keskiviikko, 1 toukokuun

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen laski viime viikolla lähes kylmiltään syöksylaskun nuorten MM-mitaleille. Hän ei ole kuitenkaan vaihtamassa päälajiaan.

Alppihiihtolahjakkuus Rosa Pohjolainen, 20, teki viime viikolla suomalaista alppihiihtohistoriaa laskemalla ensimmäisenä suomalaisnaisena syöksylaskun nuorten MM-mitaleille.

Pohjolainen oli kisan kolmas. Miehistä Andreas Romar oli nuorten MM-kisojen syöksyssä pronssilla vuonna 2009.

Suomalaisen alppihiihtokauden isoimmat ilonaiheet ovat tulleet muutenkin syöksylaskun puolelta. 23-vuotias Elian Lehto on vastannut maailmancupissa suomalaismiesten kaikkien aikojen parhaimmista syöksysijoituksista ollen kahdesti 11:s.

Siinä missä vuonna 2000 syntynyt Lehto tunnetaan puhtaana vauhtilaskijana, Pohjolainen on tullut tutuksi lupaavana pujottelijana. Maailmancupissa hän ylsi ensimmäistä kertaa pisteille eli 30 parhaan joukkoon jo 17 vuoden ikäisenä ollen Levillä 27:s.

Hänen uransa paras maailmancupin sijoitus on 14:s kahden vuoden takaa Itävallan Schladmingin pujottelusta. Suomalaislupaus koki vajaa pari vuotta sitten ison takapakin, kun hän joutui leikkaukseen ja siitä kuntoutuminen piti hänet kokonaan poissa viime kauden kisarinteiltä.

Nuorten MM-pronssi tuli Pohjolaiselle täytenä yllätyksenä.

– En ole juuri laskenut vauhtilajeja viimeiseen kahteen vuoteen. Yritettiin vain lähteä hakemaan rohkeutta laskemiseen, Pohjolainen kertoo.

Palanderin kanssa eri linjoilla

Suomen alppihiihtolegendoihin lukeutuva Tanja Poutiainen-Rinne ylsi aikoinaan vauhtilajien puolella mitaliin supersuurpujottelussa. Kolmen joukkoon hän ylsi myös pujottelussa ja suurpujottelussa, joissa hän niitti aikuisena menestystä niin maailmancupissa kuin arvokisoissakin.

Supersuurpujottelu jäi hänen osaltaan nopeasti sivuun.

– Tämä tuli täysin puskista kaikille alppihiihtoihmisille. En olisi ikinä uskonut, mutta oli todella hienoa laskemista, Yle Urheilun Kalle Palander äimisteli viikko sitten Urheilustudiossa.

Palander näkee, että Pohjolaisella olisi ainesta tehdä alppihiihtouraa juuri syöksylaskijana.

– Kun katsoi laskemista, oli oikein hyvännäköistä tekemistä. Ei ollut treenilaskuja juuri yhtään alla, vaan meni ihan kylmiltään tuonne.

– Naisten vauhtilajeissa on tilaa. Taso ei ole ihan ihmeellinen. Nyt pitäisi lähteä kokeilemaan. Puikka on hänelle päälaji, mutta lisää syöksykisoja vain sinne, Palander ruoti.

Pohjolainen kertoo, että hän on laskenut nuorempana vauhtilajeja siihen asti kuin se on vain Suomen puitteissa ollut mahdollista. Ennen nuorten MM-kisoja edellisestä syöksylaskukisasta oli kulunut neljä vuotta.

Pohjolainen ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon syöksylasku tulee olemaan hänen tulevaisuuden kisarepertuaarissaan. Hän on alppihiihtoidentiteetiltään pujottelija.

– Aikuisten kisat on kuitenkin aika eri maailma kuin nuorten kisat. Ensin pitäisi treenata vähän enemmän vauhtilajeja, jotta näkisi, olisiko mahdollisuuksia vai ei. Pidämme sen ainakin vielä taustalla tukemassa tekniikkalajeja, Pohjolainen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version