torstai, 2 toukokuun

Maastohiihdon maailmancupin päätösviikko käynnistyi Norjan Drammenista, mistä suomalaisittain ei jäänyt jälkipolville juuri kerrottavaa. Yksikään suomalaishiihtäjä ei selvinnyt miesten eikä naisten puolella välieriin.

Naisten kisan voittoon hiihti Norjan Kristine Stavås Skistad ennen sprintticupin voiton varmistanutta Ruotsin Linn Svahnia.

Miehissä Norja otti kolmoisvoiton kilpailua alusta lähtien dominoineen Johannes Hösflot Kläbon johdolla.

Kerttu Niskanen oli paras suomalaisnainen sijoittuen lopulta 15:nneksi. Miesten puolella parhaaseen suoritukseen ylsi ensimmäistä kertaa Drammenissa kilpaillut Emil Liekari, joka sijoittui lopulta 20:nneksi.

– Kyllähän tämä hieman alakanttiin jäi. Suomalaiset ovat tottuneet menestymään Drammenissa, se on ollut meille hyvä paikka ja perinteisen sprintti on ollut yleisesti ottaen suomalaisille ihan hyvä matka. Esimerkiksi Canmoressa suomalaisia oli ryminällä finaalissa, ja sillä perusteella olisi voinut uskoa, että myös tänään, Yle Urheilun asiantuntija Aino-Kaisa Saarinen kommentoi.

Kerttu Niskanen hiihti Canmoressa sprinttikilpailun finaaliin, jossa hän ylsi neljänneksi. Miesten puolella finaaliin selviytyivät Lauri Vuorinen ja Joni Mäki. Vuorinen oli lopulta neljäs ja Mäki viides.

”Paras terä huippukunnosta mennyt”

Suomalaisnaisista erävaiheessa Drammenissa nähtiin Kerttu Niskasen lisäksi Jasmi Joensuu ja Katri Lylynperä.

Joensuu hiihti ensimmäisessä erässä, missä hän jäi eränsä hännille. Niskanen oli puolestaan eränsä kolmas heti Linn Svahnin ja Frida Karlssonin jälkeen. Lylynperä hiihti kolmannessa erässä maaliin viidentenä.

Loppusijoituksissa Lylynperä oli 21:s ja Joensuu 26:s. Tiia Olkkonen ei selviytynyt erävaiheeseen, mutta Emma Ribomin hylkäyksen myötä nousi sijalle 30.

– Jasmilla ja Katrilla varmaan itselläänkin ajatukset olisivat olleet välierissä ja finaalissa. Heille tuli selkeä epäonnistuminen. Kertulle tuli Canmoressa huippuonnistuminen, joten ehkä välieristä jäämistä voi hänellekin pitää pienenä pettymyksenä, Aino-Kaisa Saarinen pohti.

– Toisaalta Niskasella on takana Holmenkollenin 50 kilometriä, missä näkyi pientä alavireisyyttä. Kausi on jo pitkällä, eikä ehkä enää päästä kauden huippukuntoon. Näyttää, että paras terä huippukunnosta on mennyt ja siihen nähden Kertun suoritus oli ok.

Sprintticupissa kolmantenatoista oleva Joensuu kuvaili Hiihtoliiton tiedotteessa Drammenin suoritusta heikoksi.

– Erässä hiihto tuntui ihan hyvältä, mutta lopussa ei vain riittänyt. Se on todella kova, kun tullaan tasuria ylämäkeen. Vauhti vain hyytyi. Varmasti parannettavaa olisi ollut kalustossakin, mutta missään nimessä se ei ollut se tekijä, joka tänään ratkaisi.

Miesten kisa Kläbon näytös

Miesten sprinttikisa oli alusta loppuun norjalaisen Kläbon näytöstä.

Suomalaismiehiä erävaiheessa nähtiin kaikkiaan viisi, joista Emil Liekari ylsi parhaaseen tulokseen ollen eränsä neljäs. Loppusijoituksissa Liekari oli 20:s, Lauri Vuorinen 23:s, Niilo Moilanen 28:s ja Joni Mäki 30:s.

– Voi sanoa, että kisa oli suomalaismiesten osalta pettymys. Emil Liekari hiihti itselleen ok-suorituksen, mutta muuten kisa meni miesten osalta alakanttiin. Ehkä heidänkin paras kuntonsa on tämän kauden osalta nähty. Ollaan aika pitkällä ja väsyneitä, viimeiset kilpailut ovat sellaista taistelua, Saarinen pohti.

Vuorinen on sprintticupissa kahdentenatoista ja Mäki kymmenentenä. Tiistain kilpailun jälkeen Vuorinen harmitteli Hiihtoliiton tiedotteessa, ettei kalustopuolella tullut täysin onnistumista. Eränsä viimeiseksi jäänyt Mäki soimasi suoritustaan vieläkin rankemmin.

– Ei ollut itselle helppo päivä. Lahden jälkeen ei ole mennyt liian hyvin. Tikittävä aikapommi on ollut, että milloin homma hajoaa käsiin. Nyt se vähän kuin teki sen. Mutta onneksi pääsi jatkoon ja sai muutaman pisteen kerättyä. Tärkeät pisteet. Koetetaan Falunissa vielä taistella jonkinlainen sijoitus sieltä, Mäki kommentoi.

”Paras terä mennyt”

Maastohiihdon maailmancup huipentuu viikonloppuna Ruotsin Falunissa. Perjantaina vuorossa on perinteisen sprinttikilpailu, lauantaina 10 kilometrin perinteisen kisa väliaikalähdöllä ja sunnuntaina 20 kilometrin yhteislähtökilpailu vapaalla hiihtotavalla.

Drammenin jälkeen Saarisen odotukset ovat melko maltilliset.

– Näyttää hieman, että suomalaisten paras terä on mennyt. Tiedän, että väsymys on tässä vaiheessa kautta todella hurjaa. Täytyy taistella sitä vastaan ja toivoa, että huolto onnistuu ja tulee hyvä päivä, jotta pystyy taistelemaan hyvistä sijoitusta. Siinä, että joku suomalaishiihtäjä pääsisi palkintopallille, on tekemistä, Saarinen aloittaa.

Parhaimmat suomalaismahdollisuudet Saarinen asettaa lauantain perinteisen kisaan.

Iivo Niskanen voi olla palkintopallilla, mutta Kläbo on pirun kovassa kunnossa. Naisten puolella Krista Pärmäkoskella ja Kerttu Niskasella on perinteisen kilpailussa mahdollisuus, mutta se vaatii onnistumista.

Jaa.
Exit mobile version