perjantai, 10 toukokuun

Ukraina iski drooneilla Venäjällä sijaitseviin öljynjalostamoihin ja sotilaslentokentälle.

Vilma Romsi,

Yrjö Kokkonen

Ukraina ja Venäjä ovat iskeneet varhain lauantaina drooneilla ja ohjuksilla toistensa infrastruktuurikohteisiin.

Venäjä myöntää Ukrainan aiheuttaneen merkittäviä tuhoja Slavjansk Eko -öljynjalostamoon Krasnodarin alueella. Venäjän hallitusta lähellä oleva uutistoimisto Tass kertoo, että jalostamo on joutunut osittain keskeyttämään toimintansa.

– Tarkalleen kymmenen droonia osui tarkasti jalostamoon. Syttyi voimakas tulipalo. Vaurioita voi myös olla paikoissa, joita emme ole vielä havainneet, sanoi jalostamon turvallisuuspäällikkö Eduard Trudnev Tassin haastattelussa.

Lisäksi Ukraina näyttää iskeneen ainakin Ilskyin öljynjalostamoon sekä bitumintuotantolaitokseen Krasnodarin alueella. Iskun öljynjalostamoon vahvistaa myös Slavjanskin alueen hallintopäällikkö Roman Siniagovski.

Lisäksi räjähdyksiä on silminnäkijöiden mukaan ollut myös Kušjovskajan sotilaslentokentällä Donin Rostovin kaupungin eteläpuolella.

Ukrainalainen tiedustelulähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että iskut suoritti Ukrainan tiedustelupalvelu SBU, ja että Ukraina on myös sotilaslentokenttään osuneiden iskujen takana.

Venäjä iski lämpövoimaloihin

Venäjä puolestaan teki aiemmin lauantaina ohjusiskuja Ukrainan länsi- ja keskiosiin, kertoo maan energiaministeri Herman Haluštšenko.

Iskuja osui ainakin Lviviin ja Ivano-Frankivskiin Ukrainan länsiosassa, ja Dnipropetrovskiin maan keskiosassa.

Ukrainan suurin yksityinen energiayhtiö DTEK kertoo, että iskut vaurioittivat sen neljää lämpövoimalaa.

Venäjän infrastruktuuri-iskuissa ei tiettävästi ole kuollut ketään.

Lisäksi Venäjä iski yöllä ohjuksella aivan Harkovassa sijaitsevan psykiatrisen sairaalan viereen. Iskussa haavoittui potilaana ollut nainen, mutta kukaan ei kuollut. Sairaalarakennuksessa oli tapahtumahetkellä 63 potilasta.

– Näitte, minkä kokoinen kraateri aivan sairaalarakennusten välissä oli. Olimme hyvin onnekkaita, koska jos ohjus olisi osunut yhteen rakennuksista, uhreja olisi ollut paljon, Harkovan pormestari Ihor Terehov sanoo.

Venäjä kiihdyttänyt ilmahyökkäyksiä

Venäjä ampui viime yönä yhteensä 34 ohjusta Ukrainaan, kertoo Ukrainan ilmavoimien komentaja Mykola Oleštšuk. Hänen mukaansa Ukraina torjui ohjuksista 21.

Oleštšukin mukaan Ukraina käytti ohjustorjunnassa hävittäjäkoneita, ilmatorjuntaohjuksia, liikkuvia aseryhmiä sekä elektronista häirintää.

Venäjä puolestaan kertoo ampuneensa alas 68 ukrainalaista droonia. Krasnodarin alueella ammuttiin Venäjän mukaan alas 66 droonia ja Krimillä kaksi.

Venäjä on viime aikoina kiihdyttänyt iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuria kohtaan. Maaliskuussa Venäjän iskut tuhosivat noin 80 prosenttia energiayhtiö DTEK:n lämpövoiman tuotantokapasiteetista, verkkomedia The Kyiv Independent kertoo.

Lähteet: Reuters, AFP

Jaa.
Exit mobile version