keskiviikko, 1 toukokuun

Venäjän oppositio protestoi Venäjän näytösvaaleja vastaan myös Suomessa. Protesti järjestettiin siten, että ihmiset jonottivat äänestämään, mutta eivät antaneet ääntään Putinille.

Venäjän oppositio on järjestänyt protesteja Venäjän näytösvaaleja vastaan puoliltapäivin Venäjällä ja muissa maissa.

Keskipäivä Putinia vastaan -mielenilmaus järjestettiin myös Suomessa. Sunnuntaina on Venäjän presidentinvaalien viimeinen äänestyspäivä, mutta käytännössä presidentti Vladimir Putin tulee jatkamaan viidennelle kaudelle.

Samaan aikaan kun Suomen venäläiset jonottivat äänestämään Venäjän suurlähetystöön Tehtaankadulla, demokratia-aktivistit seisoivat Putinia ja sotaa vastustavien kylttien kanssa tien toisella puolella. Lähetystön edustalla protestoi noin 50 ihmistä.

Suomen venäjänkielisten demokraattisen yhteisön puheenjohtaja Irina Vesikko kertoo, että oppositiomielisillä on tänään protestipäivä.

– Olemme sopineet, että kokoonnumme protestiin kello 12. Jos he haluavat äänestää tai eivät halua äänestää, kunhan olette Putinia ja sotaa vastaan. Se toimii sekä Venäjällä että muualla. Venäjällä ei voi järjestää avoimesti mielenosoitusta. Siellä tällainen protesti kylttien kanssa ei ole mahdollinen, Vesikko sanoo.

Vesikko avaa lisää mielenilmauksen ideaa. Ihmiset voivat äänestää tai laittaa esimerkiksi pari ruksia lipukkeeseen, mutta se on protesti.

– Se ei ole ääni kenenkään puolesta tai jonkun muun kuin Putinin. He ovat Putinia vastaan.

Ääni voidaan varastaa Putinille, jos et äänestä itse

Irina Vesikko selittää, että monet jonossa odottavat menevät suurlähetystöön äänestämään, koska on järkevämpää käyttää ääntään itse jotenkin. Se nimittäin tarkoittaa, että kukaan ei voi varastaa sitä.

– Jos et mene äänestämään, joku voi ottaa lipun ja laittaa ruksin Putinin puolesta. Niin se feikkivaali tehdään.

Vesikko on tyytyväinen protestiin saapuneiden ihmisten määrään ja mielenilmauksen tunnelmaan.

– Olen kiitollinen, että näin mukava määrä ihmisiä on tullut paikalle kelistä, pelosta ja epävarmuudesta huolimatta. Tänne on tullut ihmisiä, jotka eivät ole varmoja tai aiemmin osallistuneet avoimiin mielenosoituksiin, joita olemme järjestäneet jo kolme vuotta. Ihmiset ovat tulleet kertomaan oman äänensä Putinia vastaan.

Helmikuussa vankeudessa kuollut oppositiopolitiikko Aleksei Navalnyi kehotti protestoimaan Putinia vastaan vaaleissa äänestämällä muita ehdokkaita. Äänestyspaikkojen pitkät jonot kertoisivat Putinin laajasta vastustuksesta. Miehensä työtä jatkaneen Julia Navalnajan mukaan protestien tarkoitus on tehdä selväksi kaikille, että Venäjä ei tarvitse enää Putinia.

Tempausta on tukenut myös toinen Putinin vastustaja, entinen oligarkki Mihail Hodorkovski.

Venäjällä viranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä ihmisiä ilkivallasta äänestyspaikoilla. Aktivistit ovat protestoineet näytösvaaleja vastaan muun muassa kaatamalla väriainetta vaaliuurnien sisään, sytyttämällä äänestyslipukkeita ja heittämällä polttopulloja vaalihuoneistoon.

Jaa.
Exit mobile version