lauantai, 4 toukokuun

Ylen Jääkiekkokierroksella seurataan torstai-iltana SM-liigan puolivälieräottelua Ilves–KalPa sekä Naisten Liigan kolmatta finaalia HIFK–Kiekko-Espoo. Lähetys kello 18.10 alkaen.

Jääkiekon SM-liigan puolivälierien suurimmaksi puheenaiheeksi keskiviikkona nousi HIFK-konkari Leo Komarovin törttöily Pelicans-ottelun loppuhetkillä.

Komarov takoi jäässä maannutta Michal Jordania videokuvien perusteella selän ja niskan tai pään alueelle. Ottelun loppuhetkillä nähty tapaus siirtyi SM-liigan kurinpitodelegaation käsiteltäväksi.

– Hän ylitti siinä kaikki rajat. Se ei kuulu jääkiekkoon, eikä se ole millään tavalla suotavaa käytöstä, vaan täysin rangaistava teko. Sitä ei pysty perustelemaan millään lailla, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen sanoo.

”Hermokontrolli petti”

HIFK oli 1–3-tappiolla, kun peliä oli jäljellä kolme ja puoli minuuttia. Käytännössä HIFK:lla oli kaikki mahdollisuudet ottelun tasoittamiseen ja voittoon. Lopulta peli päättyi Pelicansille 4–2-lukemin.

– Nyt hän ryösti joukkueeltaan mahdollisuuden hakea tasoitusta.

Ottelun jälkeen HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen ei puhunut Komarovista nimeltä, mutta hän viittasi selvästi kommenteillaan konkarin tekoon.

– Meillä tuli vielä pieni hermokontrollin pettäminen lopuksi, ja oli kaikennäköistä ei-voittavaa tekemistä, Peltonen totesi.

Nättinen pohtii Komarovin teon merkitystä myös joukkuekemian kannalta.

– Kun joukkue on mennyt koppiin, ja Komarov on ollut siellä, niin en usko, että fiilis on ollut hyvä. Joku on voinut todeta, että hei, meillä oli mahis tässä matsissa, mutta sun piti tehdä tuolla tavalla.

Komarov saanut suihkukomennuksia

NHL:ssä, KHL:ssä ja Leijonissa urallaan meritoitunut Komarov saapui HIFK:hon kovilla odotuksilla. Nelosketjun roolipelaajana hänen tarkoituksensa oli tuoda taklauksilla ja hämmentämisellä energiaa joukkueelleen.

Konkarin kausi kuitenkin alkoi ikävällä loukkaantumisella, joka piti hänet poissa kaukaloista tammikuun puoliväliin saakka. Sen jälkeen Komarov aloitti Nättisen mukaan positiivisesti, mutta viimeisinä viikkoina hänen panoksensa ei ole ollut odotetulla tasolla.

Komarov sai esimerkiksi runkosarjan viimeisillä kierroksilla ulosajon Kärpät-pelin loppuhetkillä. TPS-ottelun jatkoajalla hän puolestaan sai kauden kolmannen käytösrangaistuksensa, mikä toi yhden ottelun pelikiellon.

Nättinen muistuttaa, että juuri kauden tärkeimmissä peleissä Komarovin pitäisi olla parhaimmillaan.

– Odotin, että hänen kykynsä hämmentää ja ärsyttää hyödyttäisivät joukkuetta ja hän pitäisi malttinsa. Nämä kaikki viime otteluiden tilanteet ovat olleet sellaisia, mitä ei olisi tarvinnut tehdä.

– Olen hyvin hämmentynyt, että hän on tuollaisella kokemuksella ratkonut loppukautta tällä tavalla.

Näin Komarov kommentoi

Komarov kommentoi suihkukomennustaan ottelun jälkeen Ilta-Sanomille. Hän kertasi, kuinka aluksi Antti Pihlström taklasi Jordania, jolloin puolustaja kaatui jäähän.

– Näin siinä kiekon, mutta tietysti muutaman iskun annoin selkään. Ei siinä sen kummempaa, Komarov sanoi Ilta-Sanomille.

– Täytyy vielä katsoa tilanne tarkemmin. Oli vähän huonoa tuuria tilanteessa, kun hän tipahti juuri ennen sitä.

Nättisestä Komarovin kommentit kuulostivat siltä, että hän tiesi tehneensä väärin, mutta yritti naamioida tekonsa kommenteillaan.

– Näen paljon parempiakin tapoja tavoitella kiekkoa kuin hakata vastustajaa niskaan. Rehdeintä olisi myöntää oma virhe ja nostaa käsi pystyyn.

– Ei tuollaista höpöttelyä tai selittelyä usko kukaan.

Ritchie sai pitkän kakun

SM-liigan kurinpitodelegaation on tarkoitus antaa ratkaisunsa asiasta vielä torstain aikana. Vastaavia verrokkitilanteita on SM-liigassa pari kappaletta.

Joulukuussa Kärppien Nick Ritchie sai kahdeksan ottelun pelikiellon lyönneistään Markus Nurmeen. Tammikuussa Tapparan Nicholas Baptiste puolestaan sai yhden ottelun pelikiellon. Kummassakin tilanteessa vastustaja oli jään pinnassa.

Ritchien rangaistusta kovensi hänen lyöntinsä niskan alueelle. Ritchien katsottiin syyllistyneen viiteen lyöntiin ja Baptisten kahteen.

Nättinen arvioi Komarovin tilanteen asettuvan kahden tapauksen välimaastoon, mutta selvästi lähemmäksi Ritchietä.

– Riippuen tulkinnasta ainakin 4–6 iskua kohdistuu pään, niskan tai selän seudulle täysin puolustuskyvyttömään pelaajaan.

Nättisen mukaan SM-liigan täytyy lähettää jälleen viesti, ettei tällainen ole sallittua.

– Teko oli törkeä ja tarpeeton. Olisin kuvitellut, ettei tällaisia nähdä, koska samanlaisesta teosta on jaettu rangaistus.

Mopo karkasi käsistä

Kun Komarov allekirjoitti kaksivuotisen sopimuksen HIFK:n kanssa, Nättinen näki yhteistyössä myös uhkakuvia. Hän ei kuitenkaan uskonut, että mopo karkaisi käsistä näin pahalla tavalla.

– Hänelle maksetaan neloskentän pelaajana aika paljon palkkaa, mutta nyt ei ole nähty, mistä palkkaa oikeasti maksetaan. Hämmentäminen ja koppielämä ovat isoja asioita, mutta minusta tuntuu, että nyt hän ei ole tuonut lisäarvoa kumpaankaan.

– Näihin kevään peleihin hänet on hankittu ja ihan minimisuoritus olisi pysyä kaukalossa. Jos siinä tehtävässä epäonnistuu radikaalisti, se on valtava pettymys hänelle itselleen ja HIFK:lle.

Jaa.
Exit mobile version