maanantai, 6 toukokuun

Maailman ensimmäisen karaokelaitteen kehittäjä, japanilainen Shigeichi Negishi kuoli 100-vuotiaana.

Karaokelaulantaa kuvattuna alkuvuodesta Las Palmas -baarissa Kotkassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Karaoken keksijä, japanilainen Shigeichi Negishi on kuollut satavuotiaana. Hän oli syntynyt Tokiossa 29. marraskuuta 1923.

Shigeichi Negishi kehitti Sparko Box -nimisen karaokelaitteen vuonna 1967. Hän omisti noihin aikoihin sähkölaitteisiin erikoistuneen tehtaan, joka teki muun muassa 8-raitaisia kasettinauhureita. Negishi oli innokas laulaja, joka kuunteli radiosta aamuisin Pop Songs without Lyrics -ohjelmaa. Kyseessä oli eräänlainen yhteislauluohjelma.

Ohjelman innostamana Negishi pyysi erästä tehtaansa insinööriä yhdistämään nauhurin mikrofoniin ja Sparko Box oli syntynyt. Ensimmäinen Sparko Boxilla esitetty laulu oli 1930-luvulta peräisin oleva The Heartless Dream -iskelmä (Mujo no Yume), jonka tulkitsi tietenkin Shigeishi Negishi.

Japanilainen vientituote

Karaokea pidetään yleisesti yhtenä maailman tunnetuimmista japanilaisista vientituotteista. Se levisi 1980-luvulla ympäri maailman. Ensimmäinen suomenkielinen karaokelevy ilmestyi 1990-luvun alussa. 2000-luvulla Suomeen rantautui myös hevikaraoke, jonka biisit koostuivat tunnettujen metalliyhtyeiden tuotannosta.

Katso videolta Ylen arkistoista koottu kimara karaokelaulannasta vuosien varrelta.

Karaoke-termin historia liittyy instumentaalinauhoihin, joita japanilaiset laulajat käyttivät esiintyessään maaseudulla. Kokonaista bändiä tai orkesteria oli tuolloin vaikeaa saada mukaan pitkille reissuille. Karaoke tarkoittaakin tyhjää orkesterikuoppaa.

Shigeichi Negishin kuolemasta ovat kertoneet muun muassa Ilta-Sanomat ja Wall Street Journal.

Ylen Elävän arkiston Karaokehullu ysäri-Suomi tarjoaa värikkään katsauksen 1990-luvun karaokebuumiin.

Karaokemaailman draamaa taas löytyy Yle Areenan Karaokeparatiisi-ohjelmasta:

Ylistetty Karaokeparatiisi-dokumenttielokuva ensi-illassa – karaoke on kuin terapiaa

Jaa.
Exit mobile version