torstai, 2 toukokuun

Lapin bensiinikauppiaiden puheenjohtaja Mika Kuuselan mukaan polttoainetta riittää vielä pohjoisessa, mutta jos lakko pitkittyy, niin siitä voi tulla pulaa.

Mahdollinen lakoista johtuva polttoainepula mietityttää Lapin matkailijoita. Moni etelästä pohjoisen reissulle lähtenyt suomalainen onkin pysähtynyt tankkaamaan länsirajalla Ruotsin Haaparannalla.

Ruotsin puolella bensa on monin paikoin edullisempaa ja tankkaamisella on haluttu varautua myös mahdolliseen Suomen bensapulaan.

Esimerkiksi Kotkassa asuva Elmeri Mäkelä täytti myös bensakanisterin Haaparannalla.

– Kyllähän se vähän mietityttää. Se on kaksi viikkoa takana sitten, kun pitäisi Leviltä Kotkaan takaisin päästä, sanoo Mäkelä.

Myös Toivalassa asuva Ville Rissanen oli matkalla Leville ja pysähtyi ostoksille sekä tankille Haaparannalle. Mahdollinen polttoainepula mietitytti myös häntä.

– Heti kun päästään perille Leville, niin varmaan tankataan autot täyteen, että päästään sieltä ainakin kotiin, kertoo Toivalassa asuva Rissanen.

Tammelassa asuva Pertti Kaunisharju puolestaan yöpyi Haaparannalla ja tankkasi samalla.

– Tankattiin tankki täyteen, kun Suomessa vähän pelotellaan, että saattaa tankit tyhjentyä. Niin päästään ainakin perille ja aika pitkälle takaisinkin.

Länsi-Lapin asukkaat eivät ole huolissaan

Mahdollinen polttoainepula ei huolestuta kuitenkaan Suomen länsirajalla Lapissa asuvia. He ovat tottuneet jo pitkään hakemaan edullisempaa polttoainetta Ruotsin puolelta.

– Ollaan niin lähellä tässä Ruotsin rajaa, että eiköhän me täältä bensa vielä saada sitten, kertoo Kemissä asuva Minna Tamminen.

Kemissä asuva Ari Prusila uskoo, että polttoainetta riittää jatkossakin.

– Kun on puhuttu tästä huoltovarmuudestakin, niin onko se polttoaine oikeasti sitten loppumassa. Itseä vähän ihmetyttää, sanoo Prusila.

Alan tilanne on kyllä aika raastava. Ihan aluekohtaisesti on tietenkin eroja.

Lapin bensiinikauppiaiden puheenjohtaja Mika Kuusela

Lapissa polttoainetta riittää, ainakin vielä

Lapin bensiinikauppiaiden puheenjohtaja Mika Kuuselan mukaan polttoainetta riittää vielä pohjoisessa. Lakon pitkittyessä siitä voi kuitenkin tulla pulaa, hän arvioi.

– Tällä hetkellä Lapin tilanne on hyvä ja asemat ovat saaneet polttoainetta. En ole kuullut, että mikään asema olisi kärsimässä nyt polttoainepulasta. Mutta tämä tilannehan voi muuttua hyvin herkästi lakon jatkuessa.

Itsekin polttoainekauppiaana toimiva Kuusela ei osaa sanoa, kuinka pitkään polttoainetta riittää, jos lakko pitkittyy entisestään.

– Kyllä tässä joutuu varautumaan siihen, että jos ensi viikolla saa vielä kuorman, niin että se sitten riittäisi lakon jatkuessa.

Kuusela on viettänyt viikonloppua Levillä, missä on järjestetty Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan bensiinikauppiaiden messut. Kauppiaille tilanne aiheuttaa painetta.

– Alan tilanne on kyllä aika raastava. Aluekohtaisesti on tietenkin eroja ja pohjoisessa Ruotsin raja vaikuttaa joidenkin polttoainekauppiaiden elämiseen. Myös pitkät välimatkat aiheuttavat paineita.

Lakon vaikutuksista voit lukea lisää myös Ylen lakkoartikkelista.

Jaa.
Exit mobile version