torstai, 2 toukokuun

Ensimmäisen vaiheen rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna. Lähialueelta arvellaan saatavan laitoksen käyttöön yli 200 000 tonnia muun muassa lietettä.

Kaustiselle Keski-Pohjanmaalle on nousemassa suuri biokaasulaitos.

Kaustisen Turkisrehu ja energiaratkaisujen asiantuntijayritys One1 ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen energiatuotannoltaan Suomen suurimman biokaasulaitoksen rakentamisesta, kertovat osapuolet hankkeen tiedotteessa.

Investoinnin suuruus on noin 50 miljoonaa euroa.

Nivalaan kaavaillaan saman kokoluokan biokaasulaitosta, myös Kannukseen suunnitellaan suurta biotuotetehdasta. Noin 100 kilometrin sisään Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle onkin suunnitteilla tällä hetkellä kolme isoa biokaasuhanketta.

Kaustisen biokaasulaitos tuottaisi alkusuunnitelmien mukaan noin 180 gigawattituntin verran biokaasua vuodessa. Tuotettu kaasu nesteytetään raskaan liikenteen tarpeisiin. Arvioiden mukaan kaasumäärä vastaa 18 miljoonaa litraa dieseliä.

Tuotannon jäännösmassoja puolestaan tarjoaan maatiloille. One1:n liiketoimintajohtajan Mika Kallion mukaan jäännös on erinomaista lannoitetta maatiloille.

Laitos käyntiin ensi vuonna

Ensimmäisen vaiheen rakentaminen pitäisi alkaa jo tänä vuonna, ja laitoksen on tarkoitus olla käynnissä jo ensi vuonna.

Lisää: Kannukseen suunniteltu biotuotetehdas on kasvamassa Suomen suurimmaksi, arvioi alueen kehitysyhtiö

Laitoksen rakennustöissä päästään eteenpäin, kun hankkeen vaadittavat ympäristövaikutusten arvioinnit ja toiminnan lupaprosessit ovat valmiina.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen ympäristölupa on jo valmis. Yhtiöt ovat käyneet Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa keskusteluja menettelystä, joka mahdollistaa vihreän siirtymän hankkeen nopean käsittelyn.

Alussa biokaasulaitos käsittelisi pääasiassa turkisrehutuotannosta vapautuvia jakeita. Toisessa vaiheessa laitos aikoo tarjota yhteistyömahdollisuutta alueen maatalousyrittäjille. Maatilojen kanssa tehtäviä sopimuksia on kaavailtu saatavan alkuun ensi syksynä.

Lähialueelta on arvioitu saatavan yli 200 000 tonnia esimerkiksi tilojen lietettä ja muita maataloudesta hyödynnettäviä raaka-aineita. Mika Kallion mukaan laitos tarvitsee biomassaa ensimmäisessä vaiheessa 35 000 tonnia, mutta kun koko hanke on saatu käyntiin vuonna 2027, niin tarve on 300 000 tonnia.

– Kun ympäristövaikutusarviointiprosessi saadaan tehtyä, silloin päästään siihen suurempaan vaiheeseen, Kallio sanoo.

Kaustisen seutukunnan aluekehittäjän Timo Pärkän mukaan alueen maatiloista 90 prosenttia on kyselyn mukaan halukas olemaan mukana yhteislaitoksessa. Hänen mukaansa hankkeen työllistävä vaikutus on selvitysten mukaan noin 45-75 työpaikkaa koko alueella vuoden 2030 kieppeillä.

Jaa.
Exit mobile version