sunnuntai, 28 huhtikuun

EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Markkinoilla tulkitaan, että korkojen laskua ei tulisi huhtikuussa, mutta yhä todennäköisemmin kesäkuussa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Euroopan keskuspankki pitää ohjauskorkonsa ennallaan.

Pääjohtaja Christine Lagarde kertoi korkopäätöksistä tarkemmin tiedotustilaisuudessa, jota voit katsoa yllä olevalta videolta.

EKP nosti talletuskorkonsa ennätykselliseen neljään prosenttiin syyskuussa. Nyt korkojen laskeminen alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, sillä EKP:n tiedotteen mukaan se on alentanut tämän vuoden inflaatio-odotuksiaan. Tänä vuonna inflaation odotetaan olevan 2,3 ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

EKP:n uudessa talousennusteessa on alennettu tämän vuoden kasvuarviota 0,6 prosenttiin. Ensi vuonna kasvu olisi puolitoista ja sitten 1,6 prosenttia.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich tulkitsee Lagarden puhetta niin, että keskuspankki aloittaa ohjauskorkojensa laskemisen kesäkuussa.

– Kynnys laskea korkoa jo seuraavassa kokouksessa huhtikuussa on aika korkea, mutta suoraan sanottiin, että kesäkuuhun mennessä kuva on selkiytynyt jo selkeästi.

Inflaation lisäksi myös palkkakehitys on erityisen tärkeässä roolissa tulevan korkokehityksen kannalta. Talousnäkymiin vaikuttavat myös Ukrainan ja Gazan kriisit. Ne voivat heijastua talouteen luottamuksen heikentymisenä ja energian hinnan kallistumisena.

Nyt vihje EKP:n tulevista koronlaskuista muotoiltiin näin:

– EKP:n neuvoston tulevilla korkopäätöksillä varmistetaan, että ohjauskorot pitävät rahapolitiikan riittävän rajoittavana niin kauan kuin on tarpeen, tiedotteessa sanotaan.

Markkinakorot, kuten kahdentoista kuukauden euribor-korko ovat nousseet viime viikkoina. Markkinat ennakoivat, että nousu taittuu kuitenkin laskuun ennen pitkää.

Von Gerichin mukaan markkinoilla EKP:n viesti tulkittiin ”pehmeänä” ja se sai euribor-korot hiukan laskemaan. Mitään äkillistä korkoliikettä ei kannata tämän päivän viestin perusteella odottaa. Mutta viime viikkoina nähty korkojen sitkeän nousun voi odottaa nyt taittuvan.

– Pidemmät euribor-korot ovat alkuvuoden aikana pyrkineet ylöspäin, mutta kyllä suunta tässä pikkuhiljaa kääntyy. Vähän pidempiaikainen lasku voisi alkaa lähikuukausina.

Suomessa talous reagoi muita euromaita nopeammin korkomuutoksiin. Kansainvälisissä vertailuissa käytetty yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi olikin Suomessa helmikuussa vain 1,2 prosenttia eli selvästi alle EKP:n tavoitteleman noin kahden prosentin rajan.

Inflaation hidastuminen riittävän pysyvästi noin kahteen prosenttiin antaisi mahdollisuuksia keskuspankin ohjauskorkojen laskemiseen. EKP määrittelee ohjauskoroillaan sitä, millaisilla koroilla pankit voivat käytännössä antaa lainaa kotitalouksille ja yrityksille, joiden lainat on sidottu yleensä kahdentoista kuukauden euribor-korkoon.

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.

Jaa.
Exit mobile version