torstai, 2 toukokuun

Lapsena Elias Koskimies odotti malttamattomana, että sirkus saapuu kaupunkiin – tai siis naapurikaupunkiin, Ylivieskaan.

Koskimies asui Sievissä, Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa muutaman tuhannen asukkaan pikkukunnassa.

Ensimmäistä kertaa hän oli sirkuksessa kuusivuotiaana. Sirkus oli fantasiamaailma, johon saattoi paeta.

Kotinsa takapihalle Koskimies rakensi pienoismallin Sirkus Finlandiasta. Se syntyi muovipusseista, maitopurkeista ja leikkiautoista. Pojalla oli tapana herätä kuudelta aamulla siirtämään pienoismallia metrin tai pari entisiltä sijoiltaan. Leikkisirkus ”muutti toiselle paikkakunnalle”, aivan kuten esikuvansa – ja samassa aikataulussa.

– Olin erilainen lapsi ja toisinaan yksinäinen. Sirkus antoi lohtua. Koin, että kuulun sirkukseen, en kirkonkylään, Koskimies muistelee.

Suru verhosi unelmapäivän

Poika oli 14-vuotias, kun perhe palasi kesäkuun alussa lomamatkalta Espanjasta. Kotona odotti läjä postia. Seassa oli Sirkus Finlandian kiertuelista.

Koskimies sanoi ylpeänä isälleen, että tällä kertaa häntä ei tarvitse viedä sirkukseen Ylivieskaan. Sirkus Finlandia Junior oli tulossa vierailulle Sieviin. Se oli unelmien täyttymys.

Heti perään suru koetti tunkea unelman eteen. Eliaksen isä kuoli aivan yllättäen.

Heinäkuussa poika juoksi suoraan isänsä hautajaisista Sirkus Finlandia Juniorin kentälle. Hän vietti siellä iltapäivän ja illan, kuten olisi tehnyt, jos isä olisi ollut elossa.

Tuska oli valtava, mutta sitä oli hankala hahmottaa.

– Ajattelin, että jos olisin sirkuksen mukana, pääsisin pois.

Madonna arvioi Koskimiehen lyhytelokuvan

Nyt Koskimies istuu kahvilassa Triplassa, Pasilan rautatieaseman kauppakeskuksessa Helsingissä, ja hörppää mustaa kahvia. Takana on kolme vuosikymmentä viihteen ytimessä.

Koskimies ei lähtenyt teini-ikäisenä sirkuksen matkaan. Sen sijaan hän päätyi elokuva- ja tv-alalle.

Hän on ohjannut, tuottanut ja käsikirjoittanut läjäpäin tunnettuja tv-ohjelmia: Sillä silmällä ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelmien jaksoja, 2000-luvun alun musiikkikilpailua Popstarsia ja selviytymis-tosi-tv:tä Suomen Robinsonia.

Hänen kynästään on syntynyt poliittista satiiria, kuten Presidentin kanslia ja musiikkivideoita muun muassa Antti Tuiskulle. Hän on opettanut suomalaiset huutamaan lauantai-iltaisin olohuoneissa, että poista maski.

Koskimiehelle itselleen se rakkain työ ei kuitenkaan ole suuren yleisön suosikkiohjelma parhaaseen katseluaikaan lauantai-iltana, vaan lyhytelokuva–musiikkivideo I’ve Only Just Begun (2012), jota varten Koskimies otti pankkilainan. Teos vastustaa Venäjän homopropagandalakia, joka allekirjoitettiin maaliskuussa 2012.

– Asenteeni oli, että fuck you all. Teos lähti elämään omaa elämäänsä Youtubessa.

Nyt I’ve Only Just Begunilla on Youtubessa ja Spotifyssa yhteensä yli 200 000 käynnistyskertaa. Se päätyi tuoreeltaan jopa Madonnan arvioitavaksi. Poptähti totesi, että tämä on elokuva, joka Putinin pitäisi nähdä.

Teoksesta tuli jonkinlainen sateenkaarikansan voimahymni. Tekijälle liikuttavin hetki oli, kun hän sai sähköpostia Kansasista, Yhdysvalloista.

– 15-vuotias poika kirjoitti, että lyhytelokuva on hänelle henkireikä, niin vahva, että sen avulla jaksaa päivästä toiseen.

The Voice -tv-laulukilpailu vaikutti Euroviisuihin

Viimeiset kymmenen vuotta Koskimies on ollut Ylen Uuden Musiikin Kilpailun ydinryhmää, showtuottaja, joka vastaa oikeastaan kaikesta, mitä katsojille ruuduilta näkyy.

Sinä aikana UMK on karkeasti kuvailtuna noussut pohjamudista Suomen suurimmaksi musiikkiviihdeohjelmaksi.

Nousu alkoi juuri ennen koronapandemiaa vuonna 2020, kun lavalla nähtiin muun muassa Erika Vikman ja kilpailun voittanut Aksel Kankaanranta. Se oli Koskimiehen mukaan tekijöillekin vuosi, jolloin huomasi, että nyt alkaa tapahtua. Huuma kulminoitui viime keväänä Käärijän menestykseen.

Vielä 2010-luvun loppupuolella oltiin heikoilla jäillä.

– Menimme kritiikkivyöryn läpi, mutta ei sellaisesta voi tällä alalla lannistua. Sieltä noukitaan se, mikä on rakentavaa, mutta kaikkea ei pidä ottaa vastaan. Meteliltä pitää myös osata sulkea korvat.

Tänä vuonna Suomi luottaa monien muiden maiden tapaan huumorin voimaan. Sitä voisi kutsua Käärijä-efektiksi. Koskimies ei halua lähteä arvioimaan Windows95man:in menestymismahdollisuuksia viisuareenalla, mutta selvää on, että kilpailu on kovaa, ja mitä tahansa voi tapahtua.

– Kun kansa lähtee äänestämään, you never know, Koskimies nauraa.

Mielenkiintoinen kehityskulku 2010-luvun alusta lähtien on ollut se, kuinka Euroviisuissa on arvostettu kilpailijoiden laulutaitoa. Koskimiehen mukaan laulutekniikasta tuli tärkeä kriteeri, kun The Voice -tv-laulukilpailun formaatti löi läpi Suomessa ja kaikkialla maailmassa.

The Voicen ensimmäiset kaudet olivat todella kovatasoisia täällä ja maailmalla. Se vaikutti myös Euroviisuissa.

Sittemmin esityksen kokonaisuus on taas kasvattanut merkitystään. Esimerkiksi Käärijä ei varastanut sydämiä laulutaidollaan.

– Olennaista on, että ääni kulkee, vaikka esitystä seuraa se 200 miljoonaa katsojaa. Lavalla ei saa jähmettyä. Koreografian pitää olla selkärangassa ja artistin täytyy muistaa, missä kamerat sijaitsevat.

Nyt Koskimies tietää, kuka hän on

Ajalla on Elias Koskimiehelle ihan erityinen merkitys. Aika antaa elämälle raamit – usein konkreettisesti, sillä tv-tuotannot ovat sekunnilleen ajastettuja.

– Olen horoskoopiltani kauris, saturnuksen kasvatti. Siihen liitetään mukaan aika. Minulle on ollut herkkua taimata tv-ohjelmia.

Koskimies sanoo olevansa puolihurahtanut horoskooppeihin mutta huomauttaa samaan hengenvetoon, että universumi ei itsessään tuo nenän eteen mahdollisuuksia. Oma elämä pitää itse rakentaa.

Koskimies päätti alkaa elää ajatustaan todeksi viisi vuotta sitten, kun hän vietti aikaa syöpää sairastaneen kaksoisveljensä kuolinvuoteella.

– Kysyin itseltäni, mitä minä pelkään. Miksi yritän työntää tiettyjä ratkaisuja sivuun, vaikka oikea vastaus olisi mennä niitä kohti.

Nyt Koskimies on 50-vuotias. Hän on valmis muutokseen. Tämänvuotinen UMK oli hänelle viimeinen – ainakin tältä erää. Luvassa on sapatti kaikesta television tekemisestä.

– Olen tehnyt prime time -ohjelmia 20 vuotta. En kaipaa lomaa, mutta tarvitsen henkistä välimatkaa.

Mutta ei kaikki päivänsä aikatauluttava Koskimies ole laakereilleen jäämässä. Sen sijaan hän toteuttaa lapsuuden haaveensa. Koskimies lähtee täksi kaudeksi Sirkus Finlandian matkaan kiertämään Suomea.

– En itse koe, että kyseessä olisi viidenkympin villitys tai kriisi, mutta voihan sitä itselleen olla sokea. Ehkä tämä on nimenomaan se moottoripyöräni tai jahtini, hän nauraa.

Elias Koskimies ei itsekään ole aivan varma, mitä kaikkea hän tulee sirkuksessa tekemään, mutta ainakin luvassa on tiedottamista ja mediasuhteiden hoitoa.

Mitä Koskimies aikoo tehdä sirkusvuotensa jälkeen? Siitä hänellä ei ole hajuakaan, mutta se ei haittaa.

Lähtö sirkuksen matkaan on paitsi nuoruuden haave myös testamentti siitä, että Koskimies tietää, kuka hän on.

Jaa.
Exit mobile version