torstai, 9 toukokuun

Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija arvioi, että norppien pesiä löytynee tänä vuonna 400–600.

Saimaannorpan pesien kartoitus voi alkaa jo huhtikuun alussa.

Pesien kartoitus, eli laskenta, alkaa kun ilmat lämpenevät. Tällöin norpan lumipesien katot romahtavat niin, että pesät pystytään havaitsemaan, tiedottaa Metsähallitus.

Norppien pesiä tarkastaa yhteensä noin sadan vapaaehtoisen ryhmä, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksesta. Pesät on hänen mukaansa helppo tunnistaa.

– Makuupesät ovat vähän pienempiä, ovaalinmallisia. Poikaspesät ovat huomattavasti isompia. Kuutti on saattanut kaivella siellä lisäkammioita, ne voivat olla jopa kymmeniä metrejä pitkiä.

Poikaspesät tunnistaa myös niiden reunoilta ja pohjalta löytyvästä kiharasta kuutinkarvasta.

Kaikkia pesiä ei koskaan löydetä

Norppien pesien kartoitus on tärkeää, sillä sen tuloksiin perustuu muun muassa vuosittainen saimaannorpan kanta-arvio. Vuonna 2023 saimaannorpan makuu- ja poikaspesiä löytyi yhteensä 550.

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski arvioi, että tänä vuonna pesiä löytynee 400–600 kappaletta. Määrä riippuu siitä, kuinka sopivaan ajankohtaan laskijat osuvat pesille.

– On tyypillistä, että esimerkiksi etelärannoilta ja monesti myös länsirannoilta jäät ehtivät sulaa kokonaan pois ja pesät ovat romahtaneet. Kaikkia pesiä ei ikinä löydetä.

Toki yhdellä norpalla voi olla useita pesiä, Alakoski toteaa. Tällöin kaikkia pesiä ei tarvitsekaan löytää. Tärkeämpää on kartoittaa, millä alueilla norpat asuvat.

Etelä-Saimaan kanta vahvistunut

Laskentaa tehdään hiihtämällä, potku- ja moottorikelkoilla ja heikon jään alueilla kelirikkoaluksilla.

Niissä tarkistetaan arviolta 70 prosenttia Saimaan rantaviivasta eli yhteensä noin 11 500 kilometriä. Lähinnä isojen kaupunkien keskustojen läheisyydet jäävät laskentojen ulkopuolelle.

Riikka Alakosken mukaan laskennat ulottuvat Joensuusta aina Imatralle ja Lappeenrantaan saakka. Suurin norppakanta on selkeästi keskittynyt Savonlinnan ympäristöön, Pihlajavedelle ja Haukivedelle.

– Myös erityisesti Etelä-Saimaalla norppakanta on vahvistunut viime vuosina. Sieltäkin on alkanut löytyä enemmän pesiä, Alakoski kertoo.

Jaa.
Exit mobile version