maanantai, 6 toukokuun

Suomen vielä äskettäin uusia tuotantoennätyksiä takoneet tuulivoimalat eivät tuota tiistaina päivällä mitään vaan päinvastoin kuluttavat sähköä.

Tuulivoimalat eivät tuottaneet tiistaina päivällä sähköä edes omiksi tarpeiksi. Tuulipuistot tarvitsivat hetkittäin muiden tuottamaa sähköä jopa 25 megawatin verran. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kantaverkkoyhtiö Fingridin sähköjärjestelmän tila -nettisivulla voi seurata reaaliajassa, miten eri tuotantomuodot tuottavat Suomessa sähköä ja minkä verran sitä viedään ja tuodaan.

Sieltä paljastui erikoinen ilmiö.

Tiistaina aamupäivällä Suomen yli 1 600 tuulivoimalaa, joiden kapasiteetti on ennätysmäiset 7 000 megawattia, eivät tuottaneet yhtään mitään vaan itse asiassa kuluttivat sähköä. Tuulivoiman tuotanto oli esimerkiksi klo 11.13 peräti 25 megawattia miinuksella.

– En muista, että olisi aikaisemmin noin isoa lukemaa ollut. Väittäisin, että tämä on jonkinsortin ennätys, vaikka ei näitä ole meillä tilastoitu, sanoo Fingridin asiantuntija Aino Summanen.

Ero on melkoinen, kun vertaa sitä siihen, että maaliskuun puolivälissä kerrottiin uudesta tuotantoennätyksestä. Suomen tuulivoimalat tuottivat tuolloin hetken sähköä yli 6 000 megawatin edestä.

Miinustuotanto johtuu siitä, että tuulta on niin vähän, että se ei riitä edes voimaloiden oman vähäisen sähköntarpeen kattamiseen. Näitä hetkiä sattuu Summasen mukaan joitakin kertoja vuodessa, mutta poikkeuksellisen tästä kerrasta tekee ulkopuolisen sähköntarpeen suuruus.

– Meillä on ennätysmäärä tuulipuistoja verkossa, niin silloin näissä tilanteissa kun missään päin Suomea ei tuule, on myös enemmän puistoja, jotka joutuvat oman kulutuksensa kattamiseksi ottamaan sähköä verkosta, Summanen sanoo.

Tuulta luvassa jälleen illalla

Kun tuulivoimalat eivät tuota, se näkyy pörssisähkön hinnassa. Sähköpörssi Nord Poolissa tämän päivän pörssihinta määriteltiin eilen ja jo silloin oli tulevan vuorokauden tuulituotannon vähäinen tarjonta tiedossa.

– Jos on vähän tuulta, se yleensä näkyy myös pörssisähkön hinnassa. Sähköä pitää tuottaa verkkoon muulla tavoin ja se nostaa hintaa, Summanen tiivistää.

Tarvittava sähkö tuotettiin Suomessa aamupäivällä muun muassa vesi- ja ydinvoimaloilla, kaukolämmön yhteistuotantona sekä tuontina Ruotsista ja Virosta.

Tuulivoiman osalta tilanne on korjaantumassa illalla. Tämäkin on ollut eilen tiedossa, sillä pörssisähkön verollinen hinta putoaa päivän yli 11 sentistä ja alkuillan lähes 17 sentistä illan mittaan alle 7 senttiin kilowattitunnilta.

Esimerkiksi pörssisähkösopimusten pohjana oleva sähkön tukkuhinta muodostetaan Pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Katso alla olevalta videolta miten.

Esimerkiksi pörssisähkösopimusten pohjana oleva sähkön tukkuhinta muodostetaan Pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Katso tästä miten.
Jaa.
Exit mobile version