maanantai, 6 toukokuun

Hiihtoliitto tarvitsee radikaaleja muutoksia. Kenttäväki luottaa, että ne vie läpi henkilö, joka oli liittoa tähän tilanteeseen tuomassa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Sirpa Korkatti on Hiihtoliiton ensimmäinen naispuheenjohtaja. Naisenergialle onkin kriisitilanteessa olevassa järjestössä toden totta tarvetta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Pekka Holopainenurheilutoimittaja

Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajaksi lauantaina illansuussa nuijittu Sirpa Korkatti tekee kahdella tavalla historiaa.

Yleisurheilun kattojärjestöä Suomen Urheiluliittoa vetävästä Riikka Pakarisesta tuli viime vuonna liittonsa ensimmäinen naisveturi. Korkatti tekee nyt saman suomalaisten talvisten suosikkilajien kattojärjestössä. He ovat ensimmäiset näiden perinnelajiliittojen naispuheenjohtajat.

Toinen historiallinen merkkipaalu on kyseenalaisempi: kantahämäläisessä Eerikkilän urheiluopistossa johtotehtävissä työskentelevä Korkatti saa käsiinsä järjestön, joka tuoreessa tilinpäätöksessään nuiji tiskiin konsernitasolla lähes kahden miljoonan euron turskan. Se lienee urheilujärjestömaailmassa SE-tason suoritus.

Kaikki siihen liittynyt uutisointi ei tietenkään kovasti miellyttänyt väistynyttä puheenjohtajaa Markku Haapasalmea, joka on pyyteettömästi antanut leijonanosan vapaa-ajastaan palkattomalle luottamustyölle pienen ikuisuuden.

Vain yksi vastaehdokas

Haapasalmi ei ottanut puolta puheenjohtajavaalissa, mikä on sivistyneen kutyymin mukaista. Yle Urheilun tietojen mukaan hän kuitenkin teki kovasti työtä, jotta Korkatille saataisiin vastaehdokkaita. Sitä vaati jo liiton julkikuva.

Mutta vain yksi saatiin. Hiihtoliitossa jo takavuosina pitkän uran tehnyt Jari Piirainen otti Jyväskylän vaalitilassa hopeaa.

Kun entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö runsas vuosikymmen sitten moukaroi mediassa ankarasti Piiraista tämän Hiihtoliitto-aikaisesta suhteesta silloiseen rakenteelliseen dopingkulttuuriin, Piirainen sai lopulta tarpeekseen ja uhkasi Kyröä tutkintapyynnöllä.

Hiihdon entinen lajipäällikkö ja liiton toimitusjohtaja totesi ytimekkäästi, että ”jatkuva v…umaisessa kusessa oleminen saa riittää”.

Resilienssiä tarvitaan

Tällaista katutason resilienssiä hankkinut henkilö olisi kukaties ollut tässä tilanteessa paikallaan Hiihtoliiton puheenjohtajaksi, sillä lähiajoista on tulossa suorastaan karmeita.

Kevään akuuttia kassakriisiä pidetään jo itsestäänselvyytenä, ja ensi vuoden MM-kisavalmisteluja tekeville maajoukkueiden vastuuvalmentajille ei liene luvassa enempää kuin viime keväänäkään. Jos sitäkään.

Hiihtoliiton ykköstähti Iivo Niskanen kertoi Äänekosken SM-kisojen
alla kuulostelevansa, mitä A-maajoukkuevalmennuksella olisi kesäksi tarjota. Viime keväänä tarjonta oli sitä luokkaa, että mies nosti kytkintä. Näkymä ei ole nyt ainakaan kaksisempi.
Kuva: All Over Press

Sikäli Hiihtoliitto-konsernin tila ja tilinpäätös on Korkatillekin rehellinen, että jokainen ymmärtää haihattelujen ajan olevan ohi. Jos puheenjohtajaa ei tässä tilanteessa sitouduta auttamaan pyyteettömästi, on väärissä hommissa.

Komea lista kieltäytyjiä

Lujaa vauhtia etääntyvinä takavuosina Hiihtoliiton puheenjohtajuus oli yhteiskunnallinenkin näköala- ja vaikutuspaikka, josta kilpailtiin.

Nyt kieltäytyjien lista kertoo näin vaativien ja väistämättä negatiivistakin julkisuutta tuovien urheilun luottamuspestien vetovoimasta olennaisen. Kenraali Timo Kivinen, ex-päävalmentaja Petter Kukkonen ja Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kiittivät kohteliaasti mielenkiinnosta.

Näytön paikkoja riittää

Korkatilla ja uudistetulla johtokunnalla riittää nyt näytön paikkoja joka suunnassa.

Henkilökunta odottaa, josko uusi puheenjohtaja tarttuisi viimein sen hätähuudoksi tulkittuun adressiin järjestön johtamisesta. Viime aikoina jopa lamaantuneeksi kuvattu kumppanuusmyynti olisi saatava lentoon. Ja niin edelleen.

Jari Piirainen asettui urheasti toiseksi puheenjohtajaehdokkaaksi. Hänen Hiihtoliitto-historiallaan moni muu olisi antanut kysyjille kylmää kättä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Uusi vetäjä saa saumansa. Mutta eräs luottamusjohtoa valitsemassa ollut liittovaltuutettu myöntää kenttäväkeä hieman arveluttavan, onko laivankääntäjäksi juuri henkilöstä, joka purtiloa luottamusjohdon avainpositioissa oli alun perinkin kivelle ohjaamassa.

Aika näyttää.

Jaa.
Exit mobile version