torstai, 9 toukokuun

Yhdysvallat ei torpannut tällä kertaa veto-oikeudellaan äänestystä YK:n turvallisuusneuvostossa.

Israel on ilmaissut närkästyksensä liittolaiselleen Yhdysvalloille YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta, jossa YK vaatii Gazaan välitöntä tulitaukoa.

Yhdysvallat ei tällä kertaa estänyt tulitaukoa koskevaa päätöslauselmaa käyttämällä veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa eilen. Sen sijaan Yhdysvallat jätti äänestämättä.

Muut turvallisuusneuvoston jäsenmaat äänestivät päätöslauselman puolesta.

Aikaisemmin Yhdysvallat on estänyt veto-oikeudellaan kolme kertaa tulitaukoa koskevat päätöslauselmat turvallisuusneuvostossa.

YK:n turvallisuusneuvosto äänesti eilen päätöslauselmasta, jossa vaaditaan tulitaukoa käynnissä olevan muslimien paastokuukauden ramadanin ajaksi. Ramadan jatkuu vielä kahden viikon ajan.

Päätöslauselmassa vaaditaan myös äärijärjestö Hamasia vapauttamaan Israelista sieppaamansa panttivangit. Israelin mukaan äärijärjestö Hamasin vankina on yli sata panttivankia.

Yhdysvallat on kuitenkin kuvaillut turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa ei-sitovaksi.

Netanjahu: Yhdysvallat on hylännyt aikaisemman politiikkansa

Äänestyksen jälkeen Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu perui maiden välisen korkean tason tapaamisen Washingtonissa. Netanjahu syyttää Yhdysvaltoja ”aikaisemman politiikkansa hylkäämisestä”.

Netanjahun toimiston mukaan YK:n päätöslauselma antaa Hamasille toiveita siitä, että kansainvälinen paine pakottaisi Israelin suostumaan tulitaukoon ilman panttivankien vapauttamista.

Israelin mukaan Yhdysvaltojen päätös olla käyttämättä veto-oikeuttaan on vahingollista Israelin sotatoimille ja panttivankien vapauttamiselle.

Yhdysvallat vastustaa maahyökkäystä Rafahiin

Israelin perumassa tapaamisessa Yhdysvaltojen ja Israelin oli määrä keskustella Israelin Gazan eteläosaan Rafahiin suunnittelemasta maahyökkäyksestä.

Rafahiin on paennut noin 1,5 miljoonaa gazalaista alueen 2,3 miljoonasta asukkaasta.

Yhdysvallat on sanonut vastustavansa hyökkäystä ja hyökkäyksen uhka on lisännyt jännitteitä liittolaisten välillä. Gazaa uhkaa myös välitön nälänhätä, mikä on lisännyt kansainvälisen yhteisön paineita tulitauon saamiseksi aikaan.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun Gazaa hallinnut äärijärjestö Hamas hyökkäsi lokakuussa Israeliin. Hamas ja sitä tukevat pienemmät terroriryhmät tappoivat Israelissa 1 200 ihmistä.

Gazaa hallinneen äärijärjestö Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Israel on tappanut Gazan sodassa 32 000 ihmistä.

Jaa.
Exit mobile version