassa se tullee olemaan ainakin keskusteluissa.

Kaupunki kerää palvelualueiden kanssa tietoa mahdollisista säästökohteista ja ideoista toiminnan tehostamiseksi.

Talouden tasapaino -ohjelma liitetään osaksi vuoden 2025 talousarviota ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmaa.

Nokian kaupunginhallitus käsittelee esitystä yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta maanantaina 29. huhtikuuta.

Pirkanmaalla moni muukin kunta kamppailee heikon taloustilanteen kanssa. Esimerkiksi Parkano on aloittanut yt-neuvottelut ja Kangasala joutuu todennäköisesti tinkimään palveluista säästöjen saamiseksi.

Jaa.
Exit mobile version