torstai, 2 toukokuun

Eniten pesäilmoituksia tuli Lapista ja Koillismaalta.

Maa- ja merikotkan kannat jatkavat kasvuaan Pohjois-Suomessa. Molempien kotkalajien kannat ovat vahvoja Lapissa sekä Koillismaan alueella, joista myös tulee eniten pesäilmoituksia Metsähallitukselle.

– Maakotkan kanta pohjoisessa Suomessa on jatkuvassa hitaassa kasvussa ja merikotkan kanta on kasvanut viime vuosikymmenet kovaa vauhtia. Valtaosa Pohjois-Suomen pesistä sijaitsee valtion hallinnoimilla mailla, mikä auttaa suojelutoimien kohdentamisessa, Metsähallituksen palveluomistaja Stefan Siivonen kertoo.

Uusista pesäbongauksista palkkio

Metsähallituksen henkilökunta ja vapaaehtoiset pesätarkastajat löytävät vuosittain kymmeniä uusia maa- ja merikotkan pesiä. Lisäksi vuosittain bongataan 20-30 entuudestaan tuntematonta maa- ja merikotkan pesää muiden metsässä kulkijoiden toimesta. Tällaisista pesälöydöistä maksetaan löytöpalkkio.

Metsähallitus maksaa sadan euron palkkion jokaisesta uudesta, Pohjois-Suomessa havaitusta maakotkan pesästä sekä merikotkan pesästä, joka on havaittu poronhoitalueella. Metsähallitus tarkastaa ilmoitetut pesät ennen palkkion maksua.

Tällä hetkellä lähes kaikissa jo tiedossa olevissa Metsähallituksen hallinnoimilla mailla olevissa kotkanpesissä on numeroitu pesäkyltti. Kaikki pesät, joissa ei ole kylttiä kannattaa siis ilmoittaa Metsähallitukselle.

Tieto pesäpaikoista on tärkeä suojelutyön kannalta. Metsähallituksen vastuulla on myös maakotkien porotaloudelle aiheuttamien vahinkojen reviiriperusteisen korvausjärjestelmän vaatimat työt, jonka vuoksi ajantasainen pesätieto on tärkeä.

Jaa.
Exit mobile version