tiistai, 7 toukokuun

Vantaan nuorisopalveluiden johtajan mukaan pelkkä keskusteluapu ei tavoita rikoksiin ajautumassa olevia tai jo ajautuneita nuoria.

Tatuoitu nuorimies nousee kehään nyrkkeilyhanskat käsissään. Hän on hiljattain vapautunut vankilasta ja haluaa irtautua rikollisesta elämästä ja päihteistä.

– Haluan olla normiduunari. Haluan takaisin yhteiskunnan jäseneksi, ”Benkku” sanoo.

Yle ei kerro ”Benkun” oikeaa nimeä hänen turvallisuutensa takia.

Uuden suunnan löytämisessä ”Benkkua” auttaa nyrkkeily sosiaalialan järjestön Helsinki Mission uudenlaisella salilla. Gettogymiksi nimetty sali on toiminut parin kuukauden ajan Kauppakeskus Isomyyrissä Vantaan Myyrmäessä. Se tarjoaa nuorille vaihtoehdon väkivallalle ja jengielämälle.

– On ihan uskomatonta, että on tällaisia paikkoja, jossa otetaan ihminen ennakkoluulottomasti vastaan. Tämä paikka on minulle oikeastaan ainoa linkki yhteiskuntaan, mitä minulla on enää olemassa, ”Benkku” jatkaa.

Irtautuminen rikoksista ja väkivallasta ei tule olemaan helppoa. ”Benkulla” on vielä yksi väärä teko vuodelta 2021 tulossa käräjäoikeuden käsittelyyn.

– Olen tehnyt omat virheeni. Ne demonit tuolla sisällä pitää kohdata.

Sekä Vantaan kaupungissa että Helsinki Missiossa uskotaan uudenlaiseen toimintamalliin nuorisorikollisuuden kitkemiseksi.

Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden johtaja Hannu Rusama tietää, että pelkkä keskusteluapu ei tavoita rikoksiin ajautumassa olevia tai jo ajautuneita nuoria.

– Toiminnassa pitää olla jotain kiehtovaa, ja ehkä kamppailu-urheilussa on sitä jotain. Mutta sehän on vaan sisäänheittotuote. Se oikea työ tapahtuu muissa hetkissä, Rusama sanoo.

Tuo oikea työ tarkoittaa ammattimaista valmennusta ja keskusteluja sen yhteydessä tai jälkeen. Salilla yhtenä ohjaajana ja nyrkkeilyvalmentajana toimii Helsinki Mission työntekijä Miika Mehmet, joka entisenä jengirikollisena tuntee ongelmiin ajautuneiden nuorten maailman.

– Pääsen nuorten kanssa suoraan sinne konkretiaan, kun näen, mistä aggressio tulee. Pääsemme keskustelemaan siitä, että hei, miksi provosoiduit, miksi haluat satuttaa toista? Pystymme näyttämään, että hyvä kamppailu-urheilija pystyy hallitsemaan tunteensa, Mehmet kertoo.

Kehässä pääsee hänen mukaansa syvemmälle kuin pelkällä puhumisella.

– Nämä nuoret tarvitsevat enemmän toimintaa. He eivät välttämättä saa dopamiiniannosta matemaattisen yhtälön ratkaisemisesta, vaan itsensä haastamisesta kehollisuuden kautta, Mehmet jatkaa.

Treenaamisen lisäksi nuoret laittavat Gettogymissä yhdessä ruokaa, makaavat sohvilla ja pelaavat eli elävät nuorten elämää. Helsinki Mission työntekijät auttavat nuoria myös tavallisen arjen hallinnassa.

Sali on maksuton, mutta ei kaikille avoin

Toiminta on 13–29-vuotiaille nuorille maksutonta. Sali ei kuitenkaan ole avoinna kaikille, vaan sinne valitaan sellaisia nuoria, joita kamppailulajit voisivat auttaa irti väkivallasta ja rikoksista.

Yhteistyötä tehdään tiiviisti Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Nuoria voidaan ohjata toimintaan esimerkiksi lastensuojelusta.

Paikallispoliisi ei ole vielä ohjannut ketään Gettogymiin, koska toiminta on niin uutta. Kaikkiin uusiin keinoihin estää nuorten rikollisuutta suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti, kertoo rikoskomisario Kaisamaria Holappa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta ehkäisevästä toiminnasta.

Holapan mukaan yhä nuoremmat lapset ovat vaarassa ajautua katurikollisuuteen.

– On selvä trendi, että katurikollisuutta ja roadman-kulttuuria ihannoidaan jollakin tasolla.

Holapan mukaan syytä on myös sosiaalisessa mediassa.

– Kun väkivaltaa näkee somessa paljon, madaltuu kynnys tehdä myös itse rikoksia.

Helsinki Mission uudenlaisen salihankkeen taustalla on järjestön jo vuosia tekemä Aggredi-toiminta, jossa autetaan väkivallan tekijöitä irti väkivallasta.

– Tällaista pitäisi rahoittaa lisää, koska täällä tehdään rikoksista irtaantumista ihan konkreettisesti. Minä en saanut vankilassa tukea muualta kuin Aggredilta, ”Benkku” sanoo.

Helsinki Missio sai Gettogymin toimintaan puoli miljoonaa euroa edellisen, Marinin hallituksen lisäbudjetista. Tukea myönnettiin erityisavustuksena nuorisorikollisuuden ja nuorten väkivaltaisen käytöksen ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi nuorisotyön keinoin. Rahoitusta saivat myös Helsingin, Keravan, Jyväskylän, Lahden ja Turun kaupungit.

Gettogymiä on saanut myös 40 000 euroa Urlus-säätiöltä. Tuen avulla Gettogymiä pyöritetään ainakin ensi vuoden loppuun.

– Pääsen purkamaan fiiliksiä tuohon säkkiin, huippuvalmennuksessa. Uskon, että tämä toimii, ”Benkku” toteaa.

Jaa.
Exit mobile version