keskiviikko, 8 toukokuun

Kansanedustajat kävivät kiivasta keskustelua käynnissä olevista poliittisista lakoista Ylellä torstaiaamuna.

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) väitti Ylen aamussa, ettei hallitus ole valmistautunut työmarkkinauudistustensa seurauksiin. Maanantaina alkaneet uudet poliittiset lakot ovat aiheuttaneet häiriöitä ihmisten arkeen ja johtaneet jo tehtaiden alasajoihin.

Honkosen mielestä esimerkiksi paikallisen sopimisen lisääminen on kannatettava tavoite, mutta hänen mukaansa kannattaa kysyä, onko se sen arvoista, ”jos tämän kaaoksen seurauksena kansantalous on raunioina”. Vertauskuvan tilanteesta Honkonen poimi perinteisestä maaseutu-Suomesta.

– Hallitus on nyt aloittanut pärekaton kulotuksen. Jos joku on joskus kulottanut pärekattoa, niin tietää, että se on aika tarkkaa hommaa. Nyt näyttää siltä, että koko talo on tulessa.

Pääministeripuolue kokoomuksen kansanedustajan Pia Kauma vastuutti heti keskustelun alussa työmarkkinoiden kriisiytymisestä lakkoilijoita. Kauman mukaan Venäjä hyötyy Suomen sisäisestä riitelystä.

– Kun eletään sotatilanteessa Euroopassa, se, että suomalainen yhteiskunta tällä tavalla järkkyy ihan arkisissa toiminnoissa, varmasti hyödyttää meidän itänaapuria. Kyllä he osaavat ottaa hyödyn tällaisesta tilanteesta, jossa meillä on näin epävarmat olosuhteet, Kauma sanoi.

Kansanedustajat eri mieltä uudistusten kokoluokasta

Pia Kauman mukaan oppositiopuolueet liioittelevat hallituksen ajamien muutosten suuruutta.

– Ei olla tekemässä vallankumousta ammattiyhdistysliikettä vastaan. Muutokset, joista nyt puhutaan työlainsäädännössä, ovat olleet keskusteluissa vuosikausien ajan. Ei olla tekemässä mitään hirvittävän radikaaleja uudistuksia.

Sosiaalidemokraattien Lauri Lylyn mukaan hallituksen esittämiä uudistuksia ei ole aiemmin ollut työmarkkinapöydässä nykyisessä laajuudessa.

– Tosiasia on, että nämä kysymykset on aina ratkottu keskenään. Ja näitä esityksiä työmarkkinapöydässä tässä laajuudessa ei ole ollut aikaisemmin, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n entinen puheenjohtaja sanoi.

Lylyn mukaan pattitilanne ei ratkea kuin neuvottelemalla.

Keskustelua jatkettiin radion Ykkösaamussa. Voit kuunnella keskustelun alla olevasta palkista.

Jaa.
Exit mobile version