sunnuntai, 28 huhtikuun

Herkkä koralliparatiisi kirkkaine vesineen tuhoutuu, jos levät saavat paljon ravinnetta.

Punaisenmeren pohjassa makaa nyt tikittävä ympäristökatastrofi.

Valtavaa lannoitelastia kuljettanut brittiläinen rahtialus Rubymar upposi viikko sitten. Jemenin huthi-kapinalliset pommittivat sitä 18. helmikuuta.

Nyt sekä Punaisenmeren korallit että muu merielämä ovat vaarassa, kun kymmeniä tuhansia tonneja lannoitteita on vaarassa levitä Punaisellemerelle.

Arviot lastin määrästä ovat 21 000 tonnia tai 41 000 tonnia eri lähteiden mukaan.

Levien kasvu todennäköisesti ryöpsähtää valloilleen lannoitteiden takia. Tällainen lannoitemäärä voi aiheuttaa massiivisten leväesiintymien lisäksi kuolleita alueita mereen ja näännyttää korallit valonpuutteeseen.

– Se on valtava määrä lannoitetta hirvittävässä paikassa, sanoo Jordanian yliopiston meritiedeaseman johtaja Ali Al-Sawalmih uutistoimisto Reutersille.

Myös Jemenin pääministeri Ahmed Awad bin Mubarak on sanonut, että lannoitteiden leviäminen mereen olisi ennennäkemätön ympäristökatastrofi.

Greenpeacen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Julien Jreissati arvioi uutistoimisto Al-Jazeeralle, että jos lannoitteet sekoittuvat meriveteen, se voi suistaa meren ekosysteemin raiteiltaan ja vaikuttaa merialueen ravintoketjuihin.

Kalat voivat joidenkin arvioiden mukaan kuolla ammoniakkimyrkytykseen ylettömissä ravinnepitoisuuksissa.

Tällä hetkellä ei ole vielä tietoa pääseekö aluksen lastina oleva ammoniumnitraatti tai ammoniumfosfaatti sekoittumaan meriveteen.

Jemenin hallituksen ympäristöviranomaiset arvioivat The Guardianille, että vaikutukset voivat koskea 78 000 kalastajaa perheineen tai jopa puolta miljoonaa ihmistä.

– Ihmiset elävät yksinkertaista elämää yhden tulonlähteen, kalastuksen, varassa. Tarvitsemme laajaa kansainvälistä yhteistyötä sopeutuaksemme näihin vaikutuksiin, sanoi Ahmed Muthanna, Punaisenmeren kalastusviranomainen Reutersille.

Punainenmeri on herkkä koralliparatiisi. Sitä pidetään yhtenä maailman parhaista sukelluspaikoista.

Suhteellisen matalissa ja kirkkaissa rannikkovesissä on runsaasti koralleja. Meriekologit ovat arvioineet, että ne voivat olla maailman ainoat korallit, jotka voivat selviytyä ilmastonmuutoksesta.

Aluksesta on vuotanut lannoitteiden lisäksi jo öljyä mereen. Arvioiden mukaan sitäkin olisi yli 200 tonnia. Pelkästään se voi vahingoittaa alueen merielämää.

Jemenin hallitus on pyytänyt kansainvälistä apua Rubymarin uppoamisesta aiheutuvien sosiaalisten ja ympäristöongelmien lieventämiseen.

Ennen uppoamistaan alus odotti kaksi viikkoa uppoamistaan osumien jälkeen. Tänä aikana hinausta turvallisemmille vesille suunniteltiin. Sitä ei saatu tehtyä, kun satamaviranomaiset Adenissa, Djiboutissa ja Saudi-Arabiassa kieltäytyivät vastaanottamasta laivaa satamiinsa.

Brittiomisteinen, Belizen lipun alla seilannut ja libanonilaisten operoima rahtialus Rubymar on ensimmäinen Huthi-kapinallisten upottama alus. Se upposi viime viikonloppuna Jemenin ja Eritrean välissä sijaitsevalla kapealla merikaistaleella, jossa vesi on noin 100 metriä syvää.

Kapinalliset sanovat toimivansa solidaarisuudesta Gazan palestiinalaisia kohtaan Israelin ja Gazan välisessä sodassa. Heidän johtajansa Mohammed Ali al-Houthi on sanonut viestipalvelu X:ssä, että uudet vastaavat vahingot voidaan estää, mikäli Iso-Britannian pääministeri Rishi Sunak sallii avun kuljettamisen Gazaan.

EU ja Yhdysvallat ovat juuri aloittamassa ruuan laivakuljetukset Gazaan.

Jaa.
Exit mobile version