keskiviikko, 8 toukokuun

Presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubbin asut ovat olleet uutisissa Ruotsin-valtionvierailun aikana.

Presidentti Alexander Stubb teki ensimmäisen virallisen valtiovierailunsa Ruotsiin kuluvalla viikolla. Tiistaina hän tapasi puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa Ruotsin kuningasparin. Huomio kiinnittyi naapurisuhteiden lisäksi myös Innes-Stubbin asuvalintoihin, joita on pohdittu myös Ruotsin mediassa asti.

Innes-Stubb oli pukeutunut valtiovierailulla suomalaiseen muotiin. Hänen yllään nähtiin ainakin Katri Niskasen suunnittelema valkoinen luomus sekä Jeans and Towels -merkin housupuku.

Ylen haastatteleman Aalto-yliopiston professorin, tekstiilitaiteilija Kirsi Niinimäen mukaan tällaiset tilaisuudet ovat näkyvyyden kannalta tärkeitä paikkoja muotisuunnittelijoille. Voi siis ajatella, että Innes-Stubb nosti asuvalinnoillaan suomalaista muotialaa kansainväliseen valokeilaan.

Selvitimme, kenen vastuulla on kustantaa presidentin puolison asut, kun hän edustaa Suomea esimerkiksi valtiovierailulla.

Puolisolle ei makseta palkkaa

Vaikka Suomen presidentti saa virkansa mukana lukuisia etuja, ei presidentin puolisolle makseta edustusroolistaan palkkaa tai palkkioita eikä korvauksia.

Kysyimme tasavallan presidentin kanslialta puolison asemasta. Kansliasta vastattiin Ylen kysymyksiin sähköpostitse. Kanslian mukaan presidentin puolisolle ei ole määritelty laissa virallista asemaa, minkä takia tehtävä on vapaaehtoinen ja palkaton.

Valtiovierailuille osallistuminen ja edustustehtäviin tarvittavat vaatteet ja muut varusteet on siis maksettava omasta pussista.

– Tasavallan presidentin puolisolle ei ole osoitettu erillistä määrärahaa edustustehtäviin. Puoliso vastaa itse matkoista koituvista henkilökohtaisista kustannuksista, kuten esimerkiksi vaatetuksesta, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan sähköpostitse.

Kanslian mukaan presidentin puolisoa ei velvoiteta osallistumaan edustustehtäviin tai esimerkiksi valtiovierailuille.

Silti ”kansainväliset käytännöt” suosivat kanslian mukaan sitä, että puoliso osallistuu sekä ulkomaille suuntautuviin että muiden maiden päämiesten Suomeen suuntautuviin valtiovierailuihin.

Jenni Haukio: Edustusasujen hankkiminen iso urakka

Presidentin puolison roolista alkuvuodesta väistynyt Jenni Haukio on puhunut julkisuudessa presidentin puolison pukeutumisvaatimuksista.

Myös Haukion pukeutumisesta ehdittiin uutisoida vuosien aikana lukuisia kertoja. Linnan juhliin puetut mekot ja Haukion hillitty tyyli olivat uutisia myös Ylellä.

Helsingin Sanomien jutun mukaan Haukio kertoi viime vuonna ilmestyneessä muistelmateoksessaan, että edustusasujen hankkiminen oli presidenttikauden alussa iso urakka.

– Eihän tavallisella työssä käyvällä tai oikeastaan kenelläkään ole sen tyyppisiä vaatteita yleensä valmiina, kirjassa kerrotaan jutun mukaan.

Haukio kertoo kirjassaan, että hän kerrytti erilaisiin tilaisuuksiin sopivia asujaan aluksi muistion avulla.

– Sen avulla hankin tilaisuus tilaisuudelta sen mitä minulla ei ollut. En tosiaan käyttänyt mitään ulkopuolisia apuja ja osittain siitä syystä, että minulla oli oma tyyli tarkoin tiedossa.

Asiantuntijoista ainakin historioitsija Kati Katajisto on aiemmin kannattanut presidentin puolisolle kulukorvausta, jolla voitaisiin kattaa esimerkiksi asut edustustilaisuuksiin.

Presidentin puolison tyyli on uutisissa vuodesta toiseen. Suzanne Innes-Stubbin koruvalinnoista uutisoiminen alkoi heti maaliskuun ensimmäisenä päivänä, kun Alexander Stubb astui presidentin virkaan.

Valtiovierailulla huomiota sai myös prinsessa Sofia, joka hänkin pukeutui suomalaiseen muotiin.

Jaa.
Exit mobile version