tiistai, 7 toukokuun

Venäjä onnistui lehden mukaan viikonloppuna rynnäköimään Ukrainan jättämiin asemiin Otšeretynen kylässä. Ukraina syyttää Venäjää kemiallisten aseiden käytöstä.

Sari Taussi,

Yrjö Kokkonen

Talouslehti Forbesin mukaan jouksuhaudat Otšeretynen kylän itäpuolella olivat viikonloppuna tyhjiä, vaikka niitä miehitti aiemmin Ukrainan 47. mekanisoitu prikaati, jota pidetään eliittiosastona. Asiasta kertoo yhdysvaltalaisen Forbesin toimittaja David Axe venäläisiin tietoihin viitaten.

Venäläisten havaittua, että juoksuhaudat olivat tyhjiä, he ryntäsivät valtaamaan ne, Forbes kertoo.

Otšeretyne on noin 3 000 asukkaan kylä Donetskin alueella lähellä Avdijivkaa Itä-Ukrainassa. Ukraina veti joukkonsa helmikuussa Avdijivkasta kuukausien kovan taistelun jälkeen, mutta on yrittänyt luoda uutta puolustuslinjaa lähialueelle.

Viikonloppuna näyttää tapahtuneen yksi nopeimmasta venäläisjoukkojen tunkeutumisista Ukrainan alueelle kuukausiin. Ukrainan puolustus on suurissa vaikeuksissa Avdijivkan länsipuolella, arvioi muun muassa ukrainalainen Deep State -sivusto.

Epäonnistunut joukkojen vaihto Otšeretynessä

Forbes kuvailee viikonlopun nopeiden tapahtumien kulkua.

Lehden mukaan Ukraina oli määrännyt jo lähes vuoden päivät rintamalla olleen 47. Prikaatin lähtemään Otšeretynestä, jotta väsyneet sotilaat saisivat levätä.

Tilalle piti tulla 115. Prikaati, mutta jostain syystä tämä ei onnistunut. Näin Venäjä sai mahdollisuuden vallata asemat.

Venäjä on käyttänyt Otšeretynessä kemiallisia aseita, väittää ukrainalaisyksikön tiedottaja muun muassa Kyiv Independent -lehden mukaan.

115. Prikaatin paettua Ukrainan sodanjohto käski uupuneen 47. Prikaatin palaamaan taisteluun. Samalla Otšeretyneen määrättiin heikko reserviyksikkö, 100. mekanisoitu prikaati.

Forbes-lehden mukaan 100. Prikaatin määrääminen Otšeretyneen kuvaa sodanjohdon epätoivoa.

100. Prikaati on kokenut yksikkö, mutta siltä puuttuu raskas aseistus, kuten länsimaiset panssarivaunut, taisteluajoneuvot ja tykistö. Se ei siis ole sopiva torjumaan Venäjän raskasta hyökkäystä.

Forbesin tietojen mukaan tilanne Otšeretynen lähellä on tällä hetkellä epäselvä. Ukrainan strategian tutkimuslaitoksen mukaan Ukraina pitää yhä hallussaan asemia Otšeretynen kylän länsipuolella.

Ukrainan sotilaiden kerrotaan paenneen ankaran tulituksen alla

Venäjän joukot ovat edenneet merkittävästi kapealla käytävällä Itä-Ukrainassa, ilmenee Deepstatemap-sivuston seurannasta. Hyökkäys kapealla kaistalla on jo toisesta maailmansodasta tuttua taktiikkaa, jossa Venäjä kokoaa parhaat hyökkäysosastonsa kiilaksi, joka murtaa vastustajan puolustuksen.

Venäjän eteneminen tarkoittaisi sitä, että sen joukot ovat onnistuneet ohittamaan Ukrainan hiljattain rakennetun etulinjan pohjoisen sivustan, miinakentät ja juoksuhaudat mukaan luettuina, The Guardian -lehti kuvailee.

Forbes-lehti toteaa, että Ukrainan asema on erittäin vaikea. Venäjällä on Avdijivkan lähellä reservissä kokonainen panssaridivisioona. Jos se lähetetään taisteluun ennen kuin Ukraina on saanut vahvistuksia, voi koko rintama romahtaa.

Venäjän on arveltu yrittävän kiihdyttää hyökkäyksiään ennen kuin Yhdysvaltojen lupaamat uudet aseet saapuvat rintamalle.

Jaa.
Exit mobile version