torstai, 9 toukokuun

Vladimir Putin yrittää pönkittää valtaansa tekoälyn voimin. Asiakirjavuoto Kremlin sisältä paljastaa, että Putin rakentaa Venäjällä massiivista valvontajärjestelmää, jota voidaan käyttää ”epälojaaleja” kansalaisia vastaan.

Järjestelmän keskiössä on kasvojentunnistusohjelma, joka pystyy analysoimaan ihmisiä ja heidän piirteitään sekunneissa sekä vertaamaan niitä aiemmin kerättyyn kasvodataan. Ohjelma on käytössä jo kymmenissä kaupungeissa Venäjällä.

Putin on valmis käyttämään valvontaan isoja summia. Vuodettujen asiakirjojen mukaan Putinin hallinto aikoo rahoittaa tekoälyyn pohjautuvaa valvontajärjestelmää ainakin yli 11 miljardilla ruplalla eli yli 110 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2026.

Järjestelmää johdetaan presidentin hallinnon tutkimus- ja datakeskuksesta Glavnivtsista.

Kremlin asiakirjoja vuodettiin alun perin virolaiselle uutissivustolle Delfille. Tämä juttu on tehty yhteistyössä useiden eurooppalaisten medioiden kanssa. Yle on julkaissut jo aiemmin useita artikkeleita Kremlin budjettiasiakirjoja sisältävän vuotoaineiston pohjalta.

Kamera tunnistaa ihmisen mielialan

Venäjän käyttämän kasvojentunnistusohjelmiston teknologia on erittäin kehittynyttä. Se pystyy seuraamaan ihmisiä reaaliajassa ja osaa lukea mielialoja kasvojen ilmeiden perusteella.

Ohjelmiston kehittäneen yhtiön mukaan sen algoritmi pystyy tunnistamaan tarkasti kasvonpiirteitä riippumatta esimerkiksi henkilön iästä, silmälaseista tai parrasta.

Pelkästään Moskovassa on jo satojatuhansia valvontakameroita, jotka hyödyntävät kasvojentunnistusta. Niitä on asennettu julkisiin tiloihin, kuten metrojärjestelmän varrelle, teille ja asuinrakennuksiin.

Kasvojentunnistusta käytettiin äskettäin myös Aleksei Navalnyin hautajaisiin osallistuneiden ihmisten tunnistamiseen, kertoo venäläinen ihmisoikeusjärjestö OVD-info, joka kerää tietoja poliittisin perustein tehdyistä pidätyksistä. Järjestön mukaan ainakin 19 hautajaisissa ollutta ihmistä on myöhemmin pidätetty kasvojentunnistuksen avulla.

Ihmisoikeusjärjestö OVD-infon mukaan on ongelmallista, että ihmiset eivät tiedä, mitä tietoa heistä kerätään.

– Poliisi voi tulla heidän luokseen päivien, viikkojen tai jopa kuukausien päästä, sanoo OVD-infon asianajaja Maria Nemova.

Kasvojentunnistuksen piti parantaa maailmaa

Kasvojentunnistusta Venäjällä on kehittänyt NtechLab-niminen yritys. Se saa nyt Putinin hallinnolta muhkeita lisenssimaksuja.

Vuonna 2021 yhtiö kuvaili itseään maailman johtavaksi tekoälyohjelmistojen kehittäjäksi.

– Meillä on etsintätyökalu, joka voi käydä läpi 1,5 miljardia kuvaa alle 0,3 sekunnissa, hehkutti yhtiön tuolloinen toimitusjohtaja Andrei Telenkov G20-maiden innovaatiotapahtumassa Italian Sorrentossa.

Telenkov hehkutti tuolloin, että kasvojentunnistuksen avulla maailmasta tulee turvallisempi paikka, koska se auttaa kadonneiden ihmisten etsinnässä, vanhusten auttamisessa ja rikosten ehkäisyssä.

Samana vuonna Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä pidätettiin massoittain eri puolilla Venäjää kasvojentunnistuksen avulla.

NtechLabin perustajat eivät ole enää mukana yhtiön toiminnassa. He halusivat lopettaa kaiken toiminnan Venäjällä Navalnyin myrkytyksen jälkeen vuonna 2020, mutta yhtiön muu johtoporras ja sijoittajat olivat eri mieltä.

– Kävi selväksi, että maa on matkalla kohti katastrofia, mutta kukaan ei uskonut, että he aloittaisivat sodan, yhtiön entinen johtohahmo Artjom Kuharenko sanoi Reutersille.

Järjestelmää käytettiin jalkapallon MM-kisoissa

Venäjän hallinto käytti NtechLabin kasvojentunnistusta jo vuoden 2018 jalkapallon MM-kotikisoissa. Tuolloin valvontakameroita asennettiin stadioneille ja kannattajille tarkoitetuille alueille.

NtechLabin mukaan kisojen aikana tarkkailtiin 1,8 miljoonaa vierailijaa. Saatua dataa verrattiin tietokantoihin tunnetuista rikollisista ja viranomaisia kiinnostavista henkilöistä.

Myös Qatar käytti samaa kasvojentunnistusta vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoissa. Jalkapallon kansainvälisen kattojärjestön Fifan mukaan sillä ei ole osuutta turvallisuusviranomaisten käyttämiin tekniikoihin, vaan MM-kisojen turvallisuustoimista vastaavat kisojen isäntämaat.

NtechLab pakotelistalle – auttoi ihmisoikeusrikkomuksissa

Ei ole tiedossa, onko Venäjä käyttänyt NtechLabin teknologiaa Ukrainalta valtaamillaan alueilla, mutta esimerkiksi Donetskissa Itä-Urainassa asukkaat ovat kertoneet, että julkisissa paikoissa näkee huomattavasti aiempaa enemmän valvontakameroita.

Venäjän valtion aseteollisuusyrityksiä hallinnoiva Rostec ilmoitti jo 2019, että Venäjän asevoimat ja erikoisjoukot aikovat käyttää NtechLabin kasvojentunnistusta.

EU lisäsi NtechLabin pakotelistalleen viime kesänä. Perusteluiden mukaan yhtiö oli tarjonnut ”teknistä ja aineellista apua” Venäjällä tehtyihin ihmisoikeusrikomuksiin, kuten oppositioaktivistien ja riippumattomien toimittajien mielivaltaisiin pidätyksiin.

EU:n mukaan Venäjän viranomaiset myös käyttivät NtechLabin kasvojentunnistusta Moskovassa paikantaakseen henkilöitä, jotka yrittivät pakoilla määräystä lähteä sotimaan Ukrainaan.

NtechLab tarjoaa nykyisin jopa 24 kameralla varustettua liikkuvaa valvontaratkaisua. Kamerat voivat kuvata kahdeksan tuntia ilman virtalähdettä jopa kilometrin päähän.

Venäjällä kameroilta on entistä vaikeampaa piiloutua.

Jaa.
Exit mobile version