torstai, 9 toukokuun

Markku Kanerva on luotsannut Suomen miesten jalkapallomaajoukkuetta joulukuusta 2016. Huuhkajat on pelannut päävalmentajansa alaisuudessa 56 kilpailullista ottelua, kun mukaan lasketaan vuoden 2021 EM-kisat, MM- ja EM-karsinnat sekä Kansojen liigan ottelut.

Näistä 56 ottelusta Huuhkajilla on 28 voittoa, 6 tasapeliä ja 22 tappiota. Joukkue on tehnyt 69 ja päästänyt 56 maalia, ollut ensi kertaa arvokisoissa ja nostanut itseensä kohdistuvia odotuksia.

– Iso kuva on, että Markku Kanerva nosti maajoukkueen uudelle tasolle Hans Backen ja Mixu Paatelaisen aikakausien jälkeen. Se näkyy käytännössä kaikilla mittareilla, Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Miika Nuutinen sanoo.

Mutta mitä maajoukkueen kohentuneiden tulosten taakse kätkeytyy ja miten tulokset ovat ennen kaikkea kehittyneet Kanervan seitsemän vuotta kestäneellä päävalmentajakaudella?

Kanervan asema on ollut puheenaihe sen jälkeen, kun Huuhkajat hävisi viime torstaina Kansojen liigan jatkokarsinnassa Walesille maalein 1–4. Koska kisalippu ensi kesän Saksan EM-kisoihin karkasi, moni on ollut valmis etsimään Kanervan tilalle uuden päävalmentajan.

Kanervan sopimus kestää kuluvan vuoden loppuun. Loppuvuodesta maajoukkue pelaa Kansojen liigan B-tason lohkossa, jossa muut maat ovat Englanti, Irlanti ja Kreikka.

Sijoitus kahden parhaan joukossa avaisi varasauman päästä karsimaan paikasta vuoden 2026 MM-kisoissa, jos joukkue ei lunasta kisalippua vanhan mallin karsinnoista.

Mutta onko päävalmentajan vaihdos ajankohtainen juuri nyt? Onko Huuhkajat riittävän laadukas joukkue, että siltä voidaan odottaa arvokisapaikkaa kerta toisensa jälkeen?

Nuutisen mukaan pitää tapahtua paljon, että Huuhkajat nousee arvokisojen vakiokävijäksi – oli sitten valmennusvastuussa Kanerva tai joku muu.

Pelaajamateriaali ei riitä

– Se, että Huuhkajat kilpailee kisapaikasta, vaatii aina ylisuorittamista pelaajamateriaaliin nähden. Joukkueella on kaksi pelaajaa, jotka pelaavat Euroopan top 5 -sarjoissa. Se on aika karu tilanne, Nuutinen sanoo.

Euroopan kovimmissa sarjoissa pelaavat kaksi suomalaista löytyvät Saksan Bundesliigasta. Maalivahti Lukas Hradecky edustaa pelipaikkansa absoluuttista huippua ja on kipparoimassa Bayer Leverkusenin seurahistoriansa ensimmäiseen Saksan mestaruuteen. Keskikenttäpelaaja Fredrik Jensen pelaa Bundesliigaa FC Augsburgissa.

EM-kisoista niin ikään pudonneiden Norjan ja Ruotsin pelaajamateriaali on aivan toista luokkaa kuin Huuhkajilla. Viime viikon ystävyysotteluissa molemmilla naapurimailla oli avauskokoonpanossaan yhdeksän pelaajaa Euroopan top 5 -liigoista (Englannin, Espanjan, Italian, Saksan ja Ranskan pääsarjat).

Pelkästään Ruotsin vaihtopenkiltä löytyi kolme pelaajaa, jotka pelaavat ammatikseen Espanjan, Ranskan ja Englannin liigoissa.

– Norjalla on kaksi maailman top 10 -pelaajaa (Manchester Cityn Erling Haaland ja Arsenalin Martin Ödegaard). Ruotsin pelaajat pelaavat käytännössä kaikki Euroopan isoissa sarjoissa, ja heillä on kärjessä yksi Euroopan kuumimmista hyökkääjistä, Nuutinen viittaa Portugalin liigassa 22 maalia Sporting Lissabonille mättäneeseen Viktor Gyökeresiin.

– Huuhkajien viime vuosien tulokset ovat asettaneet riman korkealle. Se ehkä vähän hämärtää tätä realismia.

Vastoin todennäköisyyksiä

Pelaajamateriaalin lisäksi realismia voi hakea myös Huuhkajien tilastoista, joista yksi on maaliodottama.

Maaliodottama kertoo, millä todennäköisyydellä laukaus menee maaliin asteikolla 0–1. Mitä korkeampi lukema on, sitä todennäköisemmin maalijuhlat nähdään. Maaliodottama pystyy ennustamaan menestystä pitkässä juoksussa, koska usein parempia paikkoja luonut joukkue voittaa enemmän. Voit lukea aiheesta laajemmin tästä linkistä.

Tilastopalvelu Bollan mukaan Huuhkajien Kanervan alaisuudessa saavuttamista 28 voitosta seitsemän on tullut maaliodottamalla, joka on ollut ottelussa vastustajaa huonompi. Huuhkajien 22 tappiosta kolme on tullut vastustajaa paremmalla maaliodottamalla. Kuudesta tasapelistä neljässä vastustaja on ollut Huuhkajia parempi, jos mittarina käytetään maaliodottamaa.

Kun Huuhkajat eteni vuoden 2021 EM-kisoihin, joukkueen maaliodottama oli vastustajaa parempi jokaisessa voittoon päättyneessä kuudessa karsintaottelussa.

EM-kisoissa Huuhkajat sai jokaisessa kolmessa ottelussaan aikaiseksi yhden laukauksen maalia kohti. Yksi niistä riitti voittoon Tanskasta, vaikka juutit voittivat maalintekoyritykset 23–1 ja laukaukset maalia kohti 6–1.

Hradecky torjui Christian Eriksenin sydänpysähdyksen varjostamassa ottelussa myös rangaistuspotkun. Tanskan maaliodottama oli 2,34 ja Suomen 0,39.

Vuodesta 2019 Huuhkajat on pelannut yhdeksän ottelua niin sanottuja A-kategorian maita vastaan. Niissä Suomi on hävinnyt maalintekoyritykset 56–151, laukaukset maalia kohti 8–54 ja maaliodottaman 0,64–1,83.

– Suomi ei ole noussut tasolle, jossa se pystyisi pelillisesti kilpailemaan Euroopan huippumaita vastaan. Markku Kanervan ajan tulokset ovat perustuneet siihen, että joukkue on pystynyt voittamaan heikompia ja samantasoisia maita riittävän hyvällä prosentilla ja kääntämään tasaiset ottelut edukseen, Nuutinen sanoo.

Jos tarkastelu rajataan Suomen kanssa Kansojen liigan B-tasolla pelaaviin ja pelanneisiin maihin, Huuhkajat on pelannut vuodesta 2020 19 ottelua. Näissä se on tehnyt 25 ja päästänyt 24 maalia, vaikka sen maaliodottama on 1,32 ja vastustajien 1,63. Kestomenestykseen päästäkseen Huuhkajien pitää pystyä kääntämään odotusarvot edukseen.

– Siihen Kanerva tiimeineen on pyrkinyt pelillisillä muutoksilla EM-kisojen jälkeen, mutta täysin toimivaa sapluunaa ei ole näissä karsinnoissa löytynyt. Siitä kertovat lukuisat pelijärjestelmän ja kokoonpanon muutokset karsintojen kuluessa. Tilastollisesti mitään jyrkkää laskusuhdannetta ei ole kuitenkaan nähtävissä, kun peilataan Kanervan aikakautta, Nuutinen sanoo.

Nuutinen korostaa, että kriittiselle keskustelulle Huuhkajien pelitavasta ja Kanervan asemasta on sijansa, mutta keskustelua on syytä käydä realiteettien kautta.

– Peli kertoo lopulta kaiken. Tällä kertaa Huuhkajat ei onnistunut ylisuorittamaan sillä tavalla, että se olisi mennyt kisoihin. Joukkueen pelaamisessa on ollut selviä heikkouksia. Etenkin murheellisen erikoistilannesaldon on parannuttava. Keskustelu käy kovilla kierroksilla myös siksi, että Huuhkajat sai jo hyvät asemat karsintalohkossa, mutta oli ratkaisevilla hetkillä heikko.

– Sanon kuitenkin, että nykyisessä pelaajatilanteessa Suomen kisapaikkaa ei voi pitää standardina. Se, että Suomi pelaa tulevaisuudessa arvokisoissa, vaatii superonnistumista ja kilpailuedun saamista joukkueen kollektiivisesta toiminnasta, Nuutinen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version