sunnuntai, 28 huhtikuun

Ruotsin Nato-jäsenyys jumittaa, koska Unkarin parlamentti ei ole ratifioinut Ruotsin hakemusta. Nyt Ruotsin pääministerin kansliassa etsitään sopivaa päivää Budapestin matkalle.

TUKHOLMA Ruotsin hallitus antoi tänään valtiopäiville eli Ruotsin eduskunnalle ulkopoliittisen selontekonsa, jossa korostetaan Ruotsin Nato-valmiutta ja Nato-jäsenyyden merkitystä.

Ongelmana on kuitenkin yhä Unkari, jonka parlamentti ei ole vielä ratifioinut eli vahvistanut Ruotsin jäsenyyttä.

Unkarin parlamentti kokoontuu seuraavan kerran 26. helmikuuta.

Pääministeri Viktor Orbánin mukaan Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin olisi hyvä tulla Budapestiin ennen sitä. Orbán perustelee vierailukutsua sillä, että Kristersson vieraili myös Turkin Ankarassa ennen Turkin parlamenttikäsittelyä.

Ruotsin hallitus on nyt myöntymässä vierailuun, vaikka aiemmin viesti oli, että Budapestiin tullaan, mutta vasta kun Ruotsin hakemus on hyväksytty Unkarin parlamentissa.

Ulkoministeri Tobias Billström sanoo Ylen haastattelussa, että parhaillaan etsitään yhteistä päivää pääministerien kalentereista. Billström ei halua tarkentaa lähteekö Ruotsin pääministeri matkaan ennen vai jälkeen Unkarin parlamenttikäsittelyn.

– Osin kyse on myös keskustelujen sisällöstä. Haluan tehdä selväksi, että matka ei sisältäisi mitään neuvotteluja, sillä mitään neuvoteltavaa ei ole. Kyse on siitä, että Unkari aloittaisi oman ratifiointikäsittelynsä niin pian kuin mahdollista, Billström alleviivaa.

Billström on vaitonainen myös siitä, odottaako Ruotsi vetoapua Nato-hakemukselleen Suomen vastavalitulta presidentiltä Alexander Stubbilta, joka kertoi vaalitenteissä tuntevansa Unkarin pääministerin hyvin.

– En halua mennä tarkemmin tähän kysymykseen. Tärkeintä on, että Suomi on saanut presidentin, joka puhuu selkeästi meidän alueidemme haasteista, Billström muotoilee.

Jaa.
Exit mobile version