tiistai, 14 toukokuun

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn näkee, että Jakub Malekin lyönti kilpikädellä osuu vastustajaa kaulan seudulle.

Ilveksen tšekkivahti Jakub Malek menetti maanantaina malttinsa jääkiekon SM-liigassa.

Malek löi maalille ajanutta KalPan Kasper Simontaivalta kilpikädellään kaulan seudulle. Simontaival piteli kasvojaan ja kaulaansa. Malekille tuomittiin kahden minuutin rangaistus väkivaltaisuudesta.

Kilpilyönneistä on jaettu SM-liigassa aiemmin jopa ulosajoja. SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönnin mukaan nykysäännöillä vastaavista tilanteista voidaan tuomita tuomarin harkinnan mukaan kahden minuutin jäähy tai viiden minuutin jäähy sekä pelirangaistus.

– Jälkimmäinen tulee silloin käytäntöön sääntöjen mukaan, kun on suuri loukkaantumisvaara tai loukkaantuminen, Rönn sanoo Yle Urheilulle.

Koetko, että tuomarit tekivät oikean ratkaisun?

– Tuomarit ovat jäällä ne, jotka harkitsevat ja näkevät tilanteen, ja jälkeenpäin voidaan katsoa videoita. Kyllä varmaan mennään rajamaastossa, kumpi tämä on.

Sääntökirjassa puhutaan tarkalleen, että tuomarit voivat antaa pelirangaistuksen, jos on todennäköinen riski loukkaantumiseen. Rönn kuvaili tapausta rajamaastossa olevaksi, mutta toteaa, että isku osuu kaulan seudulle.

– Tilanteessa kaksi pelaajaa tuli paineella maalille. Hän (Malek) reagoi siihen lyömällä ylöspäin. Tietenkin on vaikea mennä pään sisään, onko kohde ollut se, mihin on osunut vai ei. Mutta jonnekin kaulan seudulle se osuu.

Sääntökirja muuttui tapauksen osalta vuonna 2022. Aiemmin maalivahdin lyönti kilpikäsineellä pään alueelle tuotti varmuudella viisi minuuttia ja pelirangaistuksen.

– 2022 vuodesta lähtien tuomareille on annettu enemmän harkintavaltaa kakkosen ja vitosen kohdalla.

Ilves voitti kolmannen puolivälieräottelun 3–2 Eemeli Suomen jatkoerämaalilla. KalPa johtaa sarjaa otteluvoitoin 2–1, kun välieriin vaaditaan neljä voittoa.

Jaa.
Exit mobile version